tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Βιομηχανία αγωγών» κατά του Τύπου – Ο Πάγκαλος ζητά 1.000.000 € από εφημερίδα για σατιρική φωτομοντάζ!!!

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

«Βιομηχανία αγωγών» κατά του Τύπου – Ο Πάγκαλος ζητά 1.000.000 € από εφημερίδα για σατιρική φωτομοντάζ!!!

Ξαναχτύπησε ο Πάγκαλος ο οποίος άσκησε αγωγή και ζητά 1.000.000 € (αν είναι δυνατόν…) από την εφημερίδα «Παρασκευή + 13» για εξύβριση μέσω ενός φωτομοντάζ και του δημοσιεύματος που το συνόδευε, το οποίο περιείχε και σχολίαζε δηλώσεις του.
Είναι μία ακόμα αγωγή η οποία προστίθεται στις δεκάδες αγωγές που εκκρεμούν στα Δικαστήρια με τις οποίες απειλούνται δημοσιογράφοι και εφημερίδες με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Χτυπούν πάλι με τον Τυποκτόνο νόμο

Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

Σε περιόδους κρίσης και σώρευσης δεινών για τους λαούς,  οι άνθρωποι του Τύπου, δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι, ήσαν πάντα καυστικοί και αυστηροί επικριτές εκείνων που ασκούσαν την κυρίαρχη κυβερνητική εξουσία. Κι αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου. Ακόμα και όταν η κριτική που ασκείται είναι ιδιαιτέρως οξεία ή μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.
Μετά την άσκηση αγωγής του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, για καταδίκη της εφημερίδας Παρασκευή+13 στο ποσό των 1.000.000€, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά πόσο Τυποκτόνο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Για όσο διάστημα Κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, διατηρούν το υπάρχον απειλητικό για τον Τύπο και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ καθεστώς, απόκειται στην ελληνική δικαιοσύνη η στάθμιση των συμφερόντων που θίγονται και η προάσπιση του δικαιώματος για άσκηση κριτικής και ελέγχου, που σε χαλεπούς καιρούς πρέπει να ενισχύεται ακόμα περισσότερο και όχι να αποδυναμώνεται.
Οι δημοσιογράφοι και οι συλλογικοί τους φορείς θα συνεχίσουν να διεξάγουν ούτως ή άλλως τον δικό τους αγώνα.  Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της γι’ αυτή τη συγκεκριμένη αγωγή, όταν μάλιστα πρόκειται για καυστική σάτιρα, όπως γίνεται στη χώρα μας από τα χρόνια του Αριστοφάνη, όταν λειτουργεί η Δημοκρατία με διασφαλισμένη την Ελευθεροτυπία.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος , κατέθεσε αγωγή, κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13», και κατά των Αιμ. Λιάτσου, Εκδότη-Διευθυντή, και Σπ. Σουρμελίδη Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας.
Με την αγωγή του ο κ. Πάγκαλος ζητεί 1 εκατομμύριο ευρώ από τον κάθε έναν για εξύβριση μέσω ενός φωτομοντάζ και του δημοσιεύματος που το συνόδευε στο φύλλο της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13», που κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου 2011, το οποίο περιείχε και σχολίαζε δηλώσεις του ιδίου του κ. Πάγκαλου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ενέργεια του κ. Πάγκαλου που αποτελεί άσκηση πίεσης και επιβολή λογοκρισίας, δηλώνει δε ότι συμπαραστέκεται στην εφημερίδα και στους διωκόμενους συναδέλφους υπέρ των οποίων και θα παρέμβει σε κάθε στάση της Δίκης.
Η αγωγή του Αντιπροέδρου προστίθεται στις δεκάδες παρόμοιες αγωγές που εκκρεμούν στα Δικαστήρια με τις οποίες απειλούνται δημοσιογράφοι και εφημερίδες με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θέτει για μια ακόμα φορά επιτακτικά το μέγα πρόβλημα της «βιομηχανίας αγωγών» στις οποίες καταφεύγουν συνεχώς περισσότεροι «θιγόμενοι» και την ανάγκη αλλαγής της υπάρχουσας για το θέμα αυτό νομοθεσίας.
Αναμφισβήτητα η προστασία του ατόμου είναι απολύτως σεβαστή. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να θέτει φραγμούς στην ελευθερία της έκφρασης, στη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική.
Τα ΜΜΕ είναι φορείς δικαιωμάτων, αλλά και φορείς σημαντικής εξουσίας, που λειτουργεί ως μέσο ελέγχου της πολιτικής εξουσίας. Γι’ αυτό και η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού στοιχείο απαραίτητο του οποίου είναι η ελευθερία της έκφρασής. Μιας ελευθερίας που δεν συμβιβάζεται με την απειλή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων και τη δικαστική ομηρία των λειτουργών του Τύπου με το πρόσχημα της προστασίας από προσβολή της προσωπικότητας.
Η αναγωγή όμως της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγεί στην υποτίμησή της, όταν ως κύριο μέσο προστασίας αυτής επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter