Υπόμνημα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης απέστειλε ο Δήμαρχος Γόρτυνος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος και το κοινοποιεί μάλιστα στην Εισαγγελία, στην Περιφέρεια, τη Νομαρχία, τους δήμους του λεκανοπεδίου, τους διευθυντές ΔΕΗ ΑΗΣ και ορυχείων Μεγαλόπολης.
Εκεί αναφέρει: "Κυρία Υπουργέ...
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που δεχόμαστε από κατοίκους της περιοχής για τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης και την μετατροπή του σε «θάλαμο αερίων» από την ανεξέλικτη μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ ΑΕ σε συνδυασμό με την καλοκαιριάτικη ζέστη και άπνοια, σας υπογραμμίζουμε τα εξής:
Είναι άδικο για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Μεγαπόπολης, μετά την σαραντάχρονη προσφορά τους στην εθνική οικονομία και την ενέργεια, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες δυσκολεύουν, (άνοδος της θερμοκρασίας) να μπαίνουν σε λειτουργία οι παλιές μονάδες Ι και ΙΙ της ΔΕΗ ΑΕ και να κάνουν αφόρητη τη ζωή τους, με άλλοθι την μεγάλη ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Παρ’ ότι οι μονάδες έχουν προδιαγραφές να καίνε χαμηλής ποιότητας λιγνίτη, κατά καιρούς με το πρόσχημα της κακής ποιότητας του καυσίμου καίγεται και εισαγόμενος λιθάνθρακας, με ότι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον.
Στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, μια ιδιαίτερα βεβαρυμμένη περιβαλλοντικά περιοχή λόγω της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, δεν υπάρχουν σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος και μέτρησης των ρύπων, σε αντίθεση με την Κοζάνη όπου, όπως είδαμε να γράφεται πρόσφατα στον τύπο, λειτουργούν δεκαπέντε τέτοιοι σταθμοί.
Λόγω μη ύπαρξης σταθμών μέτρησης των ρύπων, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης χάνουν το δικαίωμα που τους παρέχεται από τη νομοθεσία, να γνωρίζουν επίσημα και υπεύθυνα ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται. Την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν αυτοί και τα παιδιά τους.
Λόγω της μη ύπαρξης αυτών των σταθμών, σε περιπτώσεις που οι ρύποι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, λόγω άγνοιας των τιμών δεν μπορούν να ληφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα μέτρα που λαμβάνονται αλλού (Αθήνα) σε παρόμοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, (παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με βεβαρυμμένη υγεία) μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και η ίδια η ζωή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνική και επιστημονική υποδομή, ούτε το απαιτούμενο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που να μπορεί να παρακολουθεί την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, τόσο των μονάδων όσο και των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή.
Η σκόνη, η καρβουνόσκονη και η τέφρα βρίσκονται μόνιμα στις βεράντες και στα σπίτια μας όλο το χρόνο κι ένα καφέ σύννεφο, ειδικά τους θερινούς μήνες, κάθεται πάνω από το λεκανοπέδιο σαν βραχνάς και στα πνευμόνια μας σαν πέτρα. Αιτία, προφανώς η πλημμελής τήρηση των περιβαλλοντικών όρων τόσο στους ΑΗΣ (έλλειψη φίλτρων, κακή συντήρηση κλπ) όσο και στα λιγνιτωρυχεία (μη διαβροχή των δρόμων και των κόμβων των ταινιόδρομων, μη κάλυψη των αποθέσεων τέφρας και παραπροϊόντων αποθείωσης, μη ασφαλτόστρωση των δρόμων του ορυχείου, μη αναδάσωση των εξαντλημένων περιοχών κλπ).
Κατά τους χειμερινούς μήνες, οχήματα που κινούνται εντός των ορυχείων, συμβαίνει να βγαίνουν στο επαρχιακό δίκτυο με αποτέλεσμα να μεταφέρουν εκεί λάσπες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι αυτοί να μεταβάλλονται σε θανάσιμες παγίδες για τους διερχόμενους οδηγούς.
Το λιγνιτικό κοίτασμα της λεκάνης της Μεγαλόπολης τείνει προς εξάντληση, αφού έχει εξορυχτεί περί το 80% του εκμεταλλεύσιμου λιγνίτη. Όμως, ως προς την αποκατάσταση των εξαντλημένων εκτάσεων βρισκόμαστε ακόμα σχεδόν στο μηδέν, είτε ως προς τις αναδασώσεις, είτε ως προς τις καλλιέργειες, είτε ως προς τις άλλες χρήσεις (χώροι αθλοπαιδιών, πάρκα, χώροι αναψυχής κλπ) που προβλέπουν οι ΜΠΕ.
Στις αναδασώσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007, δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δένδρο. Αντίθετα. Η ΔΕΗ ΑΕ παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, κατέστρεψε αναδάσωση 20 τουλάχιστον χρόνων με 10.000 δένδρα, προκειμένου να αναπτύξει Φ/Β πάρκο.
