tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Έκκληση προς όλους τους Τριπολίτες να συνδράμουν για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εκκλησίας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έκκληση προς όλους τους Τριπολίτες να συνδράμουν για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εκκλησίας

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως απευθυνόμενο προς τους Ενορίτες και προς όλους τους Τριπολίτες, απευθύνει δημόσιο κάλεσμα και τονίζει: «Η Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως τυγχάνει να φιλοξενεί στην οικογένειά της, τους ...
λιγότερους Ενορίτες άρα και  είναι η μικρότερη σε ποίμνιο Ενορία της Πόλεως μας. Αυτό είναι φυσικό γιατί το κέντρο της κάθε Πόλεως, φιλοξενεί πολλά  εμπορικά καταστήματα, ιατρεία, γραφεία, υπηρεσίες κ.τ.λ.  και λιγοστά σπίτια.  
Η Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπως και άλλες Ενορίες, χρειάζονται αρκετά χρήματα για τα λειτουργικά  τους έξοδα. Τα κονδύλια τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ενορίας μας είναι αυτά που σε μηνιαία βάση καλύπτουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων Νεωκόρων μετά  των ασφαλιστικών ταμείων αυτών, των Ιεροψαλτών και της Χορωδίας του Ναού, των εξόδων Ηλεκτροφωτίσεως και Θερμάνσεως, των έργων συντηρήσεως και ανακαινίσεως, τα λειτουργικά  έξοδα των δέκα Παρεκκλησίων και Εξωκκλησιών και την συντήρηση αυτών, τα οποία έχει στην δικαιοδοσία του ο Ναός μας. Των αβάστακτων κρατικών  φορολογικών επιδρομών, άνω του ποσού των 40% ετησίως εκ των εισοδημάτων της Ενορίας  , του Φόρου  Ακίνητης Περιουσίας και του ΕΤΑΚ,  των ανά τρίμηνο υποχρεώσεων προς την Αποστολική Διακονία και το Ταμείο Δημοσίων υπαλλήλων,  ΤΠΟΕΚΕ, την Ιερά Μητρόπολη, το  Συνοδικό Μέγαρο, την αγορά κηρού, την απόδοση Χαρτοσήμου και ΟΓΑ,  τις δαπάνες του Κατηχητικού Σχολείου, τις καθημερινές Φιλανθρωπικές παροχές προς τους ανήμπορους αδελφούς μας,   των τρεχουσών καθημερινών υποχρεώσεων και πάρα - πάρα  πολλών λοιπών εξόδων των οποίων οιοσδήποτε θέλει μπορεί να   πληροφορηθεί αναλυτικώς.
Ίσως κάποιοι  με ευκολία  αυτή την στιγμή φέρουν ευλόγως  κατά νουν τα καταστήματα τα οποία υπάρχουν κάτωθεν του εξώστη του Ναού μας από την ημέρα ανεγέρσεως αυτού και τα ενοίκια αυτών. Γνωρίζουμε και προς αυτούς ότι σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια τα ενοικιαζόμενα καταστήματα είναι τα μισά και ίσως και λιγότερα  την σήμερον ημέρα. Υπάρχουν καταστήματα παραχωρημένα σε φορείς και Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Τυφλών Τριπόλεως, το Γραφείο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο, το Γραφείο των Κοινωνικών Λειτουργών Τριπόλεως. Θυμίζουμε επίσης ότι στο μπροστά μέρος του Ναού,  φιλοξενείτε πλέον και ετοιμάζετε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μακρίνας. Υπάρχουν χώροι που φιλοξενούν το Λεβητοστάσιο, σε άλλο χώρο φιλοξενούνται τα ρολόγια της ΔΕΗ, υπάρχουν καταστήματα που φιλοξενούν τους αποθηκευτικούς χώρους του Ναού, ενώ σε άλλο θα φιλοξενηθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πόσα λοιπόν καταστήματα αδελφοί μου ενοικιάζουμε; Πόσες φορές το έτος έγινε μείωση των μισθωμάτων;  Ποιό το ύψος  των  εισπραττόμενων  μισθωμάτων;           
Αδελφοί μου, παρά τα χρόνια - πολλά του προβλήματα. Ο  Περικαλλής Μαρμάρινος Ιερός Ναός της  Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  είναι από τα λιγοστά διατηρητέα μνημεία της πόλεως μας που γλύτωσαν από τους οικονομικούς ολετήρες. Εξακολουθεί να είναι στολίδι-καύχημα και το σημείο αναφοράς όχι μόνον των Τριπολιτών,  αλλά ολόκληρης της Αρκαδίας.
Πολλά και μεγάλα κονδύλια για μελέτες, αναρίθμητες προσπάθειες ανακαινίσεως και συντηρήσεως του Ναού μας,  ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσέκρουαν και προσκρούουν στην Αρχαιολογική υπηρεσία και στις υπέρογκες οικονομικές δαπάνες.  Προσεγγίστηκαν κατά καιρούς σημαντικές τμηματικές  εργασίες ανακαινίσεως και συντηρήσεως, αρκετά χρήματα χρέους σε Τράπεζες για την εξυπηρέτηση δόσεων των Δανείων για απαραίτητες εργασίες που έγιναν.
Τον Οκτώβριο με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,  ανέλαβε Πρόεδρος ο νεότερος των Ιερέων του Ναού μας. Ο Αιδ. Ιερέας π. Ιωάννης Σουρλίγγας . Ο νέος Προϊστάμενος  μας πιστεύει, ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορούν να γίνουν έργα στον Ναό μας και να βελτιωθεί η εσωτερική του εικόνα με την βοήθεια του Εκκλησ.  Συμβουλίου και προπαντός των Ενοριτών και Τριπολιτών.
Στο εσωτερικό του Ναού, που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τα χρόνια, την υγρασία και την πυρκαγιά, θα πρέπει να γίνει  συντήρηση της τοιχοποιίας και  αναχρωματισμός των διακοσμήσεων και των τοιχογραφιών.
 Ήδη έχει παραγγελθεί  και αναμένεται η παραλαβή τους, μέρος των καινούργιων σκαλιστών καθισμάτων που έχουν  βελουδένια επένδυση, τα οποία  θα αντικαταστήσουν  τα  παλαιά καθίσματα. Η  δαπάνη αυτή είναι αρκετά μεγάλη, αλλά στο κάλεσμα των  Ιερέων και των συνεργατών της Ενορίας μας, ήδη μέχρι  τούδε ανταποκρίθηκαν  πολλοί Ενορίτες μας και αρκετοί Τριπολίτες και έχουμε την εντύπωση ότι και άλλοι πολλοί για τον Μητροπολιτικό μας Ναό θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια και προσφορά να ολοκληρωθεί η αγορά των καθισμάτων και αργότερα των στασιδίων,  και της  μοκέτας ή των  χαλιών  του Ναού.
 Η Προσφορά ενός  ξυλόγλυπτου  καθίσματος από το υστέρημα του κάθε χριστιανού μας είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή και των ευπρεπισμό του Μητροπολιτικού μας Ναού. Γνωρίζουμε επίσης ότι ύστερα και από προσφορές σχετικά με την δαπάνη της προμήθειας των καθισμάτων, επιλέγει ο προμηθευτής μας να είναι ο κ. Κων/νος  Γαρταγάνης, έμπορος Εκκλησιαστικών Ειδών, ο οποίος συντηρεί εδώ και χρόνια κατάστημα στην Τρίπολη, τονώνοντας  και στηρίζοντας έτσι και  το τοπικό εμπορικό κόσμο, αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή.   
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Ιωάννης, συνεπικουρούμενος και υπό των άλλων Ιερέων και των μελών  του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έχουν ήδη  οργανώσει και δρομολογήσει, επισήμως πλέον, πάντα με τις προσφορές των Χριστιανών μας Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός μας  έκανε φιλανθρωπίες και επί σειρά ετών στήριζε ποικιλοτρόπως τους ενδεείς συνανθρώπους μας, τώρα όμως η εποχή που ζούμε προστάζει εντατικοποίηση του Φιλανθρωπικού μας έργου και μεγαλύτερη προσφορά προς πάντας τους έχοντας ανάγκη. Επίσης πρωταρχικό και καίριο μέλημα της Ενορίας μας είναι να λειτουργήσει όσο γρηγορότερα είναι εφικτό Κοινωνικό Παντοπωλείο,  για την  συμπαράσταση και αρωγή εμπεριστατωμένων συνανθρώπων μας.
Για μια εισέτι φορά ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και οι καθ' όλα άξιοι συνεργάτες αυτού Ιερείς και Λαϊκοί, παρόλο ότι γνωρίζουν την δύσκολη συγκυρία του τόπου μας, απευθύνουν έκκληση στην αγάπη, στα αισθήματα και στον ανθρωπισμό των Ενοριτών και εν γένει των Τριπολιτών να οργανωθεί, να πραγματοποιηθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ενορίας του Αγίου Βασιλείου έτσι ώστε να δείξουμε όλοι το ανθρώπινο πρόσωπό μας σε συνανθρώπους μας, που βιώνουν εντονότερα και ανυπόφορα την κρίση που μαστίζει δυστυχώς την Πατρίδα μας.
Οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι υπερβέβαιοι, ότι και το τελευταίο ευρώ επιστρέφει και θα επιστρέψει δημιουργικά στο Ναό μας και στο υπεύθυνο και ανά πάσα ώρα  φιλανθρωπικό έργο του.  
Ευχαριστούμε προκαταβολικά και αναμένουμε το περίσσευμα της αγάπης εκάστου για την υλοποιήσει των ως άνω ενεργειών, που θα έχουν μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του πληρώματος της Ενορίας, των Τριπολιτών και επισκεπτών της  Ιστορικής Τριπολιτσάς.    
blogger hit counter