tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007


ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

«ΚΛΕΙΔΩΘΗΚΕ» ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ!

ΣΤΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αυστηρότατα είναι τα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας του Μαινάλου. Όλοι οι παραμαινάλιοι Δήμοι μαζί με εθελοντικές οργανώσεις και δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας κάνουν νυχθημερόν περιπολίες και στήνουν μπλόκα, ελέγχοντας όσου θέλουν να περάσουν στο βουνό. Ουσιαστικά, το Μαίναλο είναι «κλειδωμένο» και θα παραμείνει και τον Σεπτέμβριο, για την αποφυγή μίας καταστροφικής πυρκαγιάς.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ

Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, έγινε μία σύσκεψη των πέντε Δημάρχων του Μαινάλου για την περαιτέρω βελτίωση των εφαρμοζόμενων μέτρων και διαδικασιών, που αφορούν στην αντιπυρική προστασία του Μαινάλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ> Α και Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Μπαρούτσας Γεώργιος, ο Δήμαρχος Βυτίνας κ, Σακελλαρίου Ιωάννης, ο Δήμαρχος Δημητσάνας κ. Βλάχος Αναστάσιος ,ο Δήμαρχος Λεβιδίου κ. Καβουρίνος Αθανάσιος , ο Δήμαρχος Φαλάνθου κ. Ψυχάρης Κων/νος ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαγκαδιών κ. Κουλής Ευστάθιος.
Εκεί αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
1) Η συνεχής φύλαξη όλων των σημείων εισόδου και πρόσβασης στο Μαίναλο, ώστε να ελέγχονται και να ταυτοποιούνται όλοι οι διερχόμενοι.
2) Η διασφάλιση της ετοιμότητας και λειτουργικότητας των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης των Δήμων, όπως υδροφόρα οχήματα, αντλίες, σωληνώσεις, σημεία υδροληψιών, καθώς και τα καταγραμμένα Ι.Χ. αγροτικά οχήματα που έχουν εθελουσίως ενταχθεί στον αντιπυρικό σχεδιασμό κάθε Δήμου.
3) Ο συντονισμός και η συνεργασία με ομάδες περιπόλων του Στρατού (πεζικού και αεροπορίας) που ήδη έχουν οργανωθεί προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. 4) Η ανάθεση αρμοδιότητας και εξουσιοδότηση σε εθελοντές ιδιοκτήτες δικύκλων (μοτοσυκλετιστές) που έχουν ήδη συμβληθεί με την ΤΕΔΚ-Α , ώστε να διενεργούν περιπολίες και εποπτεία των δασικών περιοχών του Μαινάλου, με εναλλασσόμενες 8-ωρες βάρδιες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεγάλη αυτή επιχείρηση προστασίας του Μαινάλου σημαντικό ρόλο παίζει ο στρατός. Σε καθημερινή βάση, γίνονται δύο περίπολα στο βουνό από τον στρατό. Το ένα περίπολο είναι στο δρόμο Τρίπολη – Δαβιά ως την Ανδρίτσαινα και το άλλο περίπολο στο ύψος της Βυτίνας. επίσης, ο στρατός έχει διαθέσει χωματουργικά μηχανήματα και εκσκαφείς, ενώ στην Τρίπολη έχει εγκατασταθεί προσωπικό από το τάγμα του Έβρου και συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Επιπλέον ,προσωπικό του στρατού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές της Μεγαλόπολης και της Φαλαισίας για να βοηθήσεις ε οποιαδήποτε εργασία απαιτείται.

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΟΟ

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων, εδώ και δέκα χρόνια, κάθε καλοκαίρι επιτηρεί τα περιαστικά πευκοδάση της Τρίπολης και το ελατοδάσος της Επάνω Χρέπας από το πυροφυλάκειο της Ιεράς Μονής. Σήμερα λόγω των τραγικών και επικίνδυνων περιστάσεων ο ΣΑΟΟ έχει εντείνει τις
προσπάθειες του με πυροφύλαξη και περιπολίες σ' όλο το Μαίναλο. Για το σκοπό αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΣΑΟΟ στο τηλέφωνο 2710 234980 (απογευματινές ώρες). Η συμμετοχή όλων μας αυτήν τη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι κρίσιμη προκειμένου να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από τα υπέροχα δάση της πατρίδας μας

