-Είναι γνωστή η πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής ζώνης στην Πελοπόννησο
-Σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποκαλύφθηκε μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ότι σε άλλες χώρες που λειτουργούν ΕΟΖ, οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες την ημέρα!
-Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.
-Μηδαμινό το όφελος της τοπικής οικονομίας, αμελητέτο το όφελος από τις νέες θέσεις εργασίας.
Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
-Για Ζώνες εργασιακού μεσαίωνα, εξαθλίωσης και κινεζοποίησης του επιπέδου ζωής μίλησε περιφερειακός σύμβουλος.
Στην παρέμβαση του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρη ςστη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 5ης Δεκεμβρίου 2011 για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, είπε: «Πολύ συζήτηση γίνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες τις περιβόητες ΕΟΖ.
Ξεκίνημα έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη η ‘Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική. Σήμερα έχουμε σειρά εμείς, δηλαδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και έπεται συνέχεια.
Είναι σαφές ότι οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο σχεδιάζουν να μετατρέψουν ολόκληρη τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Αυτό απαιτεί το πολυεθνικό κεφάλαιο με πρώτο το Γερμανικό.
Είναι γνωστό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ, στις συζητήσεις που είχε με την κυβέρνηση Παπανδρέου το καλοκαίρι για την προοπτική Γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, απαίτησε τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις οποίες θα εφαρμόζονται ειδικά νομικά ή διοικητικά πλαίσια. Δηλαδή Ζώνες με χαμηλό εργατικό κόστος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ειδικό φορολογικό και ειδικό νομικό καθεστώς, ώστε να δρα ασύδοτα το μονοπωλιακό κεφάλαιο απαλλαγμένο από κάθε είδους φορολογία και έχοντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, υπάρχει η διεθνείς εμπειρία, σήμερα λειτουργούν πάνω από 3000 ΕΟΖ σε περισσότερες από 120 χώρες, όπως Κίνα, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Περού και άλλες.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Η χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό.
Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας.
ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΕΛΕΤΗ της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα.
Παράλληλα με τη δημιουργία ΕΟΖ προωθείται και η εξπρές διαδικασία (fast track) αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π.
Τη δημιουργία τέτοιων Ζωνών στη χώρα μας απαιτούν οι Γερμανικές Επιχειρήσεις και η Γερμανική Κυβέρνηση. Τη δημιουργία τέτοιων Ζωνών προωθεί η Ε.Ε. σαν συλλογικός εκφραστής του Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Αυτές τις Ζώνες περιμένουν και εκείνοι που άρπαξαν τον πλούτο του λαού μας και τον έχουν στις Τράπεζες του εξωτερικού (600 δις μόνο στην Ελβετία) στις off-shore εταιρείες και αλλού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι Ζώνες εργασιακού μεσαίωνα, είναι Ζώνες εξαθλίωσης και κινεζοποίησης του επιπέδου ζωής.
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Εμείς απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα μας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, απορρίπτουμε τα ψεύτικα επιχειρήματα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών πως οι ΕΟΖ θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής και ολόκληρης της χώρας, τα σωματεία και τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια οικονομικού και εργασιακού μεσαίωνα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου