tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Πόσα χρήματα εξοικονομούν οι δανειολήπτες από τη νέα μείωση επιτοκίου του ευρώ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πόσα χρήματα εξοικονομούν οι δανειολήπτες από τη νέα μείωση επιτοκίου του ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων της στο 1,00% από 1,25% που ήταν μέχρι σήμερα. Η απόφαση αυτή είναι ευεργετική για όλους τους δανειολήπτες, είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Οι πρώτοι που θα δουν μειωμένη τη δόση στο δάνειό τους είναι όσοι ..

έχουν "δεμένο" το επιτόκιό τους στο ευρώ. Όμως η μείωση αυτή θα παρασύρει, σε δεύτερο χρόνο, και όσων το επιτόκιο υπολογίζεται με βάση το euribor.
Σε απόλυτες τιμές, πριν το μπαράζ των μειώσεων, στις αρχές του Νοέμβρη, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1,5% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν με δόση 949 ευρώ. Από σήμερα και στο εξής, με δεδομένο ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει πλέον πέσει στο 1%, το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,5% και η δόση μειώνεται στα 909 ευρώ το μήνα.
Προκύπτει δηλαδή ελάφρυνση 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωμής, ενώ λειτουργεί αθροιστικά στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Για στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor τριμήνου:
Οφελειμένοι θα είναι και αυτοί οι δανειολήπτες αφού το επιτόκιο που πληρώνουν από 1,47% που ήταν σήμερα θα διαμορφωθεί πλέον κοντά στο 1,36%.
Μικρότερες θα είναι οι μειώσεις στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
Μικρότερες θα είναι και οι μειώσεις στα νέα δάνεια που συνδέονται είτε με το βασικό επιτόκιο του ευρώ είτε με το euribor.
Η ΕΚΤ προχωρά στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα, από τον Νοέμβριο δηλαδή που κάθισε στην θέση του Τρισέ ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, ενώ φημολογείται πως θα προχωρήσει και σε νέα μείωση.
Οι κινήσεις αυτές της ΕΚΤ δεν οφείλονται στη μεγαλοψυχία του νέου της προέδρου, αλλά στην εκρηκτική κρίση που έχει "στεγνώσει" από ρευστό όλη την Ευρώπη. Και η μείωση των επιτοκίων είναι από τα βασικότερα όπλα που έχει για να ρίξει στη μάχη η ΕΚΤ.


 http://eisodima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter