tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Όλες οι λεπτομέρειες από την ημερίδα στην ιστορική Μονή Αγίας Παρασκευής στην Βαχλιά Γορτυνίας

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Όλες οι λεπτομέρειες από την ημερίδα στην ιστορική Μονή Αγίας Παρασκευής στην Βαχλιά Γορτυνίας


Την σημασία και την αξία της ένταξης των Ιερών Μονών της Γορτυνίας και των Γορτυνίων Πατριαρχών και  Ιεραρχών στα προγράμματα του «Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ελλάδος» τόνισε η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, η οποία διοργάνωσε την Τέταρτη Ημερίδα στην ιστορική Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής στην Βαχλιά της Γορτυνίας.
Η Ημερίδα αυτή, τέταρτη από τις προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Νομό Αρκαδίας...
συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε. Αρκάδων, την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την στήριξη του Δήμου Γορτυνίας.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στην Βάχλια, οι σύνεδροι προσήλθαν κάτω από τα αιωνόβια δέντρα, όπου είχε διαμορφωθεί ο χώρος με τραπεζοκαθίσματα, υπό την φροντίδα της Μοναστηριακής Επιτροπής και των χριστεπώνυμων κατοίκων της περιοχής Βάχλιας. Μέσα σε λίγη ώρα ο χώρος πλημμύρισε από τον κόσμο της περιοχής και όσους ήρθαν από την Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ημερίδας. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου οφείλεται στην αξιολόγηση του σκοπού της Ημερίδας και στην άρτια οργάνωση από την Π.Ε. Αρκάδων.
Ακολούθησε η ανάπτυξη των θεμάτων της Ημερίδας. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Γενικός Γραμματέως της Ένωσης κ. Πάνος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μετά από σύντομο χαιρετισμό τόνισε ότι η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων διοικείται από 25μελές Δ.Σ. και 11μελές Προεδρείο. Έχει πρόεδρο τον κ. Γ. Ζαραφέτα, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, ο οποίος ζει και αναπνέει με το Αρκαδικό Ιδεώδες.  Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Π.Ε.Α. δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, όπως αποδεικνύεται από την σύνθεση του Δ.Σ., τα μέλη του οποίου προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.
Στη συνέχεια κάλεσε τον Πρόεδρο κ. Γ. Ζαραφέτα να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος από το βήμα, απευθύνοντας ένα χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής:
«Σεβασμιώτατε, Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, Αγία Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγ. παρασκευής, κ. Δήμαρχε, κ.κ. Περιφερειακοί σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Πρόεδροι των Αρκαδικών Συλλόγων, σεβαστή Μοναστηριακή Επιτροπή, αγαπητοί δημοσιογράφοι και εκδότες του αρκαδικού τύπου, κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω και σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ που αξιολογήσατε με τη δέουσα σημασία τους σκοπούς της Ημερίδας και είσθε μαζί μας σήμερα
Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο κκ Ιερεμία, ο οποίος υπέστη την μεγάλη αυτή ταλαιπωρία και είναι μαζί μας σήμερα και θα έχουμε την ευλογία του για την επιτυχία της Ημερίδας
Τους αγαπητούς φίλους ιστορικούς και συγγραφείς της ιστορία της Μονής, κ. Ηλία Γιαννικόπουλο και κ. Δημητρόπουλο Χρήστο, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., τον Αντιπρόεδρο κ. Γάκη Άγγελο, τον Γ.Γ. κ. Αναγνωστόπουλο Πάνο, τον κ. Γ. Τομαρά, τον κ. Γ. Κάτση, τον κ. Κωστή Λούφα και τον κ. Κατερινιό Μάνο».
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος κ.Γ.Ζαραφέτας έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων λέγοντας ότι «είναι Ένωση προσώπων, που τα μέλη της έλκουν την καταγωγή από την Αρκαδία και κατοικούν στην Ελληνική Επικράτεια. Ο σκοπός της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων είναι πολυσήμαντος. Η πνευματική και κοινωνική προαγωγή των Αρκάδων, η Ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας αδελφώσεως και αλληλεγγύης μεταξύ τους, καθώς και η προάσπιση και διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τους στόχους που ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Αρκάδων οργανώνει σήμερα την 4η Ημερίδα με σκοπό την γνωριμία με την ιστορία των Ιερών Μονών της Γορτυνίας. Όλες οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις μας και παρεμβάσεις μας έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η κίνησή μας αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη την τοπική αυτοδιοίκηση της Αρκαδίας, αναδεικνύοντας θέματα όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος βοηθάει στην ανάταση του χριστεπώνυμου λαού της Αρκαδίας και στην τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, που πραγματοποιούνται Ημερίδες.  Είμαστε ευτυχείς διότι θέματα, που αναδείξαμε στην Κυνουρία με την 1η και 2η Ημερίδα, που στόχο είχε την ανάδειξη των Ιερών Μονών του Πάρνωνος,  του φάρου της Ορθοδοξίας, του αγίου όρους της Πελοποννήσου. Είχαμε τονίσει στην τότε τοπική Αυτοδιοίκηση ότι τα μοναστήρια έχουν ανάγκη από οδική πρόσβαση. Σήμερα ο Δήμαρχος Νοτίου Κυνουρίας κ. Μαρνέρης και ο Δήμαρχος Βορείου Κυνουρίας συνεργάζονται με στόχο να έχουν οδική πρόσβαση όλα τα μοναστήρια της Κυνουρίας. Δια την επιτυχία αυτού του σκοπού βοήθησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλέξανδρος, ο οποίος έχει μετατρέψει το γραφείο του στην Ιερά Μητρόπολη σε τεχνικό γραφείο της Μητρόπολης και με μεγάλους κόπους και θυσίες ανακαίνισε όλα τα μοναστήρια της Κυνουρίας, σώζοντάς τα από βέβαιο αφανισμό, αφού είχαν τα περισσότερα γκρεμιστεί. Αλλά και στα θρησκευτικά καθήκοντά του ο Σεβασμιότατος είναι πάντα φλογερός ομιλητής και ποτέ δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του. Απ΄όπου πέρασε άφησε έργο πνευματικό και θρησκευτικό.»
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος είπε:
«Κύριε Δήμαρχε, πιστεύουμε συν Θεώ και εσείς να πράξετε το αυτονόητο. Αυτό που έγινε στην Κυνουρία να γίνει και στην Γορτυνία και του χρόνου να έρθουμε στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Έτσι θα έχει πετύχει και ο σκοπός της Ημερίδας.».
Στη συνέχεια εκλήθη στο βήμα ο σεμνός, δραστήριος και καλός συνεργάτης της Π.Ε.Α., Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κκ Ιερεμίας,  τονίζοντας στο χριστεπώνυμο λαό, που παρακολουθούσε τις εργασίες της Ημερίδας, ότι: Ο ελληνισμός έχει και στο παρελθόν πολλές φορές αντιμετωπίσει και πιο σκληρές από τις σημερινές καταστάσεις, αλλά ποτέ δεν απέβαλε τα ιδανικά του, την ιστορία του, την πίστη του κι έτσι μ΄αυτά τα όπλα επέζησε και σήμερα συν Θεώ και με όπλο την πίστη μας προς το δημιουργό μας, η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την αγία ηγουμένη για την μεγάλη της προσφορά στο Μοναστήρι, συνεχάρη την Πανελλαδική Ένωση για ό,τι πράττει για τα μοναστήρια και ευλόγησε τους παρευρισκόμενους με ευχές.
Ακολούθησε στο βήμα ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει πολλά προβλήματα και πρέπει να συσστρατευθούμε όλοι για να πετύχουμε την ανάπτυξη στο Δήμο. Εγώ σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα κοντά σας και θα εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου.»
Απευθυνόμενος δε στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης είπε: «κ.Πρόεδρε, σας εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια, για ό,τι πράττετε για την Αρκαδία και ζητώ την βοήθειά σας διότι ως ανεξάρτητη φωνή έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να βοηθήσετε με τις παρεμβάσεις σας σε πολλούς τομείς για την ανάπτυξη στην Αρκαδία».
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τόνισε: «.Αγαπητοί συμπατριώτες, εμείς κάνουμε παρεμβάσεις αλλά οι λαϊκιστές και οι ψηφοθήρες έχουν καταστρέψει την Αρκαδία, όπως στην περίπτωση του Αεροδρομίου της Τρίπολης, όπου μας καπέλωσαν οι ψηφοθήρες. Το δικό μας έργο το έκαναν δικό τους αυτοί που τότε στην πολιτική τους σταδιοδρομία είχαν ενδιαφερθεί για το αεροδρόμιο, αυτοί που τόσα χρόνια διοικούν την Αρκαδία και δεν κατόρθωσαν να κτίσουν ένα Διοικητήριο, αυτοί που είκοσι χρόνια μας κοροϊδεύουν για την παράκαμψη Λαγκαδίων και για το δρόμο Τρίπολης-Άστρους, αυτοί που φτώχευσαν την Ελλάδα, που ταπείνωσαν τον περήφανο λαό μας.».
Μετά τους χαιρετισμούς άρχισαν οι εργασίες του Κεντρικού Τμήματος της Ημερίδας με τους βασικούς ομιλητές στο Βήμα:
Ηλία Γιαννικόπουλο, ιστορικό συγγραφέα και τέως Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης.
Χρήστο Δημητρόπουλο, οικονομολόγο – συγγραφέα και τέως Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση, που ήταν προσφορά του φιλόξενου λαού της Βαχλιας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κκ Ιερεμίας.
Ο Δήμαρχος Δήμου Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος Γιάννης.
Η Δημοτική Σύμβουλος & Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας & πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Τροπαίων κ. Βογιατζόγλου Ντίνα.
Ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ανδρικόπουλος Φιλόθεος.
Ο πατήρ Μπαχός Παναγιώτης, Πρόεδρος της Μοναστηριακής Επιτροπής της Μονής.
Ο πατήρ Γούτσος Χρήστος.
Ο τέως Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Δημητρόπουλος Χρήστος.
Ο τέως Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Γιαννικόπουλος Ηλίας.
Ο τέως Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης & εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία» κ.Καλύβας Κώστας.
Ο εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνιακός λόγος» κ. Αλεξόπουλος Γεώργιος.
Ο εκδότης της εφημερίδας «Πρωινός Μοριάς της Δευτέρας» κ. Μητρόπουλος Δημήτριος.
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Θεσσαλονίκης κ. Γούμενος Μιχάλης.
Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου κ. Τσίκας Θεόδωρος.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Βαχλαίων κ. Αγγελόπουλος Χρήστος.
Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπαθαριωτών κ. Δημοπούλου Σουσάνα.
Ο Στρατηγός ε.α. κ. Καλύβας Θεόδωρος.
Ο τέως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Χριστόπουλος Γεώργιος.
Από την Π.Ε.Α. παρόντες ήταν:
Ο Πρόεδρος κ.Ζαραφέτας Γεώργιος.
Ο Γ.Γραμματέας & Πρόεδρος του Συλλόγου Σπαθαριωτών κ. Αναγνωστόπουλος Πάνος.
Ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Κατερινιός Μάνος.
Ο Β΄Αντιπρόεδρος & επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Βιζικιωτών κ. Γάκης Άγγελος.
Τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Τομάρας Γεώργιος, Λούφας Κώστας, Κατσής Γεώργιος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γ. ΖΑΡΑΦΕΤΑΣ
Ο Γεν. Γραμματέας Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
blogger hit counter