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της, στις 28/8/2007 αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την οδύνη της και την πικρία της για την εθνική τραγωδία» τον χαμό πολλών συνανθρώπων μας, αλλά και τις ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές της Πελοποννήσου και γενικότερα της χώρας μας. Παράλληλα η Διοικούσα Επιτροπή θέλησε να εκφράσει έμπρακτα και με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων της Πελοποννήσου αυτές τις δύσκολες στιγμές και αποφάσισε:
-Να θέσει όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη διάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για προσφορά εθελοντικής βοήθειας ή εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων για την ανάπλαση του χώρου και του περιβάλλοντος -Να ενισχύσει οικονομικά τους αποδεδειγμένα πυρόπληκτους φοιτητές ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής και σίτισης
-Να αναβάλει την τρέχουσα εξεταστική περίοδο των φοιτητών και να προγραμματιστεί εκ νέου, αφού εκτονωθεί η κατάσταση.
Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή θεωρεί καθήκον της να υπενθυμίσει σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και στους πολίτες γενικά, ότι είναι καθήκον όλων μας και όχι μόνο της Πολιτείας, ο σεβασμός και η προφύλαξη του περιβάλλοντος και των πολιτισμικών μας μνημείων.

Μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε το Επιμελητήριο

Το Διοικ. Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας συνελθών εκτάκτως σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 27/8/2007 με την συμμετοχή μελών των συμβουλίων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχών Αρκαδίας, του Συνδέσμου Βιομηχανικής Περιοχής Τριπόλεως, και του Εμπορικού Συλλόγου της Τριπόλεως αφου προηγουμένως παρευρέθησαν στις συσκέψεις με την ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης όπου παρουσίασθηκε η τραγικότητα της κατάσταση του Ν. Αρκαδίας με μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οικονομικό και περιβαλλοντικό ιστό αποφασίζουν ομόφωνα τα παρακάτω
1. Να εκφράσουν την συμπαράσταση τους σε όλους τους πληγέντες και κυρίως των επιχειρηματιών των περιοχών του Νομού Αρκαδίας αλλά
και των άλλων Νομών.
2. Αντιπροσωπεία του Διοικ. Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και των άλλων φορέων αποφασίζει να επισκεφθεί άμεσα τις
πληγείσες περιοχές και από κοινού με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επιχειρηματίες της κάθε περιοχής να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών και να σχεδιασθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης τους.
3. Να πραγματοποιηθεί άμεσα το άνοιγμα ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.
4. Να ζητηθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ελλάδος όπως το ποσοστό που κατατίθεται από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ υπέρ τους για τα έτη 2006 - 2009 να κατατεθούν στο Λογ/μο υπέρ των πυροπαθών επιχειρήσεων.
5. Να διοργανωθεί μαραθώνιος γραπτών μηνυμάτων σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τα έσοδα να κατατεθούν στον παραπάνω Λογ/μό.
6. Το Υπ. Ανάπτυξης να μεριμνήσει όπως οι επιχειρήσεις του Νομού που θα συμμετέχουν στους Διαγωνισμούς του Δημοσίου και των άλλων φορέων να έχουν προτεραιότητα αξιολόγησης και βαθμολόγησης έναντι του συνόλου των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό για τα επόμενα 5 χρόνια.
7.Σε όλα τα προγράμματα της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας του Υπ. Ανάπτυξης καθώς επίσης και για επενδύσεις του Αναπτυξιακού Ν.3299/04 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3522/06 να γίνει νέος σχεδιασμός για το ύψος των επιχορηγήσεων, ως κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδύσεων στις περιοχές αυτές.


8. Να υποβληθεί αίτημα στον ΟΑΕΔ όπως μεριμνήσει για την υλοποίηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης και επιδότησης θέσεων απασχόλησης ποσοστού 100% σε όλες τις επιχειρήσεις των πληγέντων Νομών με εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων και ανεξαρτήτου ηλικίας από τις πυρόπληκτες περιοχές. Επί πλέον δε να επιδοτήσει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων επιχορηγήσεως ποσοστού 100% στους πυροπαθείς Νομούς .
9. Τα κατ΄αρχήν μέτρα προς τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις του 2007 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ευεπλιστούν δε ότι θα υλοποιηθούν άμμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τα οποία αφορούν στα παρακάτω αναγγελθέντα
Πρώτον, την ενίσχυση τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με το ποσό των 5.000 ευρώ.
Δεύτερον, την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Τρίτον, την αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
Τέταρτον, αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα. Τα δύο τελευταία μέτρα αποφασίσθηκαν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.
Πέμπτον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70% αυξάνεται στο 80%.
Έκτον, η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.
Τα μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας περιλαμβάνουν:
Πρώτον, πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών που υπάρχουν στις Τράπεζες μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 .
Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή η πρώτη δόση είναι καταβλητέα
στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι δέκα χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.
Δεύτερον, επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.
Τρίτον, καλύπτεται από τον ΟΠΕ το κόστος παρουσίας τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέχρι το τέλος του 2007.
Τέταρτον, μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter