tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Παραμένουν απλήρωτοι εκπαιδευτικοί των Δημοσίων ΙΕΚ - Τρία χρόνια περιμένουν να πληρωθούν στην Τρίπολη

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Παραμένουν απλήρωτοι εκπαιδευτικοί των Δημοσίων ΙΕΚ - Τρία χρόνια περιμένουν να πληρωθούν στην Τρίπολη

Τρία χρόνια απλήρωτοι συμπληρώνουν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια ΙΕΚ, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας ότι θα τακτοποιούνταν σχετικά άμεσα το ζήτημα. Ως εκ τούτου, το θέμα έφερε ...
στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή τους.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής αναφέρει ότι «τρία χρόνια απλήρωτοι συμπληρώνουν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια ΙΕΚ, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας το Μάρτιο, που ανέφερε ότι δίνει «λύση στο πρόβλημα των χρεών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), για τα έτη 2008 - 2010, προς τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ)». Σύμφωνα με εκείνες τις ανακοινώσεις, «η καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εκπαιδευτικούς επρόκειτο να αρχίσει στα τέλη Μάρτη και θα ολοκληρωνόταν εντός τετραμήνου».
«Ωστόσο», υπογραμμίζει ο Βουλευτής, «οκτώ μήνες μετά, παραμένει το καθεστώς των απλήρωτων οφειλών για την πλειονότητα των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, που γίνονται μάρτυρες και θύματα της παρατεταμένης κωλυσιεργίας του Υπουργείου Παιδείας», ενώ «παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Υπουργείο, θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά, διαπιστώνεται ότι μόλις 19 Δ. ΙΕΚ από το σύνολο των 100 ΙΕΚ έχουν πληρωθεί, ο τελικός έλεγχος για το 1/3 των φακέλων παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ σε 15 Δ. ΙΕΚ δεν έχει γίνει καν ούτε ο αρχικός προβλεπόμενος έλεγχος». Προσθέτει δε ότι «ενώ ο χρονικός ορίζοντας της Κ.Α.Ε. του 2011 βρίσκεται στο τέλος της, έως και σήμερα κανείς δεν παίρνει θέση για το πώς, πότε και αν θα πληρωθεί η "γκρίζα" περίοδος Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010», ενώ «η απάντηση που εδόθη πρόσφατα από στελέχη του Υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέσα στο εναπομένων χρονικό διάστημα του 2011».
Επιπλέον, σημειώνει «οι χιλιάδες εκπαιδευτές που τελούν υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας ουδέποτε έχουν προβεί σε ακραίες κινητοποιήσεις και απεργίες, ενώ προσφέρουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους με επαγγελματική ευσυνειδησία και εκπαιδευτική υπευθυνότητα». Μάλιστα, τονίζει ότι «η πλειοψηφία τους είναι κυρίως από την επαρχία, έχει σε πολλές περιπτώσεις ως μοναδική και αποκλειστική απασχόληση την ολιγόωρη μηνιαία ενασχόληση τους στα ΙΕΚ και ως πόρους διαβίωσης τα ελάχιστα οφέλη από την συνεχώς μειούμενη ωριαία αντιμισθία τους» και πως «κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, είναι αδιανόητο να παραμένουν απλήρωτοι και δέκτες μόνο κούφιων υποσχέσεων και αοριστολογιών», ενώ «παράλληλα, οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ καταβάλλουν δίδακτρα ύψους 367 ευρώ έκαστος ανά εξάμηνο, είναι άξιον απορίας το πού και πώς διοχετεύεται και αξιοποιείται το συνολικό ποσό των χρημάτων αυτών, καθώς ως φαίνεται δεν χρησιμοποιείται για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών τους».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά την αρμόδια υπουργό «ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των οφειλόμενων στους εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ», καθώς και «με ποιο ακριβώς τρόπο αξιοποιείται το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται από την καταβολή των διδάκτρων των σπουδαστών του ΙΕΚ».

blogger hit counter