tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Αιχμηρό» c(l)opy paste!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

«Αιχμηρό» c(l)opy paste!

«Ο δημοσιογράφος οφείλει να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή και να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων. Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.» (Άρθρο 6 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ).
Στην Τρίπολη, φαίνεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι (και μάλιστα πολύ πολύπειροι) φαίνεται να ...
αγνοούν ή να κάνουν ότι αγνοούν τον κώδικα δεοντολογίας.
Προκλητικά, αντιγράφουν ρεπορτάζ άλλων Μέσων Ενημέρωσης και το κάνουν σε μόνιμη βάση. Κάθε εβδομάδα…
Για παράδειγμα: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Σου λένε οι λογοκλόποι … «Γιατί να πάω στη συνεδρίαση και να χάσω 4-5-6 ώρες; Γιατί να περάσω όλο μου το βράδυ σε ένα συμβούλιο και να γυρίσω τα ξημερώματα στο σπίτι μου; Θα διαβάσω τα blogs, το επόμενο πρωί, και θα κάνω «ρεπορτάζ», με τη γνωστή μέθοδο του … “clopy paste”».
Αυτό έγινε και στην περίπτωση του ρεπορτάζ, σχετικά με τα όσα είπε ο Σαμαρτζής εναντίον του Σμυρνιώτη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρώτοι ενημερωθήκατε -με αναλυτικό ρεπορτάζ και βίντεο- μέσα από το «Καλημέρα Αρκαδία». Το ίδιο βράδυ, αμέσως μετά το τέλος του συμβουλίου.
Κι αυτό έγινε, διότι μόνο ένας δημοσιογράφος ήταν στην αίθουσα. Κανείς άλλος…
Οι λογοκλοποι λοιπόν πήραν το ρεπορτάζ, άλλαξαν λίγο τη σειρά των λέξεων και των φράσεων, έβαλαν και λίγη «σάλτσα», για τα μάτια του κόσμου και εμφάνισαν ένα πληρέστατο «αιχμηρό» ρεπορτάζ!
Και να ‘ταν η πρώτη φορά…

«Καλημέρα Αρκαδία»
blogger hit counter