tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Μετατρέπουν το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Νοτίου Ελλάδος»

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Μετατρέπουν το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Νοτίου Ελλάδος»


Ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Αναγέννηση» Σπύρος Τσιριγώτης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μία μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη. Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σπύρος Τσιριγώτης μιλάει με «σκληρή γλώσσα» για τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, Παναγιώτη Μπούρα, εναντίον του οποίου εξαπολύει σφοδρή επίθεση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ"

«Υπεγράφη στις 5/7/2011 η Κ.Υ.Α. των Υπουργών ΥΠΕΚΑ, ΥΓΕΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που αφορά  την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε», απόφαση που υποβαθμίζει την περιοχή μας περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και μετατρέπει το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα βιομηχανικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Νοτίου Ελλάδος.   
Ο κυρίως υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο κ. Δήμαρχος. Με την ενδοτικότητα και την ανικανότητά του να διαχειριστεί σοβαρά θέματα, με τη «μυστική διπλωματία» και τις συμφωνίες με τη ΔΕΗ ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λαού της Μεγαλόπολης, μας οδήγησε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Για άλλη μια φορά προσπαθώντας να αποφύγει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 15-7-2011 προσέφυγε στη γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης , της λασπολογίας, του ψεύδους και της συκοφαντίας. Εμείς για άλλη μια φορά δεν θα τον ακολουθήσουμε.
Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια σε ρόλο υπερασπιστή της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ, είχε  αναλάβει να κατευνάσει τις έντονες ανησυχίες των Δημοτών λέγοντας ότι  «στο ΧΔΒΑ θα ενταφιάζετε μόνο το αμιαντοτσιμέντο της ΔΕΗ, που είναι ένα ακίνδυνο οικοδομικό υλικό που εμπεριέχει ίνες αμίαντου», ενώ δεν παρέλειπε να  λασπολογεί και να απαξιώνει τις θέσεις μας.
Στηλιτεύσαμε τη στάση του κ. Δήμαρχου και της πλειοψηφίας και καταγγείλαμε ότι με αυτή την πολιτική «ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου». Όμως και πάλι ο κ. Δήμαρχος λοιδόρησε τη στάση μας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες του κόσμου.
Από το 2007 μέχρι σήμερα, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. που έχει συγκληθεί με τις υπόγραφες της παράταξης μας, (γιατί άραγε;) είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο και είχαμε αποδείξει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία (έγγραφα, σχέδια κλπ) ότι η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά τις διαδικασίες κατασκευής Χ.Δ.Β.Α. και προτείναμε στη Δημοτική αρχή συγκεκριμένες δυναμικές κινήσεις, ώστε το πρόβλημα να  αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει, οριστικά και αμετάκλητα. Ο κ. Δήμαρχος αδιαφορούσε και αρκούταν να λέει ειρωνικά ότι «οι δυναμικές  κινητοποιήσεις είναι μέθοδος παλαιάς κοπής», εννοώντας προφανώς ως μέθοδο νέας κοπής τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αλλά και τις αποφάσεις που έτυχε να πάρουμε εμβόλιμα για δράσεις  κατά του ΧΔΒΑ, ουδέποτε υλοποίησε ο κ. Δήμαρχος.
Ακόμη και σήμερα μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α., ο κ. Μπούρας, προσπαθεί να υπερασπιστεί τη ΔΕΗ.  
Την ίδια μέρα δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ τον διαβεβαίωσαν (άκουσον, άκουσον) ότι δεν γνώριζαν τίποτε για το θέμα και πως θα τον βοηθήσουν (αν είναι ποτέ δυνατό) να αποτρέψουν την κατασκευή ΧΔΒΑ στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Ξεχνάει ότι την κατασκευή του ΧΔΒΑ τη ζήτησε η ΔΕΗ; Ότι η ΔΕΗ έκανε όλες τις μελέτες; Ότι η ΔΕΗ αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής; Ότι η ΔΕΗ αποπειράθηκε να δημοπρατήσει το έργο;  Ότι η ΜΠΕ που εγκρίθηκε με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ έγινε από τη ΔΕΗ; Ότι ο χώρος που πρόκειται να γίνει ο ΧΔΒΑ ανήκει στη ΔΕΗ; Ότι φορέας διαχείρισης του ΧΔΒΑ θα είναι η ΔΕΗ ή ο επόμενος ιδιοκτήτης της ΔΕΗ αν αυτή πουληθεί; Επιτέλους ποιος κοροϊδεύει ποιόν σ’ αυτή την υπόθεση;
Είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο κ. Δήμαρχος ήταν ενήμερος για τις προθέσεις της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ από τις αρχές του 2007, από τη μυστική συνάντηση που είχε τότε  με τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ  στη Τ.Κ. ΄Ισαρη. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν. Από τότε παραπληροφορεί συστηματικά και ανερυθρίαστα τόσο το Δ.Σ. όσο και τους Δημότες.
Όπως και να έχουν τα πράγματα και όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα βιομηχανικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων. Ο χρόνος τελείωσε και ανά πάσα στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να αναθέσει το έργο για κατασκευή. Αυτό θα σήμαινε το τέλος του Λεκανοπεδίου. η
Προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις όπως, καταλήψεις των γραφείων του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, διακοπή της λειτουργίας των ταινιόδρομων των  ορυχείων, κλείσιμο καταστημάτων της πόλης  με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, σταμάτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Ε.Ο. Τρίπολης -  Καλαμάτα, προσφυγή στο ΣτΕ και στη Ε.Ε. κ.λπ.  στο Δημοτικό Συμβούλιο τις οποίες απεδέχθη η δημοτική αρχή αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 10 ημέρες από την συνεδρίαση του Δ.Σ.  
Καταγγέλλουμε την ΔΕΗ Α.Ε. την κυβέρνηση και το Υ.Π.Ε.Κ.Α. γιατί με την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης,   οδηγούν το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σε αφανισμό.  
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας  να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουμε την νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση  που προγραμματίζει η Δ.Ε.Η.-Α.Ε. για την περιοχή μας με την κατασκευή του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων
Καλούμε το δήμαρχο τούτη τη φόρα να κινηθεί άμεσα, ειλικρινά και με αποφασιστικότητα για να μη χαρακτηριστεί στο μέλλον ως ο νεκροθάφτης του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης…»
blogger hit counter