Την Παρασκευή το βράδυ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης, παρουσίασε την έκδοση «ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ».
Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στο Ναό της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας και περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από ειδικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και κριτικούς Τέχνης, διανοητές και καλλιτέχνες. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται συγκεντρωμένο για πρώτη φορά με εκδοτική επιμέλεια του Πέτρου Σαραντάκη και συντονισμό ύλης του Δημήτρη Σούντρη.
Αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς και παρουσιάστηκε δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό αφηγούμενο από τον δημιουργό του Ναού αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Βάρκου.
Η παρουσίαση της έκδοσεως πλαισιώθηκε από την Δημοσιογράφο Ρίτσα Μασούρα, τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Θ.Π. Νικόλαο Μουτσόπουλο και τον εμπνευστή και χορηγό της έκδοσεως κ. Νικόλαο Καλτεζιώτη,
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως και η έκδοση πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους, καθώς και της συμβολής τους στην προβολή των αρχών και αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους στον διακεκριμένο «δάσκαλο» της Αρχιτεκτονικής Καθηγητή κ. Νικόλαο Μουστόπουλο, τον δημιουργό του Ναού της Αγίας Φωτεινής αρχιτέκτονα κ. Κων/νο Παπαθεοδώρου, τον πρώτο Αρκάδα καλλιτέχνη - απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Τριπολίτη ζωγράφο και αγιογράφο κ. Νικόλαο Μπίσια και τον επιχειρηματία με διεθνή δραστηριότητα κ. Αθανάσιο Γκλίνο.
Δήμαρχος Τρίπολης: “Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, με την ευκαιρία της οποίας συναντώνται κορυφαίες προσωπικότητες με σημαντικές διαδρομές στους χώρους τους, που κοινή όμως συνισταμένη έχουν τη σχέση τους με την Τρίπολη και την Αρκαδία, θα βρίσκονται πάντα υπό την αιγίδα του δήμου μας”.
Σωτήρης Μπρέγιαννος (πρόεδρος Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας): “Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία γεννήθηκε με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργηθεί ένας δίαυλος, μεταξύ της Αρκαδίας ως τόπου και οικουμενικής ιδέας και του κόσμου στον οποίο αυτός ο τόπος και αυτή η ιδέα απηχούν. Να έρθει η νοερή Αρκαδία, πιο κοντά στην πραγματική”.
Ρίτσα Μασούρα (Δημοσιογράφος): “ Όταν για πρώτη φορά αντίκρισα την Αγία Φωτεινή, να κείται μοναδική φιγούρα μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας, ένιωσα ένα δέος. Και όταν την περιεργάστηκα από κοντά, παρατηρώντας τα σημάδια – σχήματα που τη συνέδεαν με το παρελθόν, σκέφτηκα ότι αυτό το δέος δεν έχει να κάνει τόσο με το Θείο, τον απόμακρο Θεό, αλλά με την ευφυΐα και το θάρρος του εμπνευστή της ιδέας αυτής της εκκλησίας”.
Νικ. Καλτεζιώτης (εμπνευστής & χορήγός της έκδοσης): “Έχω πολύ μεγάλες αναμνήσεις από την τρομερή προσπάθεια, από την αγωνία, όλου του Μαντινειακού Συνδέσμου, για να πετύχουν τα οράματά τους και τα σχέδιά τους: να κάνουν ένα πολιτιστικό πάρκο θα λέγαμε σήμερα, των χώρων της αρχαίας Μαντινείας, που θα αξιοποιούσε και θα πρόβαλλε την ιστορία αυτού του τόπου και θα έδινε πολιτιστική ανάταση στην τοπική κοινωνία. Απ’ όλα αυτά τα μεγάλα σχέδια και οράματα, δύο πραγματοποιήθηκαν: το ένα είναι η Αγία Φωτεινή και το άλλο είναι το Τουριστικό Περίπτερο”.