Το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη συγκρότηση υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στον οποίο Υπουργός θα είναι ο Δημήτρης Ρέππας, κρίθηκε Νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, ανασυνιστάται το υπουργείο Εσωτερικών και μεταφέρεται σε αυτό το σύνολο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μαζί με το προσωπικό του.
Παράλληλα, στο νεοσύστατο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταφέρονται σε αυτό, μεταξύ των άλλων, από το παλαιό υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι:
α) η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων, β) η Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γ) το Εθνικό Τυπογραφείο, και δ) το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.Παράλληλα, στο νεοσύστατο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταφέρονται σε αυτό, μεταξύ των άλλων, από το παλαιό υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι:
Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανήκει η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας της Πληροφορικής, όπως και η εποπτεία από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης του "Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα". Ακόμη, υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Συνήγορος του Πολίτη και το ΑΣΕΠ.
Στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των θέσεων και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των Νομικών Προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές.
Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) με την υπ' αριθμ. 120/2011 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Πρωθυπουργού για την ανασύσταση και συγχώνευση των εν λόγω υπουργείων, κ.λπ. Ωστόσο οι σύμβουλοι Επικρατείας διατυπώνουν στην γνωμοδότησή τους ορισμένες παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ η ανασύσταση και συγκρότηση των επίμαχων υπουργείων κρίθηκε αναγκαία από την Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αποτελεί και επιτακτική ανάγκη για τη γενικευμένη εφαρμογή νέων μέτρων και τεχνολογιών και ιδίως της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και λόγω των ριζικών αλλαγών που επήλθαν με τον "Καλλικράτη" και την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής.
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν η κατάρτιση νέων οργανισμών στα νεοσυσταθέντα υπουργεία, όπως επίσης πρέπει να συσταθούν το συντομότερο δυνατόν και τα υπηρεσιακά συμβούλια.
ΑΠΕ - ΜΠΕ