tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Δήλωση Επιφύλαξης θα κατα θέτουν οι έμποροι της Τρίπολης για τα νέα χαράτσια

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση Επιφύλαξης θα κατα θέτουν οι έμποροι της Τρίπολης για τα νέα χαράτσια


Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Τρίπολης προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρεθεί δίπλα στους συναδέλφους εμπόρους που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από την κρίση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,
«οι κυβερνητικές αποφάσεις με τα εισπρακτικά μέτρα που επιβάλλουν θίγουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οδηγούν σε αδιέξοδο τους επιχειρηματίες της δικής μας δυναμικότητας.
Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας αγωνίζονται να ανατρέψουν την σε βάρος μας αδικία. Υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα τα οποία ...
καταδεικνύουν την παρανομία και την αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων.  Για όσο όμως ισχύει η επιβολή έκτακτων εισφορών και τελών, η ΕΣΕΕ  προτείνει ο κάθε υπόχρεος συνάδελφος όταν εξοφλεί το ποσό που του έχει επιβληθεί  να καταθέτει συγχρόνως Δήλωση Επιφύλαξης ανάλογα με την περίπτωση.
Γι αυτό το σκοπό ενημερώσαμε τους συναδέλφους και τους αποστείλαμε τρία υποδείγματα ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ, τα οποία μπορούν  να χρησιμοποιούν στην αντίστοιχη υπηρεσία  όταν καταθέτουν το ποσό που τους αναλογεί.
Τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο βήμα από ενέργειες που σκοπεύουμε να δρομολογήσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, έχοντας πάντα γνώμονα το συμφέρον των μελών και την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας.»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ
Προς το Ελληνικό Δημόσιο
Επί της καταβληθείσας έκτακτης εφάπαξ εισφοράς

Του/Της………………………………….., κατοίκου…………………………. με ΑΦΜ                  

ΠΡΟΣ
Την Δ.Ο.Υ.............. ………………………

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς
ποσού ευρώ……………………………………………………………………...

Δηλώνω με την παρούσα ότι η επιβληθείσα, δυνάμει της υπ' αρ............................ ειδοποίησης, σε βάρος μου έκτακτη εισφορά, ποσού ευρώ ………………………………………… ΔΕΝ είναι σύννομη, διότι η διάταξη αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:
Α. Η επιβολή αναδρομικής φορολογικής επιβάρυνσης
Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής χρήσης 2010), εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000,00 €.  Δηλαδή επιδιώκεται εντός του 2011 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του έτους 2010.
Συνεπώς η επιβληθείσα εισφορά αντίκειται στην διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος, η οποία ρητώς απαγορεύει την επιβολή με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από τις προθεσμίες του οικονομικού έτος κατά το οποίο επιβλήθηκε.
Β. Η παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.
Περαιτέρω, παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από την παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας, κατά την οποία «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». 
Και τούτο διότι δια της άνω κλίμακας ο φορολογούμενος που δήλωσε
καθαρό εισόδημα 12.000,00 € δεν επιβαρύνεται με την εν λόγω εισφορά, ενώ ο
δηλώσας εισόδημα κατά 1 μόλις ευρώ μεγαλύτερο (12.001,00 €) υπόκειται σε
εισφορά .
Σημειωτέον ότι αντίστοιχη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας παρατηρείται σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος, βάσει των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, δηλαδή για διαφορές 1 μόνο ευρώ ο φορολογούμενος υπόκειται σε πολλαπλάσια επιβάρυνση.
Γ. Η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Γ1. Η εν λόγω εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας επ' ονόματι των φυσικών προσώπων ή αυτοτελώς φορολογηθέντα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. μερίσματα, τόκοι κλπ), τα οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου φορολογουμένου εάν θα περιληφθούν στην υποβαλλόμενη υπ' αυτού δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.
Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς και επί των άνω εσόδων συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας με την παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης, κατά την οποία «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Και τούτο διότι ο συνυπολογισμός των εν λόγω εσόδων άγει σε προφανή άνιση μεταχείριση τον φορολογούμενο που περιέλαβε αυτά στη δήλωση του και αυτόν που εξίσου νόμιμα (δεδομένου ότι δε θεσπίζεται σχετική υποχρέωση δηλώσεως αυτών) δεν τα δήλωσε καθόλου.
Γ2. Άλλη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί ασφαλώς και η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάγονται στην άνω εισφορά, εξαιρούμενα οιασδήποτε συμμετοχής στο εκτάκτως επιβαλλόμενο φορολογικό βάρος.
Δ. Η παραβίαση του αρ. 20 παρ. 1 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας.
Στο άρθρο 29 ν. 3986/2011 προβλέπεται ρητά ότι η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που βεβαιώνεται κατά τις διατάξεις της παρ. 1 αυτού.
Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 ν. 820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους οι διατάξεις περί επιβολής έκτακτης εισφοράς, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ως αντικείμενες στις προαναφερθείσες Συνταγματικές διατάξεις.
Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης της ως άνω εισφοράς, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή



Ο καταβάλλων με επιφύλαξη φορολογούμενος
----------------------------------------------------------------------------

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Του/Της ……………………………………., κατοίκου ……………………, οδός …………………………….., με ΑΦΜ ……………………….

1.      Προς την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.», όπως εκπροσωπείται νόμιμα,
2.      Προς το Ελληνικό Δημόσιο (δια της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθέντος έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)
ποσού ευρώ……………………………………………………………………...

Δηλώνω και με την παρούσα ότι το επιβληθέν, δυνάμει της υπ' αρ............................ ειδοποίησης της ΔΕΗ, σε βάρος μου ΕΕΤΗΔΕ, ποσού ευρώ ………………………………………… ΔΕΝ είναι σύννομο για τους κάτωθι λόγους:
·        Παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από την παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας, κατά την οποία «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».  H επιβολή του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας συναρτάται με τις τιμές ζώνης και την παλαιότητα των κτισμάτων αλλά δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη.  
·        Με την καταβολή του τέλους, θα προκύψει διπλή φορολόγηση για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή φορολόγηση της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία.  Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγησή μου για την ίδια αιτία (επί της ουσίας δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας), επιπλέον της υποχρέωσής μου για καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
·        Το συγκεκριμένο τέλος υποκρύπτει φορολογία και «ονομάστηκε» τέλος για να ξεπερασθεί το προφανές πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που υπήρχε, δεν είναι δε ούτε ανταποδοτικό, ούτε αναλογικό, όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη συνήθη πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.
·        Αμφισβητώ την νομική εξουσιοδότηση και την νομιμότητα είσπραξης ενός φορολογικού εσόδου, όπως είναι το παρόν τέλος, από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.
·        Με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. έχω υπογράψει σύμβαση παροχής προς εμένα ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο.  Δεν της αναγνωρίζω το δικαίωμα να μου επιβάλλει πρόσθετα έξοδα, για άλλους λόγους και μάλιστα εκτός συμβάσεως και μάλιστα να συναινεί –με αμοιβή που προκύπτει από την προβλεπόμενη προμήθειά της- στην αντισυμβατική επιβάρυνσή μου από τρίτους (εν προκειμένω του Δημοσίου), μέσω των υπηρεσιών της.  Επιφυλάσσομαι δε κάθε νόμιμου δικαιώματός μου για την δικαστική αναγνώριση της ζημίας που υφίσταμαι ή θα υποστώ περαιτέρω, από την αντισυμβατική συμπεριφορά εναντίον μου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.
Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης του ως άνω τέλους, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή,

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη φορολογούμενος
--------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ
Προς το Ελληνικό Δημόσιο
Επί του καταβληθέντος Τέλους Επιτηδεύματος

Του/Της………………………………….., κατοίκου…………………………. με ΑΦΜ                  

ΠΡΟΣ
Την Δ.Ο.Υ.............. ………………………

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής του καταβληθέντος τέλους επιτηδεύματος
ποσού ευρώ……………………………………………………………………...

Δηλώνω με την παρούσα ότι το επιβληθέν, δυνάμει της υπ' αρ............................ ειδοποίησης, σε βάρος μου τέλος επιτηδεύματος, ποσού ευρώ ………………………………………… ΔΕΝ είναι σύννομο, διότι η διάταξη αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:
Α. Το συγκεκριμένο τέλος βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, υποκρύπτει φορολογία και «ονομάστηκε» τέλος για να ξεπερασθεί το προφανές πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που υπήρχε. Το τέλος επιτηδεύματος δεν είναι ούτε ανταποδοτικό, ούτε αναλογικό, όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη συνήθη πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το τέλος είναι αντισυνταγματικό, αφού προσκρούει στα άρθρα 4, 5 και 78 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν ότι κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του (άρθρο 5), συνεισφέρει χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4), καθώς και ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος (άρθρο 78).
Γ. Το τέλος επιτηδεύματος είναι άδικο, αφού πλήττει μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την παρούσα κρίση.  Η διακριτική αυτή μεταχείριση κατά των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας με την παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης, κατά την οποία, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Δ. Τέλος, στις διατάξεις της ΠΟΛ 1167/2011, αναφέρεται ότι η άσκηση προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του εν λόγω τέλους.  Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 ν. 820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους οι διατάξεις περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ως αντικείμενες στις προαναφερθείσες Συνταγματικές διατάξεις.
Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης του ως άνω τέλους, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη φορολογούμενος
blogger hit counter