tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Δημοτική Ιματιοθήκη και Κοινωνικό Φαρμακείο - Δομές απαραίτητες που πρέπει να γίνουν στην Τρίπολη

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Δημοτική Ιματιοθήκη και Κοινωνικό Φαρμακείο - Δομές απαραίτητες που πρέπει να γίνουν στην Τρίπολη

 Εξαιρετικά θετικές είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, στην είδηση ότι θα γίνουν κ0ινωνικά παντοπωλεία στην Τρίπολη, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.
Πρόκειται για θεσμό που λειτουργεί ήδη σε άλλες περιοχές και παρέχει δωρεάν προϊόντα σε άπορες οικογένειες.
Οι οικογένειες που έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο επιλέγονται από το Δήμο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Πέρα όμως από αυτή τη δομή, σε άλλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί, είτε από Δήμους, είτε από Μητροπόλεις, τόσο κοινωνικά φαρμακεία, όσο και δημοτικές ιματιοθήκες.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου, έχει ιδρυθεί, το πρώτο «Κοινωνικό Φαρμακείο», με έδρα το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο σκοπό έχει τη δωρεάν προσφορά φαρμάκων οικιακής χρήσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων. Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» τροφοδοτείται από πολίτες που θα προσφέρουν μη ληγμένα φάρμακα οικιακής χρήσης και από τους φαρμακοποιούς.
Το "Κοινωνικό Φαρμακείο" λειτουργεί κάθε Τετάρτη 5-8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας και της ανέχειας η σχεδιάστηκε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε να παρέχονται υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των πρωτογενών αναγκών του χειμαζόμενου πληθυσμού (σίτιση, στέγαση, ένδυση, υπόδηση, πρωτοβάθμια ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη). Στις πρωτοβουλίες αυτές εντάχθηκε και η δημιουργία του Α' Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς τα τελευταία 3 έτη.
Στόχος της δράσης είναι η φαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να είναι ευχερέστερη η κοινωνικο-προνοιακή τους αποκατάσταση. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού συνεργάζονται το Ίδρυμα Αστέγων και τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και η ΜΚΟ  «Φαρμακοποιοί του Κόσμου».
Το Α' Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο διαθέτει φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, λειτουργεί όλη την εβδομάδα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) σε επτάωρη βάση (09:00-15:00), με την ευθύνη φαρμακοποιού  και έναν βοηθό φαρμακοποιού και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος Αστέγων. Η τελευταία, στο πλαίσιο λειτουργίας της έχει την υποχρέωση να υποδέχεται περιστατικά όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Εντός του 2012 προσανατολίζεται να ιδρύσει κοινωνικό φαρμακείο στα Χανιά, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους άπορους και τους ανασφάλιστους.
Η αξιόλογη πρωτοβουλία, εξετάζεται προσεκτικά από τον Σύλλογο Φαρμακοποιών , ενώ όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάσος Βάμβουκας «έχουμε πάρει κατ’αρχήν την απόφαση να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ίδρυσης κοινωνικού φαρμακείου στα Χανιά, στα πρότυπα άλλων προσπαθειών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το φαρμακείο έχει σκοπό να χορηγεί φάρμακα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα
».
Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών τώρα ξεκινά την προσπάθεια που βρίσκεται «στα σπάργανα» ενώ γίνονται σκέψεις για συνεργασία με την Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να δημιουργηθεί και στην Καβάλα Κοινωνικό Φαρμακείο, όπως ανακοίνωσε  ο Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας, και θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.  Σε δηλώσεις της για το νέο εγχείρημα, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σίσσυ Ρακιτζή, τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία προκειμένου να έχουν κάποια φαρμακευτική περίθαλψη οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία ασφάλιση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ

Πολύ σύντομα ο Δήμος Πατρέων θα λειτουργήσει την Δημοτική Ιματιοθήκη, η οποία ετοιμάζεται σε χώρο στις Εργατικές Κατοικίες της ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών.
Η Δημοτική Ιματιοθήκη θα λειτουργεί σε σύγχρονα πρότυπα και θα προσφέρει δωρεάν ρουχισμό σε άπορες οικογένειες της πόλης.

Η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη και οι εθελοντές της ομάδας «Έψιλον» (Εθελοντές Δήμου Πατρέων) αρχίζουν τη συγκέντρωση ρούχων και υποδημάτων για τη Δημοτική Ιματιοθήκη.
Να σημειωθεί ότι με την πολύτιμη συνεισφορά των συνδημοτών, ολοκληρώθηκε το Σάββατο η τριήμερη δράση της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, για την συλλογή ρούχων και υποδημάτων με σκοπό την ενίσχυση της Δημοτικής Ιματιοθήκης.
Η Δημοτική Ιματιοθήκη θα ανοίξει σύντομα από τον Δήμο Πατρέων και θα προσφέρει δωρεάν ρουχισμό σε άπορες οικογένειες της πόλης.
blogger hit counter