tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Δυστυχώς έχουμε μια φαύλη δημοτική αρχή!»

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Δυστυχώς έχουμε μια φαύλη δημοτική αρχή!»

Ευθεία επίθεση προς το Δήμαρχο Γορτυνίας, Γιάννη Γιαννόπουλο και τους συνεργάτες του, στη δημοτική αρχή, εξαπολύει, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, με σημερινή του ανακοίνωση.
Ειδικότερα, αναφέρει…


«Χρειάσθηκαν να παρέλθουν οι δύο πρώτοι μήνες του 2012 για να έρθει προς ψήφιση ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2012, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γορτυνίας. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, αλλά και οι ίδιες οι διαδικασίες που αποκαλύπτουν τις αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς μεθοδεύσεις του δημάρχου Γιάννη Γιαννόπουλου και της ηγετικής ομάδας.

 Φτάσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να έχουμε από πριν τη δυνατότητα να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό, αφού δεν υπήρξε ούτε εισηγητική, αιτιολογική έκθεση εκ μέρους του δημάρχου, αλλά και οι πολυσέλιδοι πίνακες μοιράζονταν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τέλεια αντιδημοκρατική συνταγή. Είτε πρόκειται για ανικανότητα, είτε για σκοπιμότητα, για να υποβαθμίσουν τις διαδικασίες και να κλείσουν το θέμα στα «μουλωχτά», για να κάνουν στη συνέχεια, με την τυπική πλειοψηφία που διαθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο τη δουλειά τους, διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα. Και αυτό, σε μια εποχή, μάλιστα, όπου η εγκαταλειμμένη Γορτυνία, δοκιμάζεται δυο φορές, από τη μεγάλη οικονομική κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο δήμαρχος και η παρέα του γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, όχι μόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαφάνεια και τον ανοικτό δημοκρατικό διάλογο, αλλά, επανειλημμένα παραβιάζουν και τους τύπους της νομιμότητας. Γι αυτή την αποθράσυνση, έχουν τεράστια ευθύνη, και ορισμένοι μανδαρίνοι, καθ΄ ύλην αρμόδιοι, από τη διευρυμένη περιφέρεια της Πελοποννήσου, που τους γοητεύει ότι αναδύει οσμή από τα παλιά, του παλαιοκομματισμού, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας.

Στο δημοτικό  συμβούλιο καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί επί της ουσίας, είναι ένας πλασματικός, αδιαφανής, ρουσφετολογικός και αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός. Ίδια γεύση με αυτόν του 2011. Τα 18 εκατομμύρια ευρώ για τον ερημωμένο δήμο Γορτυνίας και σε εποχές οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης, είναι πολλά χρήματα. Αλλά και το ένα ευρώ είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβόμαστε. Δώσαμε στο δήμαρχο και στην πλειοψηφία την πίστωση χρόνου που οφείλαμε για το καλό της Γορτυνίας για να οργανώσουν τη δουλειά τους. Στο διάστημα αυτό, παρότι οι προϋπολογισμοί και τα χρήματα ρέουν, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ούτε στα αυτονόητα. Πώς να τους εμπιστευθείς αυτόν τον προϋπολογισμό των εκατομμυρίων, όταν επί ενάμιση χρόνο τώρα, έχουν βυθίσει τη Γορτυνία στο σκοτάδι, και στην κυριολεξία, αφού  αδιαφορούν ή δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε τις λάμπες του δημόσιου φωτισμού στα χωριά, και δεν διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής στο πόσιμο νερό, μη παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά στον καθαρισμό των δεξαμενών και των υδραγωγείων και τον εντοπισμό των αιτιών για την μόλυνση των νερών σε πολλά χωριά. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν υλοποίησαν την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να δοθούν ως πάγια προκαταβολή 1000 ευρώ σε κάθε πρόεδρο κοινότητας, με αποτέλεσμα οι 70 πρόεδροι των κοινοτήτων να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για μικροέξοδα των κοινοτήτων.

 Καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την στήριξη της τουριστικής κίνησης στην πάνω Γορτυνία και την υποστήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που είναι η κύρια πηγή εισοδήματος στην κάτω Γορτυνία. Η Γορτυνία έχει εγκαταλειφθεί! Σχέδιο ανάπτυξης δεν υπάρχει και η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με μεροληπτικό και πελατειακό τρόπο. Δεν υπάρχει μια ισοκατανομή πόρων σε όλα τα χωριά και εδώ κυριαρχούν σκοπιμότητες των κολλητών ή των αντιπάλων. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία έχει πάει περίπατο. Και στον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και σε αυτόν του 2012, είναι ολοφάνερη η μεθόδευση, με την κατάτμηση – κατατεμαχισμό των έργων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα, χωρίς διαγωνισμό και αξιοκρατία, να κάνει τις αναθέσεις ο δήμαρχος και η ομάδα του στους κολλητούς. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, αυτός ο τρόπος διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων χαρακτηρίζεται φαύλος. Δυστυχώς έχουμε μια φαύλη δημοτική αρχή. Και εμείς, ως αντιπολίτευση, πέρα από την ευθύνη της άσκησης ελέγχου, έχουμε περιορισμένα όπλα. Οι εκκλήσεις μας και οι προτροπές μας δεν εισακούονται. Το χρήμα και η εξουσία τυφλώνει. Και αυτό το πληρώνει, δυστυχώς, η ίδια η Γορτυνία και οι  πολίτες της. Πέρα από τη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων έργων που κάνει ο δήμαρχος, αναφέρομαι σε δύο παραδείγματα που δείχνουν του λόγου το αληθές.

 Οι σύμβουλοι και οι ειδικοί συνεργάτες που προσέλαβε ο δήμαρχος μαζί με την ασφάλισή τους κοστίζουν κάθε χρόνο στο δήμο Γορτυνίας περίπου 180.000 ευρώ. Τυπικά ο δήμαρχος έχει αυτή τη δυνατότητα. Σε περιόδους μεγάλης κρίσης, όμως, θα μπορούσε να αποφύγει αυτές τις δαπάνες. Και τέλος, θα έπρεπε να διαθέτει την ευαισθησία και την ευθύνη να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία, πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ποια κριτήρια  προσέλαβε τους συγκεκριμένους, ποιοι είναι, τι δουλειά έκαναν πριν, ποια είναι η σχέση τους με τη Γορτυνία  και ποιο είναι το έργο τους σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, μας ζήτησε να εγκρίνουμε τον δίχρονο προϋπολογισμό της νεοσυσταθείσας κοινωφελούς εταιρίας του δήμου. Μια εταιρία, που κατά βάση έχει να διαχειρισθεί τη λειτουργία των λουτρών στην Ηραία και τη βοήθεια στο σπίτι. Σε έναν προϋπολογισμό διετή, 900.000 ευρώ, ο δήμος επιβαρύνεται με 480.000, και περίπου 200.000 είναι τα διοικητικά – λειτουργικά έξοδα της εταιρίας. Είναι προκλητικό. Στο όνομα της ανάπτυξης, χτίσαμε μια κοινωφελή εταιρία, για να διοχετεύουμε περίπου 200.000 ευρώ σε αμοιβές και αποζημιώσεις (διοικητικά έξοδα) και άλλα τόσα  για γιορτές και πανηγύρια. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα αντιμετώπιζα με αντιπολιτευτική σκοπιμότητα την όποια δραστηριότητα του δήμου. Δεν είμαι οπαδός της μιζέριας και του μηδενισμού. Αλλά και δεν πρόκειται – εγώ και οι συνεργάτες μου – να ανεχθούμε ότι συμβαίνει σήμερα στο δήμο Γορτυνίας και ότι προδιαγράφεται να συμβεί από τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Παρασκευάς Παρασκευόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος δήμου Γορτυνίας
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή»

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικα δεν το περιμενα να ειναι απο τους πιο αποτυχημενους Δημάρχους Τον πήρε στο λαιμό του ο υπάλληλος του Συνασπισμού.....

Ανώνυμος είπε...

180.000ευρώ το χρόνο μόνο για μισθοδοσία των ειδικών συμβούλων του Δημάρχου που ούτε ουσιαστικές αρμοδιότητες έχουν, ούτε προσφέρουν τίποτα, αλλά είναι κολλητοί των Δημάρχων, όταν τα χωρία στη Γορτυνία δεν έχουν λάμπες και οι δρόμοι έχουν γίνει κατσικόδρομοι πάει πολύ.

Ανώνυμος είπε...

180.000 ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΟΛΗΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 200.000 ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΟΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ? ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΑ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Απο ενα πατριωτη που λεει τοσο πολλα και γραφει περισσοτερα περιμενα και καποιες προτασεις υλοποιησιμες
ανταυτου πολιτικα παχια λογια που χρονια ακουμε και αυτο το παραμυθι το εχει μαθει καλα
Τωρα βεβαια μετα απο τοσα χρονια αγαπησαμε την Γορτυνια
Φτανει πια

Ανώνυμος είπε...

εισαι αισχρος κυριε 2 μαρτιου 2012 10.48 π.μ

blogger hit counter