tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Κυκλοφόρησε μοναδικό λέυκωμα για την ιεροτελεστία της εορτής του Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφόρησε μοναδικό λέυκωμα για την ιεροτελεστία της εορτής του Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη!

Οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία» κυκλοφόρησαν ένα πολυτελές δίγλωσσο (Ελληνικά και Αγγλικά) λεύκωμα με τίτλο «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης – Χορός και πομπή του Άη Γιώργη στη Νεστάνη Αρκαδίας», με την επιμέλεια του Παναγιώτη Καρώνη.

Όπως προδίδει ο τίτλος του, το λεύκωμα είναι ...
εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νεστάνη της Αρκαδίας, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα των ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων του εθίμου, παρουσιάζοντας παράλληλα την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Στο λεύκωμα αναδημοσιεύονται δύο σπουδαία επιστημονικά κείμενα που σχετίζονται με το έθιμο:

·       Τη μελέτη της λαογράφου, εθνολόγου και θεατρολόγου Κατερίνας Κακούρη, «Χόρος και πομπή του Άη Γιώργη στη Νεστάνη της Αρκαδίας», από το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Εθνογραφικά» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.) (1978) η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1975, με επιτόπια έρευνα και αυτοψία από την ίδια και συνεργάτες του (Π.Λ.Ι.).

·       Το κείμενο «Ο Άγιος Γιώργης της Νεστάνης» από το βιβλίο της συγγραφέως εθνολόγου και ιστορικού Μαρίας Μιχαήλ - Δέδε «Γιορτές - Έθιμα και τα τραγούδια τους» (Εκδ. Φιλιππότης, 1987).

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στα τραγούδια που ακούγονται κατά τη διάρκεια της πομπής και του χορού του εθίμου. Επιπλέον μέσα από τις δεκάδες φωτογραφίες του βιβλίου (που καλύπτουν τα τελευταία εξήντα χρόνια και προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία και οικογενειακές συλλογές), ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μοναδικό αυτό έθιμο αλλά και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο διεξαγωγής του πανάρχαιου αυτού δρώμενου.

Το έθιμο του Άη-Γιώργη (του Αγιώρη για τους Νεστανιώτες) έχει πανάρχαιες καταβολές και συμβολισμούς, εφόσον η λατρεία και ο εορτασμός του Αγίου αποτελεί, κατά τους μελετητές, συνέχεια της λατρείας προχριστιανικών θεοτήτων της περιοχής.

Το όλο τελετουργικό, με την πομπή και το χορό, κλείνει μέσα του όλη τη νεοελληνική λαϊκή λατρεία. Στο 2ο μ.Χ. αιώνα, ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή κοντά στη Νεστάνη, χωρίς δυστυχώς να προβαίνει σε καμιά περιγραφή της. Ο στολισμός της γκλίτσας με αγριοσέλινα και δάφνες δε μπορεί παρά να ανασύρει την εικόνα των δάφνινων στεφανιών των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το στεφάνωμα με αγριοσέλινο στα Νέμεα, τους αγώνες που διεξάγονταν στη Νεμέα προς τιμήν του Δία, αν και σελινοστολισμοί μαρτυρούνται και σε αρχαίες διονυσιακές γιορτές.

Η παρακολούθηση τούτης της πανάρχαιης γιορτής, που τα ίχνη της χάνονται στα βάθη των μακρινών αιώνων, φέρνει στο νου σκηνές και δρώμενα μιας άλλης Ελλάδας, είναι ο απόηχος της ίδιας της ανάγκης για ζωή, της ίδιας της ορμής της νιότης.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα έχει μια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία καθώς η κυκλοφορία του θα συμπληρώσει ένα ξεχωριστό κομμάτι του παζλ της ιστορίας της Νεστάνης της Αρκαδίας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.

Το λεύκωμα 158 σελίδων μπορεί να το βρει κάποιος σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Πάτρας, Τρίπολης, Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας (Μαιζώνος 139 Πάτρα, 2615.002009).

 

Η Νεστάνη Αρκαδίας: Θέα από το λόφο της Πανηγυρίστρας



Το εκκλησάκι του Άη Γιώργη πάνω στο Γουλά όπου αρχίζει το έθιμο


Η Νεστάνη Αρκαδίας: Θέα από τους πρόποδες του Γουλά


THE_RITE_OF_SPRING_Dance_and_Procession_of_Saint_George_in_Nestani_of_Arcadia7.jpg

 Βλαστοφόροι χορευτές με τις σελινοστολισμένες γκλίτσες τους


Το δρώμενο αρχίζει με χορό και τραγούδι για την ανοιξιάτικη χαρά


Παραδοσιακές φορεσιές υφασμένες στον αργαλειό, που φοριούνται μόνο εκείνη τη μέρα
blogger hit counter