Το Επιμελητήριο Αρκαδίας απευθύνει κάλεσμα, προς όλους τους επιχειρηματίες και παραγωγούς για την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Όπως είναι γνωστό ...
η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Αρκαδίας αποτελεί για το Επιμελητήριο έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης και για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί μια ξεχωριστή δέσμη στρατηγικών ενεργειών, οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προϊόντων αυτών, όπως:
η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Αρκαδίας αποτελεί για το Επιμελητήριο έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης και για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί μια ξεχωριστή δέσμη στρατηγικών ενεργειών, οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προϊόντων αυτών, όπως:
Στη βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (σε παραγωγή, μεταποίηση, διανομή).
Στο περιβάλλον όπου θα προωθηθεί η «πράσινη ανάπτυξη» του νομού, προβάλλοντας την Αρκαδία ως έναν τόπο με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά προϊόντα, όπως τσακώνικες μελιτζάνες.
Στον γαστρονομικό τουρισμό ο οποίος θα βασίζεται στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και στην τοπική κουζίνα.
Στη δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων στην Τρίπολη το οποίο προγραμματίζουμε για το 2012.
Μία από τις βασικότερες ενέργειες είναι η δημιουργία ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, για τα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, για τη διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Τοπικής Παραγωγής.
Σκοπός του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας είναι, μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία δέσμευση των τοπικών παραγωγών, να διαμορφωθεί μια "ταυτότητα ποιότητας", η οποία θα χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται και τα προϊόντα που παράγονται από τα μέλη του.
Επειδή στο Επιμελητήριο Αρκαδίας πιστεύουμε ότι «η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει» καλούμε τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, και επιχειρήσεις του αγροτουριστικού τομέα (καταλύματα, χώροι εστίασης κ.λπ.) να συνεργαστούν άμεσα για τη δημιουργία ενός «δικτυού τοπικών παραδοσιακών προϊόντων». Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επισκέπτες της περιοχής να αναγνωρίζουν και να αγοράζουν κατευθείαν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα αποκτά μια ποιοτική ταυτότητα και το τουριστικό προϊόν.
Μέσα από αυτό το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, οικονομική ανάκαμψη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης των νέων ανθρώπων.
Η προσπάθεια Αρκαδικής Επιχείρησης που έκανε πράξη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, για την προώθηση των Αρκαδικών Προϊόντων η οποία ζητά άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγούς και προωθεί τα προϊόντα τους, σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια με την επωνυμία Αρκαδικά Προϊόντα, μέσα από την επιχείρησή του (super market cash & carry) είναι παράδειγμα προς μίμηση, για τις τοπικές επιχειρήσεις αυτού του κλάδου και πρέπει να το ακολουθήσουν όλες οι Αρκαδικές επιχειρήσεις, για αρχή, και μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του Επιμελητηρίου με επιχειρήσεις (super market) να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο σε δίκτυο λιανικής πώλησης αλλά και σε καταλύματα, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης της Αρκαδίας όπου πρέπει να προσφέρονται, μόνο Αρκαδικά Προϊόντα, για παράδειγμα Αρκαδικό Πρωινό με ντόπια προιόντα, μέλι, ξηροί καρποί, παξιμάδια, αφεψήματα κ.λπ ώστε να υπάρχει αναγνωρισιμότητα – ταυτότητα προϊόντος της αρκαδικής αγοράς από τους επισκέπτες.
Προτείνουμε λοιπόν οι τοπικοί επιχειρηματίες, λιανικής πώλησης προϊόντων (τροφίμων και ποτών) και υπηρεσιών (καταλύματα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης), να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την προώθηση των Αρκαδικών Προϊόντων μέσα στις επιχειρήσεις τους.