tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Η "ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ " ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΣΙΑΦΑΚΑ.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Πέτρο Τατούλη, βουλευτή της ΝΔ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για το ΦΠΑ. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η και το εναλλακτικό σενάριο να υπάρξουν άλλοι φόροι στη βενζίνη, τα καύσιμα. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο».
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: « Θεωρώ ότι στο μυαλό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το σενάριο ως σενάριο άμεσης άσκησης πολιτικής αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η λογική του να ασκήσεις δημοσιονομική πολιτική μέσα από το ΦΠΑ θεωρώ ότι αποτελεί το έσχατο μέτρο για την διατήρηση της ισορροπίας της δημοσιονομικής πολιτικής. Αν αυτή τη στιγμή πας σε μία τέτοια λύση, ουσιαστικά δεν κρατάς πίσω τίποτα για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κάποιες οδυνηρές εκπλήξεις που πιθανόν να προκριθούν αύριο στα οικονομικά της χώρας. Εγώ είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε λογική αύξησης του ΦΠΑ, η καλύτερα είμαι αντίθετος στην οποιαδήποτε λογική μεταχείρισης του ΦΠΑ και αύξησης του ΦΠΑ ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής. Η αύξηση του ΦΠΑ είναι ο πιο άδικος φόρος που κατά κύριο λόγο πλήττει τους χαμηλόμισθους. Δεν μπορείς, λοιπόν, από τη μία πλευρά να ασκείς κοινωνική πολιτική μέσω της κατώτατης σύνταξης η των άλλων μέτρων κοινωνικής πολιτικής και από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο να παίρνεις αυτά τα χρήματα μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ, κατά κύριο λόγο από τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά τάξεις.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει αντιφατικό χαρακτήρα αυτή η πολιτική αν υιοθετηθεί. Αυτό λέτε;».
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Ασφαλώς και πιστεύω ότι υπάρχει αντιφατική λογική. Αυτή τη στιγμή ανοίγει ο διάλογος της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ας δούμε που θα πάει αυτή η μεταρρύθμιση και από κει και πέρα ας δούμε τι άλλες μεθόδους άσκησης οικονομικής πολιτικής μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας στοιχεία.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει και ένα ζήτημα αξιοπιστίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπενθυμίζω και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Αλογοσκούφη προεκλογικά οι οποίοι μας έλεγαν ότι δεν είναι στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης κάτι τέτοιο. Ότι η διέξοδος για μας δεν είναι η φορολογία».
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Έχοντας υπ όψη τις δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού και του κ. υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε προγενέστερο χρόνο που αποκλείουν τη χρήση αυτού του εργαλείου, λέω ότι δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης σε αυτό το χρόνο η αύξηση του ΦΠΑ. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το πράγμα. Άλλωστε, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα εμπιστοσύνης στις οποιεσδήποτε πολιτικές. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είναι η προσδοκία όλων των Ελλήνων πολιτών εμποδίζονται με πολιτικούς όρους και με πολιτικά κριτήρια. Η αύξηση της κινδυνολογίας, η μη ειλικρινής τοποθέτηση ορισμένων πραγμάτων, ουσιαστικά αποτελούν κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Οι μεταρρυθμίσεις οφείλονται να γίνουν».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι αν προχωρήσετε στην αύξηση του ΦΠΑ θα δώσετε μία εικόνα μίας μη αξιόπιστης κυβέρνησης;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν είναι αυτό το πράγμα. Εγώ σας είπα ότι αποκλείεται αυτή η κυβέρνηση να σκέφτεται την αύξηση του ΦΠΑ σε αυτό τον πολιτικό και οικονομικό χρόνο».
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι εννοείτε σε αυτό τον πολιτικό και οικονομικό χρόνο; Δηλαδή, το 2008 μπορεί να το σκεφτεί;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: « Όχι, βέβαια. Το 2008 θα μπορεί να το σκεφτεί αν έχουν υπάρξει θεαματικές ανατροπές στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του τόπου.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως σήμερα κρίνετε ότι τέτοιες ανατροπές δεν έχουμε.»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: « Ασφαλώς και δεν έχουμε. Άλλωστε το θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, των μεγάλων πυρκαγιών, το αντιμετωπίσαμε».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τότε γιατί γίνεται τέτοια κουβέντα; Είχα μείνει με την εντύπωση προεκλογικά ότι πηγαίναμε καλά οικονομικά. Μάλιστα, όταν προεκλογικά έλεγα σε συναδέλφους σας, ότι έχετε προχωρήσει σε μία κοινωνική πολιτική και ορθώς πράττετε άλλά τα χρήματα πού θα τα βρείτε; Ξέρετε τι απάντηση έπαιρνα; Ότι έχουμε ξεφύγει από το κάβο της επιτήρησης, πάμε καλά οικονομικά. Κατά συνέπεια μπορούμε να αντικρίσουμε τον πολίτη στα μάτια.
Λέγατε ψέματα τότε;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο στις απόψεις των άλλων, γενικότερα όμως μπορώ να πω ότι πολλές φορές είμαστε υπερβολικοί , είμαστε καχύποπτοι και είμαστε απόλυτα ολοκληρωτικοί σε μια λογική προεκλογικών συμπεριφορών , πολλές φορές στην δίνη της προεκλογικής περιόδου είμαστε υπερβολικοί σε αυτά που θέλουμε να πούμε , εγώ θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας έχει κάνει αρκετά βήματα αλλά χρειάζονται ακόμη πολλά περισσότερα , έχει βελτιωθεί ο δημοσιονομικός μας χάρτης και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε σε ακραίους χειρισμούς όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ για αυτό και σας είπα ότι δεν μπορεί κανένας σήμερα να σκέπτεται αυτό το πράγμα .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κύριος Αλογοσκούφης στην χθεσινή τοποθέτηση δεν το απέκλεισε»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «Μη με βάζετε να κρίνω απόψεις που πιθανόν ποτέ να μην έχουν τοποθετηθεί. Ο κύριος Αλογοσκούφης αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να το σκέφτεται και δεν πρέπει να το σκέφτεται.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο κύριος Αλογοσκούφης είπε ότι άλλες απαντήσεις δίνει κανείς όταν είναι στην κυβέρνηση και άλλες όταν κανείς προεκλογικές εξαγγελίες , δηλαδή εσείς προεκλογικά δεν δίνατε υποσχέσεις;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «Αυτό που παρατηρείται σε όλη την νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας συνήθως κατά κανόνα η περίοδος των προεκλογικών υποσχέσεων ποτέ δεν υλοποιείται στην χώρα μας στο 100% »
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ούτε στη Ν.Δ;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «είμαι σαφής σε αυτό που θέλω να πω ,βλέπετε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων , η πρώτος στόχος ήταν η επανίδρυση του κράτους , δεν το πετύχαμε αυτό, αλλά αυτό τι σημαίνει , ότι ο λαός μας ξαναεμπιστεύτηκε μας έδωσε πάλι τη δυνατότητα , έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στο να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες και προσδοκίες του λαού. Αυτή δεν είναι η δημοκρατία; .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν φοβάστε ότι με αυτά που λέτε μπορεί να χαρακτηρισθείτε ως αντάρτης….»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: « εγώ έρχομαι από τον χώρο της αριστεράς , η λογική των ανταρτών δεν με συγκινεί ιδιαίτερα , όλα αυτά τα σενάρια τα καχύποπτα δεν με αγγίζουν καθόλου , εγώ έχω και λέω την άποψη μου. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ πολιτικές σε αυτήν την περίοδο που θα θέλουν να παίξουν με το ΦΠΑ με την πιο άδικη φορολόγηση των χαμηλών κοινωνικών ομάδων. »
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «και αν έρθει αυτό τι θα γίνει θα παραιτηθείτε;»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «Μάχιμος πολιτικός είμαι δεν παραιτούμαι θα παλέψω για την άποψη μου όπως το έχω κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Άλλωστε εγώ ως υπουργός πολιτισμού ευθαρσώς βγήκα και είπα την άποψη μου , μια κεντρική άποψη της κυβέρνησης η οποία πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε »
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «την άποψη σας την έχετε πληρώσει.»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «Δεν έχει σημασία στην ζωή κάποιοι πρέπει να πληρώνουν και κάποιοι να απολαμβάνουν ότι πληρώνουν οι υπόλοιποι ,αυτό θέλουμε να διορθώσουμε να κάνουμε πιο δίκαιο το σύστημα. »
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό είναι αιχμή έτσι:»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «Δεν κάνω καμία αιχμή απλώς λέω τις απόψεις μου»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι με τις 152 έδρες μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές…»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: « Ο τόπος δεν θέλει εκλογές και θα πρέπει σε αυτόν τον τόπο να μάθουμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια χωρίς καμία παράκαμψη της ημερομηνίας των εκλογών, 9 του Μάρτη έγιναν 9 του Μάρτη θα πρέπει να γίνουν , ήμουν από τους ανθρώπους που είχα αρθρογραφήσει το 93 για αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση για να έχει την συνοχή των 152 βουλευτών για να είναι μια γροθιά οι 152 βουλευτές θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση γρήγορη, ευέλικτη , να επιτυγχάνει στόχους να έχει αποτέλεσμα τα και να μην μένει μόνο στα λόγια. είναι μια τετραετία που δεν έχει χρόνο χάριτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πιστεύεται ότι θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός με τα Σκόπια….»
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή στα αδιέξοδα που μας έχει οδηγήσει η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές , πιο μεθοδικοί και πιο θετικοί. Κατά την εκτίμηση μου και από ότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το σύνθετο όνομα από ότι αντιλήφθηκα αυτή είναι η διεκδίκηση μας σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter