tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Έρχονται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης»!

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

«Έρχονται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης»!

Συναγερμό σήμανε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) το οποίο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι. 
Γνωρίζετε πια τον στόχο της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τρόικας και πλουτοκρατίας για 150 χιλιάδες απολύσεις ...
στο Δημόσιο μέχρι το 2015. Για ένα κράτος «πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό», όπως λένε, που θα υπηρετεί πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.
Οι 15 χιλιάδες απολύσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο 2, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012. Το ΠΑΜΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει γι’ αυτές τις εξελίξεις. Έγκαιρα προειδοποίησε ότι η αξιολόγησή τους είναι ο φερετζές του ταξικού σχολείου και των απολύσεων.
Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

Μην τους φοβάσαι άλλο! Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Τα θύματα να γίνουν θύτες. Με την αυτοαξιολόγηση έφαγαν τα μούτρα τους. Το ίδιο και με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Έχουμε τη δύναμη, με συλλογικές αποφάσεις, όλοι σαν μια γροθιά, να κάνουμε του νόμους τους κουρελόχαρτα!

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι το βασικό εργαλείο:
για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, πλουτοκρατία. Δηλαδή, ως «καλό» σχολείο θα αξιολογηθεί αυτό στο οποίο οι γονείς θα πληρώνουν για τις λειτουργίες του, αυτό που θα ψάχνει χορηγούς και θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή (άλλα θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού και άλλα της πλουτοκρατίας).
για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο).
για να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων.

Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία, καμιά αυταπάτη. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ…Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Ρέππα και Διαμαντοπούλου.
Για την προώθηση της αξιολόγησης, υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία από το 2012-2013, βασικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές, δηλαδή τα νέα στελέχη εκπαίδευσης. Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια της σφαγής και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!
Η αξιολόγηση ήδη προχωράει από φέτος στα 185 πιλοτικά σχολεία. Ήδη ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στα πιλοτικά σχολεία «Συμβούλων Προώθησης» και «Εμπειρογνωμόνων» του νέου σχολείου, συμπλήρωση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, συνεντεύξεις, σύνταξη εκθέσεων.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Να μην περάσει η αξιολόγηση!
Πρέπει να τους εμποδίσουμε! Με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση. Όπως κάναμε με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».
Να ματαιώσουμε τις «επιμορφώσεις» των απολύσεων και της εξαθλίωσης.
Να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!
Επιβεβαιώνεται περίτρανα η προειδοποίηση του ΠΑΜΕ για τον αντιδραστικό ρόλο που επιβάλλει το νέο πλαίσιο (ν. 3848/2010, Νέα αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης) στα στελέχη εκπαίδευσης, για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού κ.α.
Επιβεβαιώνεται επίσης η θέση του ΠΑΜΕ, όταν επιλέγονταν τα στελέχη εκπαίδευσης (Μάιος 2011), όπου καλούσε τους εκπαιδευτικούς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που συμπορεύονται με αυτό να μην κάνουν αιτήσεις για τη θέση του διευθυντή και του σχολικού συμβούλου.
Όλες οι άλλες δυνάμεις στο ζήτημα αυτό «έκαναν κυριολεκτικά την πάπια».

Συνάδελφοι, Συνάδελφοι
Πολλοί εργαζόμενοι καλοπροαίρετα ρωτάνε «Γιατί δεν θέλετε κι εσείς να αξιολογηθείτε»;
Γιατί ακριβώς η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά.
Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό.
Ας αναρωτηθεί κάποιος:
Γίνεται αυτοί που ρημάζουν τη ζωή του λαού, που αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία, που με την πολιτική τους θέριεψε η πείνα και ο υποσιτισμός, να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών του λαού;
Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων.  Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Με τέτοιου είδους μέτρα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές. Τα σχολεία ωθούνται στην αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν πόρους! Διαμορφώνουν ακόμα και διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από περιοχή σε περιοχή. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα!
Σε αυτή τη βάση, εκπαιδευτικοί-γονείς-μαθητές-εργαζόμενοι να απαντήσουμε σαν μια γροθιά:
Στα τσακίδια η αξιολόγησή σας, στα τσακίδια η προσπάθειά σας να διαλύσετε ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία!

Το θέμα έχει επανειλημμένα φέρει το ΠΑΜΕ στα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (3 φορές), από τις 24/1. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στηρίζει ανοιχτά την αξιολόγηση (Δ.Σ. 28/2/2012)! Έστειλε εισήγηση προς τις Γ.Σ. και δεν λέει κουβέντα για το θέμα. Επιβεβαιώνετε ότι δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα! Είναι ανοιχτά απέναντι!
Στην ΟΛΜΕ, κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ και αφού για αρκετά Δ.Σ. υποβάθμιζαν το θέμα, πάρθηκε τελικά απόφαση να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση, να μην προχωρήσουν οι επιμορφώσεις των σχολικών συμβούλων. Το ΠΑΜΕ καλεί να αξιοποιήσουμε την απόφαση αυτή του Δ.Σ. της  ΟΛΜΕ και να την επιβάλλουμε στην πράξη.

Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση.
Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
1. Ακυρώνουμε στην πράξη τα σφαγεία των «επιμορφώσεων» σχολικών συμβούλων-διευθυντών.
2. Κανένας εκπαιδευτικός στις επιμορφώσεις της σφαγής. Με το που θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα, κατά τόπους πραγματοποιούμε 24ωρη Απεργία με ευθύνη των ΕΛΜΕ (πραγματοποιούμε την αποφασισμένη στις 4/2 24ωρη Απεργία από τη Γ.Σ. των Προέδρων) και των Συλλόγων (με απόφαση Γενικής Συνέλευσης). Απαιτούμε από τη ΔΟΕ κήρυξη απεργίας στο νομό που ξεκινάνε τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.
3. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter