tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Τα τοπικά προϊόντα ως μοχλός ανάπτυξης

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα τοπικά προϊόντα ως μοχλός ανάπτυξης

Γράφει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας είναι η αδυναμία παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων. Οι λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις μοιάζουν με ...
σταγόνα στον ωκεανό αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις τεράστιες ελλείψεις και ολιγωρίες στον τομέα αυτό. Και ενώ ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δυνατότητες της χώρας βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε αδράνεια και «εφεδρεία».
Τι πρέπει να γίνει; Στην παρούσα καμπή επιβάλλεται εθνική κινητοποίηση, παρόμοια με εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο που αυτή τη φορά η πρόκληση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, ενώ η επίτευξη του σκοπού, όχι απλώς αναγκαία, αλλά πραγματικά κατεπείγουσα για την επιβίωσή μας.
Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας, ότι ξεχωριστή έμφαση και προτεραιότητα επιβάλλεται να δοθεί στην παραγωγή και την προώθηση εξαιρετικών τοπικών προϊόντων ανά την επικράτεια. Η προσέλκυση επενδύσεων στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και στα αντίστοιχα προϊόντα, μπορούν να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Με την κατάλληλη εμπορική ονομασία προέλευσης μπορούν να αποτελέσουν τα σύγχρονα εμπορικά σήματα (brands) ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στο νομό μου, την Αρκαδία, μια πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να είναι, μπορεί να είναι, η ανάδειξή της, ως ονομασία προέλευσης ποιότητας, για μια σειρά τοπικών και άκρως ανταγωνιστικών προϊόντων, π.χ. κάστανο, λάδι κλπ.
Σε πρόσφατο άρθρο του, το περιοδικό Economist αναφέρει, πως η αγροτική παραγωγή μπορεί να ρίξει νερό στο μύλο της Ανάπτυξης για τη χώρα. Μαζί με τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – να προσθέσω εδώ και τον πολιτισμό -, συναποτελούν το τεράστιο κεφάλαιο, τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, πάνω στις οποίες μπορεί - και είναι στο χέρι μας - να οικοδομηθεί, επιτέλους, μια υγιής διαδικασία οικονομικής ανάταξης και ευημερίας.
Δίνοντας αποφασιστική ώθηση στους παραπάνω τομείς θα συγκρατηθούν και οι τάσεις φυγής ή και μετανάστευσης, που παρατηρούνται ακόμα και ανάμεσα σε αγρότες -της νεότερης κυρίως γενιάς - που όσο δεν βλέπουν φως στο τούνελ και προοπτικές, εγκαταλείπουν άρον-άρον και τη γη και τη δουλειά τους. Είναι απαραίτητο όσο ποτέ να δοθούν τα κίνητρα, ώστε ο τόπος, η χώρα να κρατήσει τους ανθρώπους της.
Το αίτημα της ανάπτυξης, και κυρίως της διάχυσής της στην περιφέρεια είναι το μεγάλο στοίχημα για την έξοδο από την κρίση, με στόχο και μεγάλο ζητούμενο την εθνική επιβίωση.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην πρόεδρος ΕΟΦ, πολιτευτής ΝΔ Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter