tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: "Θέλουμε να προστέψουμε το Μαίναλο από τους σπεκουλαδόρους της γης"!!!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

"Θέλουμε να προστέψουμε το Μαίναλο από τους σπεκουλαδόρους της γης"!!!

Διαβάστε όλο το διάλογο Σηφουνάκη - Λυκουρέντζου σήμερα στη Βουλή, για την εξαίρεση περιοχών από την αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας στο όρος Μαίναλο

Σήμερα, στη Βουλή, συζητήθηκε η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, σχετικά με την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Μαινάλου. Την απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, αφού υπογράμμισε τη συμβολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, Ρέππα και Κωνσταντινόπουλου, στην εξεύρεση λύσης για το θέμα αυτό, προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε η εξαίρεση - από την αναστολή - της Ζώνης Β2 που περιλαμβάνει τους οικισμούς και επίσης είπε ότι θα υπάρξει έκδοση των αδειών για όσες έχουν κατατεθεί μέχρι 22-2-2011 που είναι και η ημερομηνία δημοσίευσης της αναστολής.
Όλο το διάλογο, που έγινε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως καταγράφηκε στα προακτικά της Βουλής, διαβάστε τον παρακάτω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ακολουθεί η με αριθμό 755∕29-3-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ανδρέα Λυκουρέντζου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Μαινάλου του νομού Αρκαδίας κ.λπ..
Κύριε Λυκουρέντζο, έχετε το λόγο να μας αναπτύξετε το θέμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας απηύθυνα αυτήν την ερώτηση για να στηρίξω τον τόπο μου, την Αρκαδία. Η Αρκαδία έχει σημαντικές φυσικές δυνατότητες και έχει ανθρώπους άξιους και δημιουργικούς και σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή, χρειαζόμαστε το συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων. Γι’ αυτό και το σεβασμό μας και την αγάπη μας στο περιβάλλον εκδηλώνουμε, αλλά, ταυτοχρόνως, θεωρούμε σημαντικό κεφάλαιο τις ικανότητες του λαού μας, των ανθρώπων της Αρκαδίας, να επενδύσουν και να αναπτύξουν τον τόπο μας.
Με την απόφαση 54637, την οποία πήρατε και δημοσιεύθηκε στις 22-2-2011, επιφέρετε σημαντικό πλήγμα στην Αρκαδία. Αναστέλλετε τις οικοδομικές δραστηριότητες στην περιοχή του Μαινάλου, αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο εκεί, πολύ ευρύτερα, χωρίς να έχει υπάρξει διάλογος και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους επαγγελματικούς και τους επιστημονικούς εκπροσώπους, τους, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο της Αρκαδίας. Και αναστέλλετε την οικοδομική δραστηριότητα για κατοικίες, για επιχειρήσεις, που ήδη έχουν πάρει άδεια.
Δεύτερον, δεν επιτρέπεται με τις όποιες δυνατότητες μας δίνει ο αναπτυξιακός νόμος -και, μάλιστα, στην πυρόπληκτη Αρκαδία, για την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ευεργετικές πρόνοιες σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο- να ολοκληρωθούν έργα, επενδύσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Με αυτή σας την απόφαση, αναστέλλοντας αυτές τις δραστηριότητες, επιφέρετε πλήγμα στην τοπική οικονομία, αυξάνετε την ανεργία, οδηγείτε στην απελπισία ανθρώπους, οι οποίοι δανείστηκαν για να μπορέσουν σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, είτε με το δικό τους κεφάλαιο, που επιθυμούσαν και επιθυμούν να επενδύσουν, να κατασκευάσουν τις επιχειρήσεις τους, να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους
Σας ζητώ, λοιπόν, να ανακαλέσετε αυτήν την Υπουργική Απόφαση και να πάρετε μία ψύχραιμη απόφαση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του νομού μας.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε, κύριε Λυκουρέντζο.
Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν μπορώ να σας πω να ανακαλέσετε, αλλά ότι έχετε το λόγο στα πλαίσια του χρόνου που σας αναλογεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο τόπος σας στην περιοχή του Μαίναλου περιέχεται πράγματι στο δίκτυο «NATURA 2000». Για την προστασία της περιοχής έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου, σύμφωνα με το ν. 1630/1986. Το επόμενο στάδιο είναι η δημοσιοποίηση και η διαβούλευση αυτής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή. Αυτά θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Δηλαδή, μέσα στο προσεχές δίμηνο όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν πραγματοποιηθεί.
Όπως προβλέπει ο προαναφερθείς νόμος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της προστασίας της περιοχής, εκδόθηκε η απόφαση αναστολής των οικοδομικών εργασιών, την οποία αναφέρατε, ώστε να μην αλλάξει ο χαρακτήρας και να μην υποβαθμιστούν οι οικότοποι της περιοχής. Ωστόσο –και απαντώ και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας- πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο μας τρεις συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχε ο Δήμαρχος Τρίπολης, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντινόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και άλλοι. Βεβαίως υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού κ. Ρέππα.
Έτσι, λοιπόν, συμφωνήθηκε η εξαίρεση της εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών από την αναστολή, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό, η εξαίρεση της Ζώνης Β2 που περιλαμβάνει τους οικισμούς και, τέλος, η έκδοση των αδειών που έχουν κατατεθεί. Να υπάρξει, δηλαδή, έκδοση των αδειών για όσες έχουν κατατεθεί μέχρι 22-2-2011 που είναι και η ημερομηνία δημοσίευσης της αναστολής.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό κ. Σηφουνάκη.
Ο ερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλοδεχούμενες οι αποφάσεις σας υπό τον όρο ότι θα αποκτήσουν τυπική νομιμότητα. Δεν υπάρχει έκδοση νεώτερης Υπουργικής Απόφασης. Είναι συμπεράσματα συσκέψεων, τα οποία προήλθαν μετά από τις πιέσεις που άσκησαν ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Γιάννης Σμυρνιώτης και η Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Πελοποννήσου κα Χαρίκλεια Τσιώλη.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω για τα Πρακτικά τις αποφάσεις, τα υπομνήματα και την απόφαση όλων των φορέων που συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν υπό την προεδρία του Δημάρχου Τριπόλεως κ. Σμυρνιώτη και σας υποχρέωσαν να πάρετε αυτές τις αποφάσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερον, όταν συζητάτε στο Υπουργείο σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Νομός Αρκαδίας, η εκλογική περιφέρεια Αρκαδίας, έχει τρεις Βουλευτές. Ο ομιλών Βουλευτής δεν εκλήθη στη σύσκεψη, εκτός και αν οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο στα στενά κυβερνητικά όρια! Όταν, όμως, είναι παρόντες ο Δήμαρχος, η Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, εμείς δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουμε, παρά μόνο να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας και τίποτα πέραν αυτού, όπως έκαναν και όλοι οι άλλοι.
Πάντως, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην τυπική νομιμοποίηση αυτών των αποφάσεων που έχετε λάβει, γιατί αυτό θα είναι το σήμα της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων. Και σας βεβαιώνω ότι ως Βουλευτής του Νομού, με τις δυνατότητες που έχω μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεσμεύομαι ότι θα προστατέψω σε κάθε περίπτωση το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και τη νομιμότητα, διότι μας συνδέουν όλους η αγάπη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη.
Είμαστε απέναντι σε κάθε ανομία. Και μακριά από εμάς απόψεις που διατυπώνονται από γνωστούς κύκλους ότι δήθεν με τη συζήτηση την οποία ανοίξαμε, επιχειρούμε να προστατεύσουμε συμφέροντα.
Κύριε Υπουργέ, όποιος τολμά δημοσίως και βάζει την υπογραφή του κάτω από μία ερώτηση, αυτός σίγουρα δεν εκπροσωπεί συμφέροντα. Αυτοί που κρύβονται στα παρασκήνια, αυτοί που μεθοδεύουν καταστάσεις και αποφάσεις, εκείνοι πράγματι εξυπηρετούν συμφέροντα.
Ως ομιλών Βουλευτής από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα υπέρ της αναστολής της Υπουργικής σας Απόφασης, με μόνο κριτήριο την πρόοδο της πατρίδας μου και των συμπατριωτών μου.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε κι εμείς κύριε Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ο Υπουργός, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να σας πω ότι στο Υπουργείο μας δεν γίνεται τίποτα εν κρυπτώ. Πρέπει να σας πω ότι, πολύ πριν επικοινωνήσει με το γραφείο μας, με το Υπουργείο και η Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και ο Δήμαρχος, το δικό σας γραφείο είχε επικοινωνήσει με τη διευθύντρια του γραφείου μου, την κυρία Κατσάνου, όπως και με το γραφείο του κυρίου Ρέππα.
Έχετε καταθέσει αυτήν την ερώτηση και είναι κατανοητό ότι το ενδιαφέρον όλων των  εκπροσώπων του λαού της Αρκαδίας κι το δικό σας βεβαίως -με την ιστορία που έχετε και ως άρχοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομίζω κάποτε, αλλά και ως Γραμματέας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- είναι δεδομένο, όπως και το δικό μας.
Αν γίνει μία πράξη που είναι κατόπιν εισήγησης, όταν είναι σε εκκρεμότητα η ειδική αυτή περιβαλλοντική μελέτη, πάντοτε είθισται να γίνεται αναστολή μέχρις ότου δημοσιευθεί, ακριβώς για να μη γίνονται διάφορα πράγματα από τους σπεκουλαδόρους της γης οι οποίοι καταστρέφουν στη συνέχεια ό,τι ωραιότερο έχει μείνει στον τόπο μας και που είναι το τοπίο.
Υπάρχει λοιπόν ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο NATURA, το οποίο και πρέπει να τηρούμε προκειμένου να προστατεύουμε τον χαρακτήρα των οικοτόπων των περιοχών. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουμε φαινόμενα όμοια με εκείνα που σημειώθηκαν στην περιοχή του γειτονικού Χελμού το 2009, όπου στην προστατευόμενη ζώνη απολύτου προστασίας κατασκευάστηκε μία τεράστια τουριστική μονάδα ακριβώς πριν από την έκδοση της ΚΥΑ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Έτσι, όσον αφορά την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών από την αναστολή έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική Υπουργική Απόφαση από το Τμήμα Διαχείρισης της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και έχει σταλεί στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου για την επεξεργασία της νομιμότητας και να είστε σίγουρος ότι άμεσα θα εκδοθεί.
blogger hit counter