tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο θα δημιουργηθεί για τη Βλαχοκερασιά

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο θα δημιουργηθεί για τη Βλαχοκερασιά

Η «Επιτροπή Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (ΕΛΜ-Β), αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «Ψηφιακού Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (ΨΛΜ-Β) που θα απεικονίζει διαχρονικά τις αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες των Βλαχοκερασιωτών, εντός και εκτός Βλαχοκερασιάς, περιλαμβανομένων και των ομογενών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  -  ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ
Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ανυπαρξία λαογραφικών αντικειμένων, το κόστος στέγασης, οργάνωσης, διαχείρισης και συντήρησης ενός πραγματικού λαογραφικού μουσείου καθώς και την ύπαρξη πραγματικών λαογραφικών μουσείων στον πρώην Δήμο Σκληρίτιδας,   η «Επιτροπή Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (ΕΛΜ-Β), αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «Ψηφιακού Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (ΨΛΜ-Β) που θα απεικονίζει διαχρονικά τις αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες των Βλαχοκερασιωτών, εντός και εκτός Βλαχοκερασιάς, περιλαμβανομένων και των ομογενών. Άμεσος στόχος είναι η συγκέντρωση και η ψηφιοποίηση  υλικού (π.χ. φωτογραφίες, ντοκουμέντα, κείμενα, διαφάνειες, βίντεο)  και η παραγωγή μιας σειράς DVD, με αντικείμενο:

 (1) τις βασικές δραστηριότητες του χωριού μας κατά  τον τελευταίο περίπου αιώνα. 1900-2012: αγροτικές (π.χ. τρύγος, άλεσμα, όργωμα, αλώνισμα, μάζεμα ελιάς κτλ.) εκκλησιαστικές (π.χ.  γιορτές, τελετές, εγκαίνια κτλ.), σχολικές (π.χ. τάξεις, θέατρο, παρελάσεις, απονομές κτλ.),  κοινοτικές (π.χ. έργα, εγκαίνια, αγώνες κτλ.), συλλογικές (π.χ. συμβούλια, εκδρομές, συνεστιάσεις κτλ.), επαγγελματικές (π.χ. μπακάλικα, τσαγκαράδικα, καφενεία, ταβέρνες κτλ), ιστορικές (π.χ. συμμετοχή σε επαναστάσεις και πολέμους, μνημεία κτλ.).[1]

(2) τη συμμετοχή Βλαχοκερασιωτών στους πολέμους (1821, Βαλκανικούς, Μικρασιάτικο, 1ο και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και το Αλβανικό μέτωπο). Φωτογραφία, ατομική ή συλλογική.  Προσδιορισμός πολεμικού γεγονότος, θητείας, πεσόντων, αξιωμάτων και τυχόν παρασημοφόρησης.

(3) το καλλιτεχνικό τους έργο (π.χ. ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ). Φωτογραφία δημιουργού, δείγμα του έργου του/της και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μιας σελίδας).

(4) τη συμβολή τους στις επιστήμες (έργο στις φυσικές, βιο-ιατρικές, τεχνικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες ). Φωτογραφία δημιουργού, δείγμα του έργου του/της και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μιας σελίδας).[2]

(5) τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, παλαιότερα και σήμερα (π.χ. αλευρόμυλοι, καφενεία, ταβέρνες,  κρεοπωλεία, μπακάλικα, τσαγκαράδικα,  γυρολόγοι, εταιρίες). Φωτογραφία της επιχείρησης και του/της επιχειρηματία, αν δυνατόν στην επιχείρησή του/της, καθώς και σύντομο βιογραφικό.

(6) τα οικογενειακά τους δέντρα (ξεκινώντας κατά προτίμηση από τους γεννηθέντες στις δεκαετίες του 1960-1980 και ανατρέχοντας στους  πατρικούς και μητρικούς προγόνους μας). Εναλλακτικά, η αφετηρία μπορεί να είναι ελεύθερη.[3]

(7) τις κατοικίες τους στο χωριό παλαιότερα και σήμερα[4]  Φωτογραφία των πατρικών, όπως ήταν παλιότερα και σήμερα, καθώς και φωτογραφία κατοικιών (πρόσοψη) των απογόνων. Αν δυνατόν, οι φωτογραφίες των κατοικιών να συνοδεύονται από οικογενειακές φωτογραφίες έξω από την ίδια την κατοικία (π.χ. ταράτσα, μπαλκόνι, σκάλες, αυλή κτλ.).

(8) τους ευεργέτες του χωριού μας (περιλαμβάνονται δωρεές, κληρονομιές, και  κληροδοτήματα νομικών και φυσικών προσώπων, Βλαχοκερασιωτών και μη, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό,  για κοινωφελείς σκοπούς, στο χωριό μας.  Φωτογραφία δωρεάς και δωρητή/τών με σύντομο βιογραφικό αν το επιθυμεί/μούν.

Το φωτογραφικό υλικό θα φέρει δίγλωσσες λεζάντες (Ελληνικά και Αγγλικά) και θα συνδεθεί με επεξηγηματικά κείμενα (ή βιογραφικά) καθώς και με βίντεο κλιπ αν υπάρχουν.[5] Απώτερος στόχος είναι το ψηφιοποιημένο υλικό να είναι διαθέσιμο σε κοινωνικές ομάδες και σε μεμονωμένα άτομα για προβολή στο χώρο της κοινότητας.[6] Εκτιμάται ότι το εγχείρημα αυτό, το οποίο θα έχει χρονοδιάγραμμα τριών (3) περίπου ετών,  θα έχει ευεργετικές συνέπειες  για την πολιτισμική μας κληρονομιά, τη συλλογική μας συνείδηση, την συσπείρωση/κινητοποίησή μας, την προβολή του χωριού μας  και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Αν και υπάρχει ήδη μια προεργασία για την 1η ενότητα,  «Βασικές Δραστηριότητες Βλαχοκερασιωτών, 1900-2012»,   ως προς τη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση φωτογραφικού υλικού,  η Επιτροπή Ψηφιακού Λαογραφικού Μουσείου έκρινε ότι κυρίως για λόγους οικονομίας χρόνου θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσει παράλληλα στη συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού για όλες τις ενότητες του εγχειρήματος.  Καλούνται οι συμπατριώτες μας  που διαθέτουν  ασπρόμαυρο ή έγχρωμο φωτογραφικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο κτλ.) σχετικό με οποιαδήποτε από τις 8 ενότητες να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία του ΨΛΜ-Β. Οι συμπατριώτες που διαθέτουν ή έχουν πρόσβαση σε σκάνερ ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή[7] μπορούν να μας στείλουν το φωτογραφικό υλικό με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (ως συνημμένο).   Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε σκάνερ, ψηφιακή κάμερα και/ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορούν να μας παραδώσουν το υλικό, να το σκανάρουμε (αντιγράψουμε) ή να το φωτογραφήσουμε εμείς επιτόπου ή να το δανειστούμε και να το  επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν.  Σε κάθε περίπτωση, το υλικό θα πρέπει να είναι ταυτοποιημένο ως προς το γεγονός, το [κατά προσέγγιση]  έτος,  το ονοματεπώνυμο των υποκειμένων στη φωτογραφία και τον κάτοχο του υλικού. Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση που έχουμε πάνω από μια φωτογραφίες για την ίδια δράση (της ίδιας εποχής) θα επιλεγεί η πιο αντιπροσωπευτική και υψηλότερης ποιότητας (ευκρίνειας) φωτογραφία. Επίσης, υπογραμμίζουμε ότι θα προτιμηθούν φωτογραφίες με πραγματικούς ανθρώπους (π.χ. γυναίκες να υφαίνουν στον αργαλειό,  τον «Κοτοπούλη» να βάζει κρασί από το βαγένι του κοκ), αν υπάρχουν.  Το υλικό που παραλαμβάνουμε θα ταξινομηθεί από την Επιτροπή ΨΛΜ-Β σε μια από τις 8 ενότητες και θα δημιουργηθούν αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία για περεταίρω ανάπτυξη.   Δεσμευόμαστε επίσης να σεβαστούμε τα πνευματικά δικαιώματα των κατόχων και στους υπότιτλους της φωτογραφίας  να αναγνωριστεί η προέλευση του υλικού.

