tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Γορτυνία - Ποιοι σκουπιδότοποι θα αποκατασταθούν και σε ποια σημεία θα γίνουν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γορτυνία - Ποιοι σκουπιδότοποι θα αποκατασταθούν και σε ποια σημεία θα γίνουν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Φωτο - Β. Κουτρουμάνος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης, για την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου και τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης, με συνολικό προϋπολογισμό ...
1.599.000,00€.
Επίσης, εγκρίθηκε η ανάθεση στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. του ρόλου του Φορέα Υλοποίησης (Δικαιούχου) στο προτεινόμενο έργο.
Τέλος, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας σε Προγραμματική Σύμβαση, με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (Φορέας Υλοποίησης), η οποία διαθέτει την απαιτούμενη για το συγκεκριμένο έργο επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας Τύπου Α.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση; Σημαίνει, σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα προχωρήσει η αποκατάσταση των ανενεργών, όπως έχουν προσδιοριστεί από την απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ΧΑΔΑ (αρ. Πρωτ. 12884/4025/6-4-2011), στις θέσεις: Δρυμώνας Τ.Κ. Δημητσάνας, Τραφόλακκος ή Λαφότραφος Τ.Κ. Κοντοβάζαινας και Κοτρώνι Τ.Κ. Λαγκαδίων, εκτελώντας τις απαραίτητες ανά περίπτωση ενέργειες ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον προβλέπεται η αποκατάσταση των ενεργών χώρων απόθεσης απορριμμάτων που βρίσκονται στις θέσεις: ΒΕΔΟΥΧΙΑ Τ.Κ. Βυτίνας και ΛΥΣΒΕΡΙΑ Τ.Κ. Τροπαίων, και η μετατροπή τους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) ώστε να λειτουργήσουν στο ενδιάμεσο στάδιο έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία κεντρικού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Στους χώρους αυτούς θα λειτουργήσει σταθμός μεταφόρτωσης. Από τον ΠΕΣΔΑ προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Για την χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων είναι κατάλληλες οι θέσεις ΒΕΔΟΥΧΙΑ και ΛΥΣΒΕΡΙΑ ή ενδεχομένως ένας καινούργιος χώρος και η επιλογή θα γίνει με βάση την οικονομοτεχνική διερεύνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στο στάδιο της μελέτης. Πρόκειται για εγκατάσταση υποδοχής, ζύγισης, διαλογής και συμπίεσης των απορριμμάτων και βραχυπρόθεσμης αποθήκευσης, μέχρι τη συλλογή τους και μεταφορά τους στα κέντρα τελικής επεξεργασίας και διάθεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για τις ανάγκες κάθε σταθμού προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών νερού και μικρού βιολογικού καθαρισμού. Ο κάθε σταθμός μεταφόρτωσης θα είναι περιφραγμένος και εξοπλισμένος με οδοφωτισμό και περιμετρική πυρόσβεση
και θα δενδροφυτευτεί.

ΤΟΠΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

- Ο κ. Αποσκίτης είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό να συζητείται ως κατεπείγον να ζητηθεί παράταση για να ενημερωθεί το Δ.Σ, για το λόγο αυτό δεν ψηφίζει.
- Ο κ. Φράγκος είπε ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει πρόταση, την πρόταση αυτή τη θεωρεί ημίμετρο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο Γορτυνιακό λαό και δεν την ψηφίζει.
- Ο κ. Κουντάνης πρότεινε διαχείριση από το Δήμο σε κλειστό χώρο, θεωρεί υπερβολικό τον προϋπολογισμό του έργου, πρέπει να εξεταστεί ποιος δίνει επάρκεια στους φορείς, γι΄ αυτό δεν ψηφίζει την πρόταση.
- Ο κ. Τρυφωνόπουλος είπε αν και υπάρχουν και άλλες λύσεις θα πρέπει να πάμε σε Περιφερειακό σχεδιασμό
- Ο κ. Κοσμόπουλος επίσης ενημέρωσε για πρόταση που είχε τεθεί παλαιότερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
blogger hit counter