Τα άχρηστα και παλαιά υλικά, (Ιμάντες ταινιόδρομων, μεταλλικά ελάσματα κλπ) αντί να συσσωρεύονται σε ειδικές αποθήκες όπως προβλέπεται από τις ΜΠΕ, μέχρι την τελική διαχείρισή τους, τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και μετά να πετιούνται στα ρέματα, με αποτέλεσμα να συντελείται ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα. Μέσα σ’ όλα αυτά, μαθαίνουμε πως το ΛΚΜ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να πάρει ISO. Ειρωνεία ή θράσος;
Ο υδροφόρος ορίζοντας δείχνει σημεία εξάντλησης λόγω της υπεράντλησης νερού για τις ανάγκες λειτουργίας των μονάδων. Το πρόβλημα προφανώς θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την κατασκευή και λειτουργία της 5ης μονάδας με φυσικό αέριο. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ερημοποίησης του λεκανοπεδίου αν δεν γίνουν μελέτες για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Θυμίζουμε πως η έγκριση της ΜΠΕ της 5ης μονάδας, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης και δημοσιεύθηκε στον τύπο, πέρασε νύχτα, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να το αντιληφθεί κανένας.
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης σε ερώτηση που κατέθεσε προ τριμήνου περίπου στη βουλή σχετική με το Φ/Β πάρκο της Μεγαλόπολης, ισχυρίστηκε ότι «ο πληθυσμός της περιοχής πεθαίνει κάθε μέρα από το κάρβουνο σημειώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες πνευμονοπάθειας και κακοήθων όγκων στη Χώρα.» Είναι αλήθεια; Υπάρχει επιδημιολογική έρευνα που να βεβαιώνει κάτι τέτοιο; Αν ναι τι κάνουν για να μας προφυλάξουν και να προστατέψουν τη υγεία μας το «υπεύθυνο» κράτος;
Μετά από όλα αυτά ζητάμε:
Όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία, υγρασία, άπνοια κλπ) του λεκανοπεδίου το επιτάσσουν ή οι ρύποι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, οι πολιές μονάδες (Ι και ΙΙ) να σταματούν τη λειτουργία τους και να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές.
Όταν οι μονάδες Ι και ΙΙ συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους, να κλείσουν οριστικά. (Τον Μάρτιο του 2010 απέμεναν τρεις μήνες λειτουργίας).
Άμεσα να αναπτυχθεί δίκτυο σταθμών μέτρησης των ρύπων, οι τιμές των οποίων να είναι στη διάθεση του κοινού, να ανακοινώνονται από τα τοπικά ΜΜΕ και να αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι όροι των ΜΠΕ ΑΗΣ και ορυχείου. Με ξεχωριστή δε αυστηρότητα αυτοί που αφορούν τις αποθέσεις τέφρας και παραπροϊόντων αποθείωσης. Σε περίπτωση παραβάσεων να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα τα οποία να ανακοινώνονται στις δημοτικές αρχές και στα ΜΜΕ όταν επιβάλλονται και όταν πληρώνονται.
Σε περίπτωση βεβαιωμένης παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων, να επιβάλλονται ποινές και στα υπεύθυνα φυσικά πρόσωπα, στελέχη της επιχείρησης, επειδή με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία ανθρώπων.
Να ελεγχθεί το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των αποκαταστάσεων των εξαντλημένων εκτάσεων και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα απόδοσης των. Να ξαναφυτευτούν άμεσα οι καμένες αναδασώσεις από την πυρκαγιά του 2007 καθώς και τα κομμένα δένδρα στην ανατολική εξωτερική απόθεση Χωρεμίου.
Να δημιουργηθεί κλιμάκιο περιβάλλοντος από εξειδικευμένο προσωπικό με τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό, με έδρα το δήμο Μεγαλόπολης που θα έχει σαν αντικείμενο τον έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου και τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων και των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ ΑΕ.
Να γίνει επιστημονική επιδημιολογική έρευνα για να διαπιστωθούν οι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των ΑΗΣ και των ορυχείων της ΔΕΗ.
Να απαγορεύεται με ποινή, η χρήση παλαιών υλικών της ΔΕΗ από κατοίκους της περιοχής.
Να απαγορεύεται με ποινή, η βόσκηση σε εκτάσεις των αποθέσεων και των ορυχείων της ΔΕΗ, μέχρι να διαπιστωθεί επιστημονικά η καταλληλότητα των βοσκοτόπων.
Να γίνει επιστημονική έρευνα στον υδροφορέα του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, και αφού διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται να εκπονηθεί μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η ΔΕΗ να πληρώνει τέλος ύδρευσης στον οικείο δήμο για το νερό που καταναλώνει για τη λειτουργία των μονάδων της, όπως πληρώνει ο κάθε Έλληνας πολίτης.
Εν όψει της εξάντλησης του λιγνιτικού κοιτάσματος στα επόμενα δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, να εκπονηθεί γενική περιβαλλοντική μελέτη και το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης να μπει σε πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ως ιδιαίτερα βεβαρυμμένη περιοχή, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να αποτελέσει πρότυπο σε πανελλαδική κλίμακα.
Με τιμή
ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου