tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Τρίπολη

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Τρίπολη

Με κάθε Εκκλησιαστική   μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε  η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στο ομώνυμο Εξωκκλήσιο του Μητροπολιτικού  Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, στο λόφο άνω της Τριπόλεως, με την ονομασία κάθισμα του Κολοκοτρώνη ή λόφος Αγίου Θεοδώρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεοδώρου, ανεγέρθη  υπό την μέριμνα του Πολεμάρχου και Ελευθερωτή του Γένους μας, Θεοδώρου  Κολοκοτρώνη. Στον λόφο αυτόν φιλοξενείται και η ιστορική θέση του καθίσματος του Θεοδώρου  Κολοκοτρώνη.
Το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, στις 5.30 το απόγευμα, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου   Μαντινείας καιΚυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ των εφημερίων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και  Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Τριπόλεως.
Παρόντες στην Ιερά Ακολουθία ήταν ο κ. Γιώργος Ρουμελιώτης, Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Τριπόλεως,  του οποίου τυγχάνει υπό την εποπτεία ο Ιερός Ναός, ο επί σειρά ετών συνεργάτης Δημοσθένης Ροϊνιώτης, το Δ/Σ του Συλλόγου οι κ. Λ. Τζανετόπουλος, Κ. Δημόπουλος, Π. Καλτεζιώτης, Ι. Τσιλιμίγκρας, Ι. Πασιόπουλος, Ζ. Κατέβας και  Χρ. Τριάντος.  
Πλήθος κόσμου από την πόλη της Τριπόλεως   συμμετείχε στην ακολουθία του Εσπερινού,  παρέστη επίσης  ο κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος,  Βουλευτής Αρκαδίας,  στο τέλος του Εσπερινού προσφέρθηκαν ευγενώς εκ του Συλλόγου, νηστήσιμα γλυκίσματα και εδέσματα  προς    όλους   τους          παρευρισκομένους.
Αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία της Αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων, στον ως άνω Ιερό Ναό, θα τελέσει ο Αιδ.  Ιερέας π. Σωτήριος Αθανασούλιας,  Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Βίος   Αγ. ΘεοδώρουΤύρωνος

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.), Γαλερίου ( 305 - 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 - 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιπόσιτου Βρίγκα.
Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκκλήθηκε σε εξέταση.  Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει αργότερα. Πίστευε ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε και θα θυσίαζε στα είδωλα. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο παρέμεινε σταθερός στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας μετά του ειδώλου αυτής. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και τελειώθηκε μαρτυρικά.
Η Σύναξη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος ετελείτο στο αγιώτατο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Φωρακίου ή Σφωρακίου, το Σάββατο της Α' εβδομάδος των Νηστειών, δηλαδή την ημέρα που ο Άγιος έκανε το θαύμα των κολλύβων σώζοντας τον ορθόδοξο λαό από τα μιασμένα ειδωλόθυτα, τα οποία επρόκειτο από άγνοια    να     φάει.
Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.
Ας δούμε εν συντομία τι σημαίνει όταν λέμε ότι εορτάζομε το δια κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
Γνωρίζουμε, από την Εκκλησιαστική μας παράδοση, ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (3ος με 4ος αιώνας) γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της Αγίας Σαρακοστής (καθαρά εβδομάδα) θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχθεί εκ μέρους τους ο σκοπός της νηστείας που έκαναν. Αποφάσισε, λοιπόν, και διέταξε ώστε κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών, με μόνο σκοπό την μίανση των τροφών των Χριστιανών της περιοχής εκείνης. Όμως ο Πανάγαθος Θεός με την μοναδική του δύναμη και με την Θεία ενέργειά Του, φρόντισε ώστε να φανεί στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε την δολιοφθορά που είχε πράξει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Παρήγγειλε ο Άγιος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί και να μην αγοράσουν τρόφιμα από την αγορά, να αναπληρώσουν την τροφή τους βράζοντας σιτάρι και να φάνε μόνο από αυτό, τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα. Έτσι και έγινε. Οι Χριστιανοί ενημερώθηκαν και ο άδικος στόχος του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού ματαιώθηκε. Το δε Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που διαφυλάχθηκε αμόλυντος κατά την καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα Άγιο Θεόδωρο. Από τότε μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, προς δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα Αγίου Θεοδώρου      του   Τήρωνος.
      
+ Ιερεύς Ιωάννης ΣουρλίγγαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter