tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Εκλογές 2012: Θέσε εσύ το δίλημμα

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εκλογές 2012: Θέσε εσύ το δίλημμα

Γράφει ο Άκης Χουζούρης

Σε προκαλώ να σκεφτείς ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για σένα από τις βουλευτικές εκλογές. Στάματα για λίγο, βάλε στην άκρη συναισθηματικούς δεσμούς με πρόσωπα, φίλους και ιδέες και προνόησε πριν σου την «πέσουν» τελευταία στιγμή οι πολιτικοί για ....
την ψήφο σου. Με άλλα λόγια να καταφέρεις για πρώτη ίσως φορά να βάλεις εσύ το κάδρο στην εικόνα των εκλογών ή αλλιώς να θέσεις εσύ το δίλημμα.
Τις τελευταίες μέρες έχει φανεί περίτρανα η μέθοδος επιλογής των 2 δρόμων, που θα μας πλασάρουν, από τους οποίους ο δεύτερος δεν είναι επιλογή. Αναδύονται διάφορα σλόγκαν με τη βοήθεια των ΜΜΕ, όπως «είχα να διαλέξω από δύσκολες και πολύ δύσκολες αποφάσεις», «Ευρώ ή δραχμή», «η επιλογή μου ήταν μονόδρομος», «η λύση είναι χρεοκοπία ή ψήφιση δανειακής σύμβασης». Τα διλήμματα συγκεκριμενοποιούν προς μία κατεύθυνση και οριοθετούν τα μυαλά των κατά τ’ άλλα ελεύθερων ανθρώπων να αποφασίσουν τι λύση προτείνουν. Φυσικά η ζωή είναι γεμάτο αδιέξοδα και πολλές φορές δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η μία και η μοναδική. Όμως άλλο πράγμα η ζωή και άλλο πράγμα η ζωή που σου ετοιμάζουν.
Όταν βρέχει και δεν θέλεις να βραχείς έχεις διάφορες επιλογές όπως η χρησιμοποίηση ομπρέλας, μιας κουκούλας, να μεταφερθείς με το αυτοκίνητο, να μείνεις σπίτι, να πληροφορηθείς πότε σταματάει η βροχή, να χτυπήσεις στη γειτόνισσα και να δανειστείς την ομπρέλα της και πολλές άλλες λύσεις που βγαίνουν από τη ζωή που ζούμε καθημερινά. Αν έρθει κάποιος και σου πει: «Κοίταξε φίλε έξω βρέχει. Θα αγοράσεις 1000 Ευρώ την ομπρέλα μου ή θα βραχείς», θα είναι δίλημμα μόνο αν έχεις πνευμονία και πρέπει να πας επειγόντως στο γιατρό. Αν δεν έχεις πνευμονία τότε γελάς και του λες πού να βάλει την ομπρέλα του.
Ομπρέλα των 1000 Ευρώ ή θάνατος είναι ένας καθαρός εκβιασμός. Όπως τα διλήμματα που ζούμε από το 2010 και μετά. Κανείς δε γουστάρει να είναι σε συνεχή εκβιασμό, σε μονόδρομο. Θες να στρίψεις. Να έχεις επιλογές. Μία από τις λύσεις στο να μην έρθεις ποτέ σε τέτοια κατάσταση είναι να προνοείς, να προβλέπεις, να θέτεις εσύ τις εναλλακτικές σου επιλογές.
Μετά τις εκλογές, υπάρχει η μαγική ημερομηνία 31/06/2012. Από την επόμενη λειτουργεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESF) ο οποίος θα δέχεται τις χρεοκοπημένες χώρες και θα τις στηρίζει οικονομικά. Στο μηχανισμό στήριξης η χώρα μεταφέρει όλη την οικονομική της διαχείριση στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια θα πληρώνονται έξοδα, μισθοί, δαπάνες ανάλογα με τις επιθυμίες των γραφειοκρατών στη Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται το πιο άμεσο δίλημμα για την κυβέρνηση. «Τώρα θα κάνετε τα έξοδα ως Κράτος όσα είναι και τα έσοδά σας», αλλιώς ESF. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση τον Ιούλιο πρέπει να βρει μέσα στο 2012 5 δις Ευρώ. Το ξαναγράφω 5 δις Ευρώ. Δηλαδή 15 φορές περισσότερα από τα 300 εκ. Ευρώ που παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία του Φεβρουαρίου. Τώρα θα μου πείτε. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον εκβιασμό του Ιουλίου;
Ας φτιάξουμε μία στρατηγική ως κυβέρνηση. Ας βρούμε πολιτικούς εμπιστοσύνης. Ο ESF θα ψηφιστεί από λαούς όπως ο Ιρλανδικός, ο Γαλλικός ή ο Ολλανδικός; Οι Γαλλικές εκλογές θα έχουν τον Ολάντ νικητή; Ακόμα και οι εκλογές στις Η.Π.Α. πώς μας επηρεάζουν; Άλλα δεδομένα που δεν έχουν μπει στο τραπέζι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις; Σύμφωνα με την πρώην Υπουργό Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη «Η Ελλάδα έχει πετύχει από το 2ο εξάμηνο του 2011, πρωτογενή πλεονάσματα», δηλαδή πληρώνουμε τα έξοδά μας ως Κράτος από τα έσοδά μας. Ποιους πολιτικούς πιστεύουμε; Ποιους εμπιστευόμαστε; Τονίζω το πρόσφατο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ότι από το καλοκαίρι του 2009 συζητιόταν πότε θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ, όχι αν θα προσφύγουμε.
Οι πολιτικοί μας έλεγαν ψέματα, δεν έχουν σχέδιο και εκβιάζουν. Φυσικά όλα αυτά μέχρι την Άνοιξη του 2013, ημερομηνία εκλογών στη Γερμανία. Τότε εκ δια μαγείας θα βρεθούν λύσεις. Το Σεπτέμβριο όμως του 2012 που η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου ή τα έσοδα θα είναι λιγότερα λόγω της Κρίσης, δεν θα μας ξαναεκβιάσουν; Δεν θα ξαναστήσουν ένα σκηνικό τρομοκρατίας και πάλι φτου και απ’ την αρχή να ξανακόψουμε μισθούς και συντάξεις; Πώς φτάνουν πάντα σε διλήμματα καταστροφής; Ο λαός αρχίζει να πιστεύει ότι τα διλήμματα πολλές φορές ευνοούν κάποιους πολιτικούς και «σπρώχνουν» τα πράγματα προς τα εκεί. Τον ίδιο τον ΓΑΠ τον έλκυε η πεποίθηση ότι με μια «έξωθεν» παρέμβαση θα βάλει το λαό στο σωστό δρόμο. Η παγκόσμια διακυβέρνησή του και η Σοσιαλιστική διεθνής όμως τελικά αποδείχθηκε ότι είναι ένα άδειο μπαλόνι, που φούσκωσε πάρα πολύ και έσκασε.
Ας επανέλθω στο σταυροδρόμι του Ιουλίου. Ποια κυβέρνηση θα μου πει μια άλλη λύση; Ποιο κόμμα θα έχει και βραχυπρόθεσμο σχέδιο και μακροπρόθεσμο σχέδιο; Ποιοι πολιτικοί θα μου πουν λιανά και κατάματα πώς θα αποφύγουμε την Κρίση που έρχεται; Θέλω να ξέρω τις εναλλακτικές επιλογές. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε, εννοώ τα κόμματα, να ξεφεύγουν με γενικολογίες και μπουρδολογήματα. Είναι προτιμότερο να ψηφίσεις μία σοβαρή και διαχρονική γενικολογία παρά να ψηφίσεις κάποιους που περιμένεις κάτι συγκεκριμένο και πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα για να λήξει το ματς.      
Περίμενα καιρό για να δω τόσο ξεκάθαρα πως οι εκλογές που έρχονται θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Η κοινωνία μας έχει αλλάξει ραγδαία από τα τέλη του 2000 με το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ήμασταν 12 χρόνια στην αναμονή. Καιρός να βγεις και εσύ θέτοντας τις δικές σου προτεραιότητες. Τις δικές σου επιθυμίες. Οριοθετώντας τα προτάγματα που ζητάς από το Κράτος, την Αγορά την Κοινωνία. Μεγάλο ή μικρό Κράτος, πολλοί φόροι ή λίγοι φόροι, κλειστά ή ανοικτά επαγγέλματα, Ιδιωτική ή Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Που θα καταλήξει η γραμμή οριοθέτησης θα βγει από σένα και τις απόψεις που θα ενισχυθούν στις εκλογές που έρχονται. Γι’ αυτό λοιπόν εκφράσου ελεύθερα. Έχεις χρόνο έως τα τέλη περίπου του Απρίλη. Ή αρχές Μάη. Αν δεν εκφραστείς τότε θα πληρώσουμε την ομπρέλα χρυσή.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε Ακη εσυ θα εισαι μια με τον αστυφυλακα και μια με το χωρο φύλακα. Οποτε σε βολεύει ΣΥΝ, ολίγον δεξιός, ολίγον ΠΑΣΟΚ, ολίγον Παυλής, ολίγον Οδυσσέας και λίγο νεος αλλά δεν κατάλαβες ότι μεγάλωσες

