tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: H μνήμη της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης στην Τρίπολη (φωτογραφίες)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

H μνήμη της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης στην Τρίπολη (φωτογραφίες)

Τις τελευταίες ημέρες του μηνός Νοέμβριου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης.
Μια ξεχωριστή εορτή, που μας χαρίζει άπλετα την ευλογία της Αγίας και μας ενδυναμώνει στην πορεία μας προς τα Χριστούγεννα, μέσα πάντοτε από την οδό της νηστείας και της τεσσαρακονθημέρου σαρακοστής των Χριστουγέννων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Τρίπολη και η Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, εόρτασαν λαμπρά και την φετινή χρονιά την μνήμη της Αγίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο Ιερός Κλήρος της Πόλεως μας, ο ευσεβείς λαός και οι Άρχοντες του τόπου μας, συνάχθηκαν τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα, και συμμετείχαν με ευλάβεια στις Εκκλησιαστικές Εκδηλώσεις που με επιτυχία είχε οργανώσει η εορτάζουσα Ενορία.
Η υμνολογία της εορτής και το Θεοφώτιστο και επίκαιρο Κήρυγμα εκ του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλοθέου Κολιόπουλου, ήταν αυτά που καθήλωσαν και ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντας στην Πανήγυρη.
Ενορίτες και εορτάζοντες προσέφεραν για μια ακόμη φορά Αρτοκλασίες, ενώ μετά το πέρας του Εσπερινού, είχαν φροντίσει και προσέφεραν προς όλους νηστήσιμα γλυκίσματα επ΄ ευκαιρία της Εορτής.
Ευχόμαστε η Χάρη και η Ευλογία της Αγίας Αικατερίνης να σκέπη πάντας τους συνανθρώπους μας.
Βιος της Άγιας Αικατερίνης.
Η Αγία Αικατερίνη ήταν πολύ όμορφη αλλά είχε και σπάνια μόρφωση. Σε ηλικία 18 χρονών είχε σπουδάσει άριστα λατινική και ελληνική φιλολογία, ρητορική και γνώριζε πολλές ξένες γλώσσες καθώς επίσης και τα δόγματα της χριστιανικής αλήθειας.
Ασπάσθηκε το Χριστιανισμό από πολύ νεαρή ηλικία και εργάστηκε με ενθουσιασμό για τη διάδοση του. Όταν, λοιπόν, επί αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξεντίου οι χριστιανοί διώκονταν σκληρά, η νεαρή Αικατερίνη δε δίστασε να παρουσιαστεί και να ομολογήσει Θεό το Σωτήρα Χριστό.
Σύμφωνα όμως με την παράδοση και τα συναξάρια της Αγίας, όταν ο Μαξιμίνος πληροφορήθηκε για τον τρόπο ζωής της Αικατερίνης, ανέθεσε σε πενήντα περίφημους ρήτορες να πείσουν την Αγία να αλλάξει πίστη. Η Αικατερίνη όμως κατόρθωσε, όχι μόνο να καταπλήξει τους ρήτορες με τις γνώσεις της αλλά και να τους πείσει να ασπαστούν το Χριστιανισμό. Οργισμένος ο Μαξιμίνος διάταξε να κάψουν σε πυρά όλους τους ρήτορες και φυλάκισε την Αικατερίνη.
Όταν η Αυγούστα Φαυστίνα άκουσε για την Αικατερίνη ζήτησε και την επισκέφτηκε στη φυλακή με τη συνοδεία 200 στρατιωτών. Η Αικατερίνη μάγεψε με τη διδασκαλία της και πάλι τους επισκέπτες της, έτσι που όλοι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό. Ο Μαξιμίνος διέταξε τον αποκεφαλισμό της Αυγούστας και της ακολουθίας της και το μαρτυρικό θάνατο της Αικατερίνη. Σύμφωνα πάντοτε με την παράδοση, ο βασανιστικός τροχός που θα σκότωνε την Αγία κομματιάστηκε από μόνος του και έτσι τελικά η Αικατερίνη αποκεφαλίστηκε και οι παρευρισκόμενοι είδαν από το σώμα της να ρέει γάλα αντί αίμα. Το αγνό της σώμα μεταφέρθηκε από αγγέλους στο όρος Σινά όπου όμως έμεινε για αιώνες άταφο. Μετά από όραμα οι εκεί μοναχοί βρήκαν το σώμα της Αγίας και το εναπόθεσαν σε μαρμάρινη θήκη στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος σήμερα ονομάζεται και ναός της Αγίας Αικατερίνης Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης την 25η Νοεμβρίου, ημέρα που βρέθηκαν τα λείψανα της.


+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας










blogger hit counter