tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη»

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη»


Με αναφορά του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας διαβίβασε τη διαμαρτυρία της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νεμέας, σχετικά με την αλλαγή ...
της χάραξης της διαδρομής αγωγού φυσικού αερίου της Πελοποννήσου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας, ο αγωγός φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους προς τη Μεγαλόπολη στην περιοχή Νεμέας άλλαξε χάραξη, χωρίς καμία ενημέρωση ή συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Η νέα σχεδιαζόμενη χάραξη διασχίζει αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές φυσικού πλούτου, αλλά και καλλιέργειες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Εάν πράγματι αυτή είναι η εγκεκριμένη χάραξη και εφόσον υλοποιηθεί, το κόστος θα είναι αδιανόητο.

Για τους αγρότες βεβαίως της περιοχής, είναι προφανές ότι το πέρασμα του αγωγού από τα χωράφια θα έχει σοβαρότατες συνέπειες. Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται ότι στις γεωργικές περιοχές από όπου θα διέλθει ο αγωγός θα δημιουργηθεί «αναστάτωση στις καλλιέργειες σε αρκετή έκταση, λόγω της ανάγκης για τη διαμόρφωση μιας ζώνης εργασίας. Επομένως θα δημιουργηθεί προσωρινή αποψίλωση των καλλιεργειών στην ζώνη αυτή…Σε ορισμένες περιοχές θα δημιουργηθούν προσβάσεις μέσα από τα χωράφια ή θα αναμορφωθούν υπάρχοντες δρόμοι. Ορισμένοι αγροτικοί δρόμοι θα κοπούν τουλάχιστον παροδικά και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει τοπική δυσκολία η διακοπή πρόσβασης προς τους αγρούς.» Αυτή είναι η επίσημη εκτίμηση και θεωρώ ότι τέτοιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της Νεμέας πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία.


Εάν βεβαίως ο αγωγός διέλθει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Επισημαίνω ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά μία συγκεκριμένη  χάραξη (ALT1-P)  αναφέρει ότι δεν διέρχεται από ζώνες απολύτου προστασίας κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων, διέρχεται όμως από αρχαιολογικά προστατευόμενες περιοχές. Σε περίπτωση, λέει η μελέτη, ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα. Πλην όμως δεν γνωρίζουμε πλέον εάν αυτή είναι η χάραξη που θα ακολουθηθεί, αφού σύμφωνα με την ΕΑΣ Νεμέας το αρχικό σχέδιο έχει τροποποιηθεί.

Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για να περάσει ο αγωγός, χωρίς να θίξει περιοχές υψηλού πολιτιστικού και φυσικού πλούτου, ιδιοκτησίες, χωράφια και γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου έχει τεράστια αξία για την οικονομία και πιστεύω ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην συναντούν αντιδράσεις. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα γίνονται «εκπτώσεις», δεν θα προκρίνονται δηλαδή οι εύκολες, φθηνές λύσεις εις βάρος της περιουσίας των κατοίκων. Τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Δήμο, τους φορείς και τους κατοίκους της Νεμέας για το εάν υπάρχει νέα χάραξη και, εφόσον υπάρχουν προβλήματα, να αναζητηθούν εναλλακτικές. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση, ο διάλογος, η συναίνεση και, όπου δεν υπάρχει εναλλακτική, η αποζημίωση των θιγομένων, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter