tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Δημόσια παρέμβαση Βόσνου για το Συμπαραστάτη του Δημότη

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσια παρέμβαση Βόσνου για το Συμπαραστάτη του Δημότη


Με μία δήλωση - ανοιχτή επιστολή, ο δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης Δημήτρης Βόσνος παίρνει θέση για τη διαδικασία και επιλογή « Συνηγόρου του Δημότη», θέμα το οποίο θα απασχολήσει σήμερα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Βόσνος επισημαίνει:
"Αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι η γενικότερη φιλοσοφία του « Καλλικράτη » είναι από τη φύση της ανατρεπτική και γεμάτη προκλήσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σε όλους μας προβλήματα προσαρμογής στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο χώρο της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε άραγε έτοιμοι γι' αυτό?Η εκλογή του συνηγόρου του Δημότη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, ίσως απαντήσει σε αυτό το ερώτημα!
Σίγουρα η διαδικασία επιλογής του προσώπου, που θα υπηρετήσει το νέο θεσμό, είναι δύσκολη, ίσως να αποδειχθεί και επώδυνη. Η εκλογική αυτή απαιτεί ευρύτερη  « διαδημοτική  » συναίνεση, απαιτεί σοβαρότητα και κυρίως απαιτεί αντικειμενικά κριτήρια που θα οδηγήσουν στην πιο κατάλληλη επιλογή προσώπου- Ο νέος θεσμός θα λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος εξωδικαστικός θεσμικός φορέας, ο οποίος θα προασπίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών έναντι των ενδεχόμενων αυθαιρεσιών αλαζονείας ή και αδιαφορίας της δημοτικής εξουσίας, αλλά κυρίως θα φέρει τον Δημότη κοντά στο Δήμο του.

Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι η δράση αυτού του οργάνου θα υποδεικνύει υπηρεσιακές συμπεριφορές με γνώμονα την αλληλεγγύη και την επιείκεια. Θα είναι ένας καλός σύμβουλος για τον κοινωνικά αδύναμο, τον μη ενημερωμένο ή στρεβλώς πληροφορημένο πολίτη. Ο συνήγορος του Δημότη και της επιχείρησης που θα λειτουργήσει στο Δήμο Τρίπολης πιστεύω ότι, αν στηριχθεί από
όλες τις πλευρές, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα « εργαλείο » ελέγχου της νομιμότητας, της διαφάνειας και της προώθησης της αποτελεσματικής διοίκησης για το συμφέρον της πόλης και των Δημοτών της.

Η κάθε δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να βλέπει σαν « αγκάθι » αυτό το θεσμό που θα δυσκολεύει τα όποια σχέδιά της. Οι δε δημοτικές αντιπολιτεύσεις από ην άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα ως μια ευκαιρία για « τρικλοποδιά » στη διοίκηση του Δήμου ή στη χειρότερη περίπτωση με την απαξίωση που εκφράζουν οι δηλώσεις: «....ε, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν εκλεγεί... Συμπαραστάτης του Δημότη..».Γιατί ο συμπαραστάτης του Δημότη» είναι εργαλείο υποστήριξης και του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και
 όλων ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ που έχουμε ρόλο και ευθύνη απέναντι στους Δημότες.

  Γι' αυτό θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ειλικρινά το θεσμό αλλά και το πρόσωπο που τελικά θα επιλεγεί για γα τον υπηρετήσει. Ποιο όμως θα είναι το πρόσωπο αυτό?

Κατά την προσωπική μου άποψή, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει γα συγκεντρώσει ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ομαλά, να μην αμφισβητηθεί από κανέναν και να προσφέρει έργο προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

  Τέτοια στοιχεία είναι οι διαπιστευμένες ικανότητες, οι γνώσεις διοίκησης και οι εγγυήσεις ανεξαρτησίας που το συνοδεύουν. Αυτός ο ρόλος του συμπαραστάτη του δημότη απαιτεί αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία. Σε καμία περίπτωση το πρόσωπο αυτό δεν θα πρέπει να είναι εν' ενεργεία πολιτικό πρόσωπο ή
προσώπου που πρόσφατα ενεπλάκη σε Αυτοδιοικητικές παρατάξεις με τις αντιθέσεις, τριβές και αμφισβητήσεις που δημιουργεί η παραπάνω συμμετοχή.

 Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο συνήγορος του Δημότη καλό θα είναι να έχει υπηρετήσει θεσμικούς ρόλους και να είναι κοινωνικά αποδεκτός για το έργο που έχει αφήσει πίσω του με αυτή την προσφορά.
Η κοινή αποδοχή αυτού του προσώπου θα προωθήσει το νέο θεσμό και θα εξασφαλίσει τη συνέχεια αλλά και τη συνέπεια του νέου ανεξάρτητου δημοτικού οργάνου.

 Πιστεύοντας ότι αυτός ο θεσμός έχει να προσφέρει πολλά στην αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση στον τόπο, καλώ όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου να συμβάλλουν θετικά προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο κλίμα της « διαδημοτικής » συναίνεσης που απαιτείται και να καταλήξουμε, αν είναι δυνατό με ομοφωνία, στο πρόσωπο που θα υπηρετήσει το νέο θεσμό του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης, αναζητώντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον τρόπο και τις διαδικασίες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ασφαλέστερη
επιλογή.
Ζητώ από όλους να αφήσουν τα στενά παραταξιακά τοιχώματα, να δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη και σοβαρότητα που απαιτεί το θέμα και να βάλουμε τις βάσεις για την επιτυχία του νέου ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού οργάνου,
Ο « Καλλικράτης » είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.
Αυτό το στοίχημα μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί!
Άλλωστε το χρωστάμε σε αυτή την πόλη,
                το χρωστάμε στις τοπικές κοινωνίες,
                το χρωστάμε στα παιδιά μας!

Είμαι σίγουρος ότι τελικά μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να βρούμε την πιο καλή λύση και ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει ομαλά και κυρίως γόνιμα για το δημότη και την τοπική επιχείρηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛ. ΒΟΣΝΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011»
blogger hit counter