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η δημοσίευση όμως ανώνυμων σχολίων είναι τουλάχιστον αστεία. Χρονόπουλος Χάρης.

Τάσος Παπαζαχαρίας είπε...

Ο Άκης υποστηρίζει πολύ σωστά, ότι τον καθένα μας πρέπει να τον διακρύνει ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις που περνάμε σαν Λαός και σαν χώρα,ένας προβληματισμός!!! Ενας προβληματισμός για το τι πρέπει να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές!! Γιατί τώρα τα κριτήριά μας πρέπει να είναι πιό αυστηρά!!! Όχι ρουσφέτι, όχι εξυπηρέτηση, όχι ότι μου πεί ο παππούς, όχι τι θα μου πεί ο μπαμπάς, όχι πιός θα με κεράσει σφηνάκι σε πάρτυ, όχι πιός θα με χτυπήσει στην πλάτη, όχι πιός ήρθε στο μνημόσυνο της γιαγιάς!!! Άκη έχεις δίκιο!!! Για να μήν παραμηλάμε μετά τις εκλογές!!!Πρέπει να διαβάσουμε προγράμματα αλλά και να θυμηθούμε τι ψηφίζει στην Βουλή το κάθε κόμμα!!!

Ανώνυμος είπε...

αστεια μεν τα ανωνυμα
με μεγαλες αληθειες το περιεχομενο τους,τον βλεπω συχνα πυκνα και το συμπερασμα μου ειναι οτι εχει γινει κωμικος και γραφικος ο νεαρος

blogger hit counter