Μαύρο χρυσό...
250 ως 300 εκατομ. βαρελιών κρύβουν οι περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Δυτικού Κατάκολου, και η κυβέρνηση με διαδικασίες "φαστ τρακ" προκηρύσσει στις αρχές του 2012 τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα κι εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, άναψε το "πράσινο" φως στην εισήγηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη για τη δημοσίευση του πληροφοριακού υλικού με τις τρεις περιοχές και το ιστορικό των ερευνών πετρελαίου ώστε να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων στα τρία "οικόπεδα". Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ο Πατραϊκός Κόλπος, το βόρειο τμήμα της Ηπείρου στα Ιωάννινα και το Δυτικό Κατάκολο έχουν απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 250 με 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Οπως εξήγησε στην κυβερνητική επιτροπή, με μία μέση τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, αυτά ισοδυναμούν με περίπου 25 δισ. δολάρια, σε βάθος 15 έως 20 χρόνων.
Αν υποτεθεί, λένε οι πληροφορίες, ότι είπε ο κ. Μανιάτης πως οι επενδυτές θα ζητήσουν ποσοστό της τάξης του 60%, τότε τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι 8 - 10 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει το αργότερο στο τέλος του μήνα, ίσως και νωρίτερα, τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πρόσκλησής της για διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, καθώς και σε αυτή της Νότιας Κρήτης.
Πατραϊκός, Ιωάννινα και Κατάκολο
Οι έρευνες στις τρεις περιοχές είχαν μείνει στη μέση
Για επιχειρηματικούς και τεχνικούς λόγους οι έρευνες κατά το παρελθόν στις τρεις περιοχές είχαν μείνει στη μέση.
Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.
Η Ηπειρος, βόρεια των Ιωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μια μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα αναφέρουν 50-80 εκατ. βαρέλια.
Προσέλκυση
Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου, αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Στα 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εκτιμώνται τα απολήψιμα κοιτάσματα, στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, πάνω από τα Ιωάννινα
ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ο Πατραϊκός Kόλπος θεωρείται ο πιο πλούσιος σε κοιτάσματα πετρελαίου. Κρύβει 200 εκατ. βαρέλια και είναι η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δυτικά του Nομού Ηλείας μέχρι Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο
ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Το Δυτικό Κατάκολο είχε κι αυτό ερευνηθεί στο παρελθόν. Εκτιμάται ότι έχει απολήψιμα κοιτάσματα 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
www.ethnos.gr