tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Αναζητείται ο χώρος για το δεματοποιητή στην Κυνουρία

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αναζητείται ο χώρος για το δεματοποιητή στην Κυνουρία

www.astrosnews.gr

Στον Τάνο τα «δέματα». Στη Νότια Κυνουρία η κομποστοποίηση. Ανακύκλωση και ξεχωριστός χώρος για τα αδρανή υλικά. 

Αναβρασμός και έντονες αντιδράσεις εμφανίστηκαν ...
στην κοινότητα του Αγίου Ανδρέα με την πιθανότητα της τοποθέτησης δεματοποιητή απορριμμάτων στην περιοχή κοντά στην Creta Farm. Το κλίμα, αυτό, ήταν έντονο και στη χθεσινή κοινή συνέλευση των τ/κ Αγίου Ανδρέα και Πραστού, στην οποία το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μ. Σκαντζός και οι Αντιδήμαρχοι κκ. Δ. Γκαύρος και Π. Μαντάς.
Την συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του τ/σ Αγίου Ανδρέα κ. Στ. Τσαγγούρης αναφερόμενος στις φήμες για τοποθέτηση του δεματοποιητή στην κοινότητα του Αγίου Ανδρέα και ρωτώντας τον Δήμαρχο με ποιο σκεπτικό έγινε αυτό και γιατί σε τόσο βιαστικά.


Το λόγο πήρε ο κ. Σκαντζός ο οποίος στηριγμένος στην εισήγησή του για τη συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα 11/10, μίλησε γενικά για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων στον Δήμο μας και για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Αναλυτικότερα ο κ. Σκαντζός αναφέρθηκε στο επείγον του προβλήματος, μιλώντας για πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ το μήνα αν δεν κλείσει άμεσα ο Τάνος και δεν αποκατασταθεί ο χώρος. Μετά την αποκατάσταση του Τάνου, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι ο διαχωρισμός των απορριμάτων και η διαλογή τους στην πηγή. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας με τη Νότια Κυνουρία, τα οικιακά απορρίμματα και τα χόρτα-κλαριά κλπ, θα πηγαίνουν για κομποστοποίηση στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Με τη συνεργασία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ όλα τα γυαλιά, πλαστικά, κλπ θα ανακυκλώνονται σε ειδικά «σπιτάκια» δίνοντας κίνητρα στους δημότες, αλλά και οργανώνοντας ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία. Τα αδρανή υλικά (μπάζα και υλικά κατεδάφισης) θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο και ότι απομένει θα δεματοποιείται και θα μεταφέρεται στον αποκατεστημένο χώρο του Τάνου. Τα απορρίματα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας θα δεματοποιούνται στο Δήμο μας αλλά τα «δέματα» θα μεταφέρονται στη Νότια Κυνουρία.
Ο Δήμαρχος, έκανε λόγο για τις ευθύνες της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια που άφησαν το πρόβλημα να χρονίζει και τόνισε για μια ακόμα φορά πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ήρθε, πάντως, η πρόταση για την τοποθέτηση του δεματοποιητή στην περιοχή κοντά στην Creta Farm, στον Αγιο Ανδρέα, (τονίζοντας πως δεν είναι οριστική και πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις) αλλά αυτή βρήκε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους που, όπως υποστήριξαν, δεν θέλουν μεγαλύτερη υποβάθμιση του χώρου.
Το παρών στη συνέλευση έδωσε και ο πρώην δ/σ κ. Σ. Λάτσης ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο και τις προσπάθειες του πρώην Δήμαρχου κ. Στράτη Δαλιάνη.
Τελικά, αυτό που προέκυψε, εκτός της ανάγκης άμεσης λύσης, είναι η αναζήτηση χώρου για την τοποθέτηση του δεματοποιητή, ο οποίος θα είναι προσωρινός και όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Σκαντζός, μετά από περίπου 3 χρόνια, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας της Περιφέρειας.
Η συζήτηση για το τόσο σημαντικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα συνεχιστεί στη συνεδίαση του ΔΣ της Δευτέρας με τις τελικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής να είναι… προ των πυλών.
blogger hit counter