Παραλήπτες φωτογραφικού υλικού προς το παρόν για όλες τις ενότητες  είναι:  ο Νικόλαος Π. Πετρόπουλος, Συντονιστής της Επιτροπής, Δωδεκανήσου 30, Αθήνα 11363, 210-8237 759,  με ΗΛΤΑ erc@otenet.gr,  η Κική Κατσαφάνα, Αν. Συντονίστρια της Επιτροπής,  Βλαχοκερασιά, Δήμος Τρίπολης, 2710-382397  και με ΗΛΤΑ, constanarc@gmail.com και ο Άγγελος Μπιστόλας, Ψαρών 32, Αιγάλεω 122 44, 210-5612 651 με  ΗΛΤΑ amartino@pt.lu.  Σημειώνουμε ότι ύστερα από πρόταση της Κικής Κατσαφάνα και μετά από συνεννόηση με τους συγχωριανούς μας, οι κάτοχοι σχετικού φωτογραφικού υλικού μπορεί να δεχτούν επιτόπια επίσκεψη στο σπίτι τους από τα παραπάνω μέλη της Επιτροπής για την επιλογή και το σκανάρισμα ή τη φωτογράφηση του υλικού. Τέλος, αναζητάμε και συνεργάτες από εστίες Βλαχοκερασιωτών στο εξωτερικό (π.χ. Σίδνεϋ, Πίτσμπoυργκ, Σικάγο, Μόντρεαλ) που θα συλλέξουν σχετικό φωτογραφικό υλικό από ομογενείς-συγχωριανούς, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν στα μέλη της Επιτροπής Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς.     

Η Επιτροπή Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς

Νίκος Π. Πετρόπουλος, Συνταξιούχος, Κοινωνιολόγος, Συντονιστής
ΚΙκη Κατσαφάνα,  Φιλόλογος, Καθηγήτρια Μ.Ε., Αν. Συντονίστρια
Μαρία Κοπίτα, Αν. Εκπαιδευτικός, Σύλλογος Νέων, Μέλος
Κώστας Κρεκούζος, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Μέλος
Άννα Μαρτίνου, Φιλόλογος (Αγγλικά), Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Μέλος
Άγγελος Μπιστόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Μέλος
Γεώργιος Μπούρτζος, Συνταξιούχος Φιλόλογος, Φωτογράφος, Μέλος
Νίκος Κ. Πετρόπουλος, Συγγραφέας, Μέλος
Ευάγγελος Σερντάρης, Σκηνοθέτης, Μέλος
Νίκος Χρόνης, Συνταξιούχος ΟΣΕ, Μέλος

________________________________________
[1] Η πρώτη ενότητα αποτελεί μια ενότητα-ομπρέλα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες επικαλύψεις με τις παρακάτω ενότητες.(π.χ. επιχειρηματικές, ιστορικές κτλ.).  Σε περιπτώσεις αυτές, το υλικό στην πρώτη ενότητα θα είναι ενδεικτικό, ενώ θα γίνεται μεγαλύτερη εμβάθυνση και εξειδίκευση στις ενότητες που ακολουθούν.
[2] Αντιπροσωπευτικά δείγματα έργου μπορεί να περιλαμβάνουν φωτογραφίες εξωφύλλων βιβλίων, έργων τέχνης, αποσπάσματα  λογοτεχνικών/επιστημονικών εργασιών, ένα ή δύο ποιήματα κτλ.  Ολόκληρο το  καλλιτεχνικό και   επιστημονικό έργο των συμπατριωτών μας (συμβατικό και ψηφιακό) μπορεί, μετά από δωρεά τους, να ενσωματωθεί στο ΨΛΜ-Β,  αφού φυσικά διασφαλιστεί η σχετική υποδομή (π.χ. βιβλιοθήκες για βιβλία, ταινιοθήκες, χώροι έκθεσης κτλ.).
[3] Ευπρόσδεκτα είναι εύχρηστα λογισμικά προγράμματα που θα αναπαραστήσουν το Ο.Δ., αν είναι δυνατόν με φωτογραφίες των προγόνων/απογόνων μας.
[4] Φωτογραφικό υλικό για τις «κατοικίες σήμερα» (2000-2011) διαθέτουν  τα δύο μέλη της Επιτροπής  Νίκος Πετρόπουλος και  Άγγελος Μπιστόλας.
[5] Τα επεξηγηματικά κείμενα θα συνταχθούν από μέλη της Επιτροπής ή από άλλους αρμοδιότερους συμπατριώτες (π.χ. μπορεί να ζητηθεί από κτηνοτρόφο να μας περιγράψει την παραδοσιακή παρασκευή βουτύρου, από νοικοκυρά την παρασκευή γλυκού τραχανά κοκ). Φυσικά, θα αναγνωριστεί η συμβολή όλων.
[6]Πιθανότερος χώρος στέγασης είναι το πρώην Γυμνάσιο Βλαχοκερασιάς.
[7] Φωτογράφηση της φωτογραφίας (ή του ντοκουμέντου), στο φώς της ημέρας, από κοντινό πλάνο  και με το φλας απενεργοποιημένο είναι επίσης αποδεκτό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter