tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007


ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΦΑΛΑΙΣΙΑ
ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΕΔΩΣΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΗΡΑΙΑ

Αν βρέξει, μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες καθώς το έδαφος θα είναι εντελώς ξηρό και δεν θα μπορεί να απορροφήσει το νερό. Αυτός είναι πλέον ο μεγάλος κίνδυνος για την καμένες περιοχές της Αρκαδίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης που επλήγη καίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας προειδοποίησε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα ενδέχεται να ακολουθήσουν πλημμύρες που θα αποτελέσουν μια νέα απειλή για τις πληγείσες περιοχές. "Μια νέα καταστροφή απειλεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές: Αν βρέξει, μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες καθώς το έδαφος θα είναι εντελώς ξηρό και δεν θα μπορεί να απορροφήσει το νερό" τόνισε ο έλληνας επίτροπος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ. Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την ανοικοδόμησή τους, και πρώτα από όλες την Πελοπόννησο, όπου οι καταστροφές είναι περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο έλληνας επίτροπος σημείωσε ότι πρέπει να σκεφτούμε για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά "και για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές επιπτώσεις και κυρίως ότι αφορά την ανεργία και την καταστροφή των κοινωνικών δομών". Οι πυρκαγιές αποτελούν "ένα πολύ βαρύ φορτίο για το κλίμα" τόνισε ο κ. Δήμας ,αναφερόμενος στο μέγεθος των καμένων εκτάσεων αλλά και στην ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα. Ο έλληνας επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει το δυναμικό της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. "Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης μπορούν να εφοδιαστούν με ειδικά αεροσκάφη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών" πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα ,θα πρέπει επίσης οι εμπρηστές να τιμωρούνται με παραδειγματικό τρόπο.

ΝΕΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ

Τη δωρεά 3 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους Δήμους Βυτίνας, Λεβιδίου και Φαλάνθου για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλουν το όρος Μαίναλον, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Παροχή δωρεάν μετακίνησης από τα ΚΤΕΛ για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών


Η παροχή δωρεάν μετακίνησης από τα ΚΤΕΛ για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών και των κρατικών λειτουργών μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους των ΚΤΕΛ, στους πέντε πυρόπληκτους νομούς της χώρας (Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ευβοίας) και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ. Επίσης θα ενισχυθούν τα δρομολόγια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων. Αποφασίσθηκε η ενίσχυση των πέντε ΚΤΕΛ με 120.000 Ευρώ στο καθένα, από τον ειδικό λογαριασμό των ΚΤΕΛ που τελεί υπό την εποπτεία του ΥΜΕ. Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στις συγκοινωνιακές υπηρεσίες οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να απευθύνονται στο ΥΜΕ (τηλ. 210 6508461). Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης ευχαρίστησε την Ομοσπονδία και τους προέδρους των ΚΤΕΛ για τη συνεργασία και την παροχή σημαντικού κοινωνικού έργου, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, υπό δύσκολες συνθήκες.


ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Ραδιοφωνίας της Τρίπολης, ο Δήμος της Τρίπολης, η Δημοτική Πρόνοια του Δήμου Τρίπολης και η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ξεκίνησε από τη Δευτέρα το μεσημέρι η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Αρκαδίας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού σε καθημερινή βάση δεκάδες συμπολίτες μας σπεύδουν στο Πετροπούλειο Κληροδότημα, στην Πλατεία Πετρινού, και προσφέρουν τρόφιμα, νερό και ρουχισμό. Μέχρι χθες, είχαν ήδη φύγει τρεις αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια για την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, όπως διακρίνετε στις διπλανές φωτογραφίες. Για σήμερα, προγραμματίζεται μία μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Δήμο Φαλαίσιας, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, και στην Ηλεία.

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας βρέθηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

Προχθές (28-8-2007) επισκέφθηκε την περιφέρεια μας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, εκφράζοντας έμπρακτα το αμέριστο ενδιαφέρον του Σώματος και της πολιτείας προς τους πυρόπληκτους κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά την επίσκεψη του προήδρευσε συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας και συμμετείχαν, ο Επιθεωρητής της Ελληνικής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας . ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου , ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης και στο Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας που συμμετείχαν, εκτός των ανωτέρω , ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά. Ο Αρχηγός επισκέφθηκε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Φαλαισίας και Μεγαλόπολης και συζήτησε με πληγέντες κατοίκους . Απευθυνόμενος σε αυτούς τους διαβεβαίωσε να νιώθουν ασφαλείς και να μην ανησυχούν αφού η Αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη, συνεχής και ουσιαστική.
Το προσωπικό των Υπηρεσιών μας είναι δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή νυχθημερόν με όλη την υπάρχουσα δύναμη, για εκκένωση των απειλουμένων περιοχών για συνδρομή στο έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων και λοιπών Υπηρεσιών και φορέων και λήψη μέτρων Αστυνόμευσης στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να διασφαλισθούν οι περιουσίες των. Για τον σκοπό αυτό από σήμερα και μετά από απόφαση , που Λήφθηκε σε σύσκεψη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, υπό τον Πρωθυπουργό, οι υφιστάμενες Υπηρεσίες μας ενισχύθηκαν με εκατόν ενενήντα τέσσερις (194) Αξιωματικούς - Δόκιμους Υπαστυνόμους - Συνοριακούς Φύλακες και Λιμενικούς και τριάντα τρία (33) Υπηρεσιακά οχήματα.
Η Υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή έθεσε στην διάθεση του κοινού τα τηλέφωνα της, καθώς και των υφισταμένων Αστυνομικών μας Διευθύνσεων , για παροχή πληροφοριών και οδηγιών. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί, να λειτουργούν τα γραφεία διαβατηρίων και τα γραφεία ταυτοτήτων των Υπηρεσιών μας , που αστυνομεύουν πληγείσες περιοχές, καθ' όλη την ημέρα , για την εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων πολιτών.

ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ


Η Εργατική Εστία Τρίπολης γνωρίζει στους δικαιούχους του Ν. Αρκαδίας ότι:
1. Προς συμπαράσταση των πυρόπληκτων οικογενειών θα φιλοξενηθούνδωρεάν πυρόπληκτοι άστεγοι και τα προστατευόμενα μελή αυτών για τρίαεπταήμερα δηλ. 21 διανυκτερεύσεις σε συμβεβλημένα τουριστικάκαταλύματα στο Νομό μας, καθώς και στους όμορους Νομούς.
Παρακαλούμε όπως υποβληθούν σχετικές αιτήσεις ενδιαφερομένων στα γραφεία του Οργανισμού, Ελ. Βενιζέλου 39 στην Τρίπολη.
2. Προς συμπαράσταση των πυροπληκτων οικογενειών δικαιούχων των παροχώνμας χορηγούνται (6) έξι επιπλέον (ΔΑΒ) Δελτίων Αγοράς Βιβλίων για κάθεπαιδί, μαθητή νηπιαγωγείου, δημοτικού , γυμνασίου και Λυκείου, ενόψει τηςνέας σχολικής χρονιάς για αγορά βιβλίων , καθώς και διαφόρων σχολικώνειδών. ;
Σχετικές αιτήσεις ενδιαφερομένων θα κατατίθενται, μέχρι τις 6-9-2007 στα γραφεία του Οργανισμού, Ελ. Βενιζέλου 39 στην Τρίπολη,
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2710 - 223583.


Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος στη Φαλαισία για την ηλεκτροδότηση των χωριών

Από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.
Η συμμετοχή των δασικών και τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, γίνεται με απόλυτη ανταπόκριση στις δύσκολες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη μεγάλη καταστροφή που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές.
Το προσωπικό και ο εξοπλισμός της Διεύθυνσης Συντήρησης Έργων (γκρέηντερ, φορτωτές, χειριστές, οδηγοί) καθώς και ο εξοπλισμός των αναδόχων δημοσίων έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν τεθεί στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Σε συνεργασία και μέριμνα με τις τοπικές αρχές, οι πληγέντες και υπερήλικες έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα, ήδη διατέθηκε στο Δήμο Φαλαισίας Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) 100 KVA από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την άμεση ηλεκτροδότηση των καμένων περιοχών για άντληση νερού της περιοχής.
Για την αρωγή των πληγέντων οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καλούνται να ενημερώνουν τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για οποιεσδήποτε ανάγκες παρουσιάζονται σε στέγαση, σίτιση ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Σπύρου Φλογαίτη διατέθηκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας από 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις (30/8/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter