tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ή πώς θα γίνουμε σκλάβοι στα εργοστάσια των αποικιοκρατών

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ή πώς θα γίνουμε σκλάβοι στα εργοστάσια των αποικιοκρατών

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Λεβιδίου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια Τατούλη για ΕΟΖ στην πελοπόννησο καθώς και στο πρόγραμμα "ήλιος". Λένε ότι "τα σχέδια αυτά θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας να μείνουν στα χαρτιά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης και το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα να μετατραπεί η περιφέρεια σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να εφαρμόσει πρώτος σε όλη την Ελλάδα τον φορολογικό παράδεισο - εργασιακό κολαστήριο που ζητά η Τρόϊκα σε συνεργασία με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ.
    Ήδη από το καλοκαίρι ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει εκβιαστικά ότι για να έρθουν στην Ελλάδα Γερμανοί επενδυτές θα πρέπει η χώρα μας να δημιουργήσει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με διαφορετικό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς από αυτό που ισχύει στη χώρα.

Τι γίνεται όπου αλλού υπάρχει ΕΟΖ
    Οι ΕΟΖ εδώ και πολλές δεκαετίες εφαρμόζονται σε υπό ανάπτυξη κράτη όπως Κίνα, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Φιλιππίνες, Βόρεια Κορέα, Ρωσία και Πολωνία. Οι ΕΟΖ που εφαρμόζονται στις υπό ανάπτυξη χώρες διέπονται από ένα ευνοϊκό για τις μεγάλες εταιρείες νομικό καθεστώς με σκοπό την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, όπου δεν ισχύουν οι φορολογικοί και εργασιακοί νόμοι. Επί της ουσίας επικρατεί ένα αποικιοκρατικό καθεστώς όπου κουμάντο κάνουν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες.     Όπου έγιναν ΕΟΖ προκλήθηκαν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και βέβαια κάθε άλλο παρά ωφελήθηκαν οι πολίτες-δούλοι των περιοχών αυτών.
    Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ουσιαστικά απαγορεύει την ίδρυση ΕΟΖ στα κράτη μέλη της για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά τίποτα δεν τους εμποδίζει να το αλλάξουν αυτό με την επικείμενη αναθεώρηση των συνθηκών. Άλλωστε δε διέκοψαν τη λειτουργία των ΕΟΖ της Πολωνίας όταν αυτή μπήκε στην ΕΕ.
    Η εμπειρία από τις χώρες που έχει εφαρμοσθεί ΕΟΖ είναι ότι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραχώρηση ή δήμευση δημόσιας ή ιδιωτικής γης με την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα που όπου θα λειτουργήσει η ΕΟΖ για τα εργασιακά και φορολογικά “δώρα” που θα δοθούν στις επιχειρήσεις. 
    Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς να πληρώνουν δασμούς. Αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου φόρους. Αυτά σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό. Παράλληλα, με πρόσχημα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και στο όνομα της δήθεν «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» καταλύεται η όποια έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων, κλπ. (κυριαρχεί δηλαδή σε απόλυτο βαθμό η λογική του fast track).
    Επιπλέον οι Γερμανοί σκέφτονται να αξιοποιήσουν ολοκληρωτικά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τις επενδύσεις τους (να μην βάλουν και χρήματα από την τσέπη τους).

Επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στις ΕΟΖ
    Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας. Στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο εργασίας κυμαίνεται από 54 έως 77 ώρες τη βδομάδα. Το σημαντικό είναι οι πολύ χαμηλές αμοιβές εργασίας, και χωρίς εργασιακές και ασφαλιστικές καλύψεις για τους απασχολούμενους. Παράλληλα δεν υπάρχει κανένα συνδικαλιστικό δικαίωμα ούτε δυνατότητα νομικής κάλυψης αφού οι νόμοι δεν ισχύουν στις ΕΟΖ.

Οι εκτός ΕΟΖ εργαζόμενοι και επαγγελματίες
    Όσοι νομίζουν ότι δε θα χρειαστεί να δουλέψουν εντός ΕΟΖ δε θα γλιτώσουν. Αναγκαστικά η δημιουργία της ζώνης αυτής στην περιοχή μας θα ρίξει καταρχήν τα μεροκάματα. Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι θα διατηρηθούν οι ήδη κατακρεουργημένοι μισθοί μας όταν δίπλα θα δουλεύουν άνθρωποι με 200 €. Επιπλέον θα σημάνει τη διάλυση των μικρομεσαίων στρωμάτων (καταστημάτων, υπηρεσιών, κτλ) αφού η συρρίκνωση των μισθών θα εξαφανίσει την κατανάλωση ή θα την περιορίσει στο κυνήγι για την επιβίωση και μόνο. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι να δουλεύουμε πολύ για το τίποτα, στα κάτεργα που η ΕΟΖ θα δημιουργήσει.

Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
    Στην ίδια πολιτική και οικονομική λογική κινείται το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Ζητούνται  συνολικά 200.000 στρέμματα, σε όλη την επικράτεια, για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 10.000 μεγαβάτ. και εν συνεχεία, την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.  Η  Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκμεταλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Όσο για τα αντισταθμιστικά οφέλη που ισχυρίζονται  ότι θα έχουν αφορούν βέβαια στις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, και στις οποίες θα επικρατεί το καθεστώς των ΕΟΖ (εξευτελιστικά μεροκάματα, καμία ασφαλιστική  κάλυψη και καμιά νομική και συνδικαλιστική προστασία από τους).

Η δική μας απάντηση
    Είναι φανερό ότι πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να αναδείξουμε το θέμα και να ενημερωθούμε. Να μπλοκάρουμε στην πράξη τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιφέρεια μας με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο όποτε αυτό γίνει. Να σταματήσουμε την άγρια επέλαση του κεφαλαίου και την ισοπέδωση του βιοτικού μας επιπέδου. Να αποκαλύψουμε τους σύγχρονους Τσολάκογλου που ξεπουλούν τα πάντα στο βωμό του κέρδους και για χάρη μιας “ανάπτυξης” που θέλει δούλους τους πολλούς για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι.
    Προσπαθούν να μας βάλουν να πληρώσουμε την κρίση τους με κάθε τρόπο. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να δουλεύουμε εμείς ή τα παιδιά μας ήλιο με ήλιο για το τίποτα. Μόνη ρεαλιστική διέξοδος για εμάς είναι να τους ανατρέψουμε. Να αρνηθούμε το χιλιοπληρωμένο χρέος που μας φόρτωσαν. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Χρέος μας είναι να αυτοοργανωθούμε, να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε.

    Απαιτούμε:
    Καμιά ΕΟΖ ποτέ και πουθενά.
    Όχι στο πρόγραμμα Ήλιος και στο ξεπούλημα των πόρων μας.
    Όχι στην περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας.
    Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter