tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: 10 Δεκεμβρίου: Terra Madre Day (Ημέρα της μάνας-γης)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

10 Δεκεμβρίου: Terra Madre Day (Ημέρα της μάνας-γης)

 
Γράφει ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος*

Η Terra Madre Day (‘Ημέρα της μάνας- γης’) έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των παραγωγικών δυνάμεων, του συνόλου των κατοίκων του πλανήτη για στοχευμένη διατροφική συμπεριφορά. Καθιερώθηκε από ...
το διατροφικό κίνημα “slow food” με στόχο να καταδείξει την ανάγκη για «καλή- καθαρή & δίκαια τροφή» (good-clean & fair food). Κάθε χρόνο η Terra Madre Day γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου, όπου σε πολλές χώρες λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις. Το 2010 έγιναν 1150 εκδηλώσεις σε 120 χώρες, με κύριο θέμα την ανάγκη διατήρησης της τοπικής κουλτούρας στη διατροφή.
Το κίνημα slow food έχει τη δική του ιστορία. Η «σπίθα» για τη δημιουργία του ήταν το 1986 όταν πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο άνοιγμα καταστήματος fast food πολυεθνικής εταιρείας κοντά στην πλατεία- σύμβολο της Ρώμης την Piazza Di Spagna. Αυτή η διαμαρτυρία οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος slow food το 1989, προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσει την ανάγκη απόλαυσης του φαγητού σε συνδυασμό με τη δέσμευση για καθαρό περιβάλλον. Το εν λόγω κίνημα έρχεται σε αντιπαράθεση με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα fast food, τα οποία τουλάχιστον εκείνη την περίοδο, αλλά και σήμερα, προκαλούσαν την εξαφάνιση τοπικών παραδόσεων, που σε συνδυασμό με τη μείωση του ενδιαφέροντος του πολίτη για τα τρόφιμα που καταναλώνει, δημιουργούσαν και δημιουργούν πολιτισμικά πρότυπα αρνητικά για το περιβάλλον και την υγεία.
Το κίνημα slow food αριθμεί πλέον 100.000 μέλη, 1300 παραρτήματα, με δραστηριότητα σε 150 χώρες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6 παράρτημα (convivial) slow food στην Αθήνα, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, την Ικαρία.
Οι επιμέρους στόχοι του slow food είναι η επανασύνδεση των καταναλωτών με την παραγωγική διαδικασία, η μετατροπή των καταναλωτών σε «συμπαραγωγούς». Επίσης, είναι η διατήρηση της υγιεινής γαστρονομικής διαφορετικότητας, επομένως της τοπικής ανάπτυξης και της παραδοσιακής παραγωγής. Ταυτόχρονα, μέσω του κινήματος slow food εκφράζεται και η ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως και η ενίσχυση των «μικρών» παραγωγών.
Μέσω του slow food αναπτύσσεται πλήθος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την αρθρογραφία, διαλέξεις και συνέδρια, εκπόνηση βιβλίων, χρήση εργαλείων μέσω του διαδικτύου, κοινωνική δικτύωση. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί και θεματικά παραρτήματα όπως το “slow food for Biodiversity” («ίδρυμα αργού φαγητού για τη Βιοποικιλότητα»), το “Ark of Taste” («Κιβωτός της Γεύσης»), που σκοπεύουν στην προστασία, διάσωση και γιατί όχι «ξαναζωντάνεμα» των τοπικών ποικιλιών και γεύσεων αντίστοιχα. Ακόμα, σε πολλές πόλεις του πλανήτη έχουν ανοιχθεί τα “slow food cafes”, ενώ λειτουργούν και «αγορές του κόσμου» (“Earth Markets”).
Μέσω του κινήματος slow food έχουν δημιουργηθεί λόμπι άσκησης πίεσης για την προώθηση και υπεράσπιση της τοπικής αγοράς, της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της διατροφής. Μάλιστα, μέσω του τοπικού κινήματος slow food στις ΗΠΑ η εκστρατεία “Time for Lunch” πέτυχε τη βελτίωση του νόμου περί διατροφής των παιδιών (Child Nutrition Act), μέσω διαμόρφωσης συγκεκριμένων προδιαγραφών των σχολικών γευμάτων.

Όσο ποτέ λοιπόν οφείλουμε, εκτός από το να «γιορτάσουμε» την Terra Madre Day, να αφουγκραστούμε την ανάγκη για γαστρονομική απόλαυση σε συνδυασμό με την οικολογική ευαισθησία !

*Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής Ελλάδας
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας
Δ/νση: Γρηγορίου Ε’ 29 Τρίπολη, Τ.Κ. 22100
Τηλέφωνο: 2710 232364
Φαξ: 2710 232364
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: bertzeletos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter