Την αντίθεσή της στην τοποθέτηση δεματοποιητή στον Τάνο ψήφισε η λαϊκή συνέλευση του Αστρους, χθες (26/11), το βράδυ, στο Ιδρυμα Ζαφείρη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.astrosnews.gr. Στη διαδικασία, που ...
κάλεσε το τ/σ της Δημοτικής Κοινότητας, βρέθηκαν από τις 6 το απόγευμα, πάνω από 300 άτομα και ενώ σε πολλά σημεία η διαδικασία έδειχνε να… ξεφεύγει και να κουράζει, με τις πολλές τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις, στις 9.30 το βράδυ, και ενώ αρκετοί είχαν αποχωρήσει, η συνέλευση ψήφισε κατά της πρόθεσης της δημοτικής αρχής να τοποθετηθεί ο δεματοποιητής και τα “δέματα” σε χώρο κοντά στον Τάνο.Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν, αρχικά, οι πρώην Δήμαρχοι Γιώργος και Στράτης Δαλιάνης, ο πρώην Δήμαρχος Αργους κ. Πλατύς και ο δ/σ Δήμου Τρίπολης κ. Γιόκαρης.
Ο. κ. Γιόκαρης δήλωσε την αντίθεσή του στον δεματοποιοητή και μετέφερε την εμπειρία του από τις συζητήσεις στον Δήμο Τρίπολης, προτείνοντας τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Στη συνέχεια ο κ. Στράτης Δαλιάνης είπε πως η παράταξή του έχει ολοκληρωμένη πρόταση γιαεναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε την αντίθεσή του στον Τάνο, αντιπροτείνοντας, αν τελικά επικρατήσει η λύση του δεματοποιητή, αυτός να τοποθετηθεί ανάμεσα στους δύο Δήμους της Κυνουρίας (που θα τον χρησιμοποιήσουν), κάπου κοντά στο Κρυονέρι. Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε το 2005 που ήταν Δήμαρχος, με τη συνάντηση των Δημάρχων του Αργολικού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Δαλιάνης, λέγοντας πως για το καλό του τόπου πρέπει να λείψουν οι αντιπαραθέσεις και η δημοτική αρχή να σεβαστεί την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης. Πρότεινε, επίσης, τη συγκρότηση μιας διαδημοτικής επιτροπής (Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας) που θα προτείνει θέσεις για τον δεματοποιητή, μακριά από οικισμούς και τουριστικές περιοχές. Τέλος, αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και κάλεσε τη σημερινή δημοτική αρχή να μην τα κάνει κι αυτή.
Ο κ. Πλατύς μετέφερε την εμπειρία του από την κακή, όπως τη χαρακτήρισε, εικόνα του δεματοποιητή στο Δήμο Ερμιονίδας, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκαν από τον τοπικό σύμβουλο κ. Μαντίκο, οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου Αστρους, που εναντιώνονται στην απόφαση της δημοτικής αρχής.
Μετά απ’ όλα αυτά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Μ. Σκαντζός και ρίχνοντας ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κακή κατάσταση της χωματερής του Τάνου, είπε πως αυτό θα σταματήσει άμεσα. Η δεματοποίηση θα γίνεται για το 30% των συνολικών απορριμμάτων, αφού τα υπόλοιπα ή θα ανακυκλώνονται ή θα κομποστοποιούνται στη Νότια Κυνουρία (δες εδώ), ενώ χαρακτήρισε ψευδή τη φήμη που θέλει τα δέματα της Νότιας Κυνουρίας να παραμένουν στον Τάνο. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, είπε πως η λύση του δεματοποιητή είναι προσωρινή και πως μετά τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης (23/12 ο διαγωνισμός) για όλη την Περιφέρεια τα δέματα θα μεταφέρονται εκεί. Για την τοποθεσία του Τάνου, ο κ. Σκαντζός, είπε πως επιλέχθηκε για οικονομικούς λόγους (μικρότερο κόστος μεταφοράς) αλλά και γιατί η περιοχή του Αστρους πρέπει να βρει η ίδια λύση για τα σκουπίδια της.
Τη θέση της “Λαϊκή Συσπείρωσης” εξέφρασε ο δ/σ Π. Αδάμης, η οποία λέει όχι στις ανεξέλεγκτες χωματερές και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή συνόλου της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνοντας και την ανακύκλωση, να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους (όλη η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δ/σ Καμπύλη, Κατσή και Πολυμενάκου, αλλά και απλών πολιτών που εναντιώνονταν στον δεματοποιητή, ενώ η συζήτηση “ξέφυγε” όταν ο κ. Σκαντζός προσπάθησε να απαντήσει σε όλα αυτά.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η χθεσινή διαδικασία είχε διαφορές με την αντίστοιχη λαϊκή συνέλευση στον Αγιο Ανδρέα. Εκεί, την αρχική τοποθέτηση είχε κάνει ο κ. Σκαντζός, που εξέθεσε το πρόβλημα και τη λύση που προτείνει και στη συνέχεια ακολούθησε ο διάλογος με τους πολίτες, με την τελική απόφαση να είναι αντίθετη με την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Απομένει να δούμε αν η δημοτική αρχή θα σεβαστεί, όπως και στον Αγιο Ανδρέα, την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης ή θα θεωρήσει τον Τάνο μοναδική επιλογή και δεν θα αναζητήσει έναν χώρο που δεν θα προκαλεί τόσες αντιδράσεις.
Το σίγουρο είναι πως η κακή κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Τάνο έπρεπε ήδη να αποτελεί παρελθόν. Οπως σίγυρο είναι πως η Δήμος πρέπει να βάλει, επιτέλους, στη ζωή του την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Για τα υπολείμματα, αν τελικά, όπως φαίνεται, η δημοτική αρχή καταλήξει στην προσωρινή λύση του δεματοποιητή, καλό είναι ο χώρος, που θα τοποθετηθεί μαζί με τα «δέματα», να προταθεί από ειδικούς επιστήμονες, εκεί που θα προκαλέσει το μικρότερο κακό στο περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.