tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: "Ώρα μηδέν" για το βρεφονηπιακό σταθμό "Βοσυνιώτη"!

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Ώρα μηδέν" για το βρεφονηπιακό σταθμό "Βοσυνιώτη"!


Κινδυνεύει να κλείσει μία δομή στην πόλη, όπου εξυπηρετεί δεκάδες οικογένειες
Μαζί θα χαθούν και θέσεις εργασίας
Απίστευτα στοιχεία ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο
Προβλήματα στο κτίριο
Κίνδυνος μπορεί να προκύψει για τα παιδιά
Απλήρωτοι επί περίπου ένα χρόνο οι εργαζόμενοι
Χωρίς άδεια λειτουργεί ο σταθμός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα χρόνια και τεράστια προβλήματα τα οποία επικρατούν στο βρεφονηπιακό σταθμό «Βοσυνιώτη», που λειτουργεί στην οδό «28ης Οκτωβρίου», στην Τρίπολη, περιέγραψε, χωρίς να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ο πρόεδρος του κληροδοτήματος, δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σαμαρτζής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» λειτουργεί, περίπου είκοσι χρόνια, καλύπτοντας σοβαρές κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Συστήθηκε με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας Πρόνοιας (ΦΕΚ 46Β΄/1983).
Με το Π.Δ. της 7-5-1987 (ΦΕΚ 231Β΄/1987) η διαχείριση του Ιδρύματος εξαιρέθηκε από την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και παρέμεινε στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά, ηλικίας από οκτώ μηνών ως δυόμισι χρόνων.
Το σημαντικό και αδιαμφισβήτητο αυτό έργο που επιτελείται στο χώρο αυτό, στέκει μετέωρο τα τελευταία χρόνια, αφού δεν υπάρχει η διασφάλιση της οικονομικής του στήριξης από την πολιτεία όπως γινόταν παλαιότερα.
Η χρηματοδότηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού προέρχεται μέσω επιχορήγησης, που δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία του Σταθμού. Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και αυτό το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Γιώργος Σαμαρτζής μίλησε για μία κατάσταση απερίγραπτή, υπογραμμίζοντας αρχικά: «Το χειρότερο είναι ότι βρήκα μία κουζίνα 60 τετραγωνικών μέτρων, με έξι μέτρα ταβάνι και να χρησιμοποιούν το φως από τον απορροφητήρα για να μαγειρέψουν! Πράγμα αδιανόητο».
Αυτά τα οποία είπε στη συνέχεια, ήταν ακόμα χειρότερα! Είπε ότι δεν έχει καθόλου χρήματα το κληροδότημα, παίρνει μία επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας, η οποία δεν επαρκεί και ότι πρέπει να το επιχορηγήσει ο Δήμος. Είπε ότι δεν έχουν πληρωθεί μισθοί, ΙΚΑ, προμηθευτές και ότι «δεν υπάρχει μία».
Υπογράμμισε ότι μόνο για το 2011 απαιτείται ένα ποσό 250.000 €! Παραδέχτηκε δε ότι ο σταθμός λειτουργεί παράνομα, διότι δεν υπάρχει άδεια!
Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι έκανε κάποιες ενέργειες για χορηγίες, εξασφάλισε εγγυήσεις, έβαλε χρήματα από την τσέπη του, ελπίζοντας ότι σταδιακά μέχρι τα Χριστούγεννα, «θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε μία μίνι ανακαίνιση».
Η πορεία αυτή όμως –σύμφωνα με τον κ. Σαμαρτζή- σταμάτησε απότομα, όταν η Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υγείας, μετά από ανώνυμη καταγγελία μίας μητέρας στο Σώμα επιθεωρητών Υγείας, έλαβε εντολή και προχώρησε σε έλεγχο. Η ελέγκτρια πήγε στο βρεφονηπιακό σταθμό και σύμφωνα με τον Γιώργο Σαμαρτζή – «είδε τα απερίγραπτα, θα κάνει μία αναφορά και θα εισηγείται σε άμεσο διάστημα, να γίνουν πολλές εργασίες, αλλιώς να κλείσει ο παιδικός σταθμός»…
Η καταγγελία της μητέρας διαβάστηκε, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, και η οποία ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι το παιδί της πηγαίνει φοβισμένο και δεν έχει τη φροντίδα που πρέπει.
Ο Γ. Σαμαρτζής πρότεινε στο σώμα την αναστολή λειτουργίας του σταθμού, για δεκαπέντε ημέρες, ώστε να γίνουν κάποιες βασικές και άκρως απαραίτητες εργασίες και να επιχορηγηθεί από το Δήμο Τρίπολης.
«Είμαστε έκθετοι. Κινδυνεύουν τα παιδιά» είπε επί λέξει.
Για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, είπε ότι είναι ίδρυμα που επιχορηγείται από το Υπουργείο πρόνοιας και ότι οι επιχορηγήσεις είναι συνεχώς μειούμενες. «Πάντα έτσι λειτουργούσε. Δεν μπορούν οι μεν του Υπουργείου να μην επιχορηγούν και οι δε να κάνουν έλεγχο.
Πήγα στην επίτροπο, μου ζήτησε όλο το ιδρυτικό διάταγμα, να δούμε αν έχουμε  δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε» προσέθεσε.
Ο Γιώργος Σαμαρτζής είπε, στη συνέχεια, ότι «αν δεν γίνουν εργασίες, εγώ θα υποβάλλω την παραίτησή μου».
Ο Δημήτρης Παυλής είπε ότι «δεν έχει άδεια λειτουργίας, διότι έχει πολεοδομική παράβαση» και τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιχορήγησης του σταθμού από το Δήμο.
Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι «βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος, το δάσος ήταν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που απαξίωναν τους παιδικούς σταθμούς, φορτώνουν το κόστος της προσχολικής αγωγής στους εργαζόμενους γονείς, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των γονέων».
Τελικά, αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι ότι ο Δήμος αναμένει την απάντηση της επιτρόπου, για το αν υπάρχει η δυνατότητα να επιχορηγήσει το «Βοσυνιώτειο», για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί. Άπαντες πάντως συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη αυτή η δομή και δεν πρέπει να κλείσει. 
Βασικός στόχος είναι να βρεθεί οριστική λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού προς όφελος των εργαζόμενων οικογενειών στην πόλη της Τρίπολης, η οποία –είναι γνωστό- ότι έχει τεράστια ανάγκη διαθεσιμότητας χώρων για την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών των εργαζομένων.

blogger hit counter