tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΌΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!

Ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, έχει γράψει ότι "για να εξαφανίσει κανείς ένα έθνος του αφαιρεί πρώτα την μνήμη. Καταστρέφει τα βιβλία του, την παιδεία του, την ιστορία του. Και κάποιος του γράφει άλλα βιβλία, του μεταφυτεύει άλλη παιδεία και επινοεί άλλη ιστορία. Κατόπιν το έθνος θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεχνάει ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο κόσμος τριγύρω του θα το ξεχάσει πολύ γρήγορα."
Είναι αλήθεια ότι έχει αρχίσει να γίνεται βαρετό και μονότονο, τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου ή η 25η Μαρτίου, να ξεκινάει τεχνηέντως αυτή η συζήτηση για την κατάργηση των παρελάσεων. Επειδή όμως όλα έχουν και τα όρια τους, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σιωπήσουμε.
Η παρουσία του κόσμου στην προχθεσινή παρέλαση στην Τρίπολη ήταν η πιο ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις. Λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι παρελάσεις… (Μήπως όλοι αυτοί οι οποίοι «ανοίγουν την κουβέντα, αντιλαμβάνονται ότι –ηθελημένα ή μη- αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από μεγάλα σοβαρά προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, το Σκοπιανό και άλλα;)
Δυστυχώς, εκείνοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, στηρίζουν την άποψή τους σε κάποια ψέματα. Σε κάποιες ανακρίβειες. Προσέξτε:
ΨΕΜΑ 1ο: Ποιο είναι το βασικό επιχείρημά τους; Ότι πρόκειται για ένα Μεταξικό κατάλοιπο και διαρρηγνύον τα ιμάτια τους ότι οι μαθητικές παρελάσεις ξεκίνησαν από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Μέγα ψέμα! Διπλά βλέπετε ένα απόκομμα από την εφημερίδα «Εμπρός» της 25ης Μαρτίου 1921 (επί Βενιζέλου). Τι γράφει; "Από της 3ης απογευματινής ώρας ήρχισαν παρελάσεις των μαθητών και μαθητριών...". Δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη απόδειξη για να καταλάβετε ότι το επιχείρημα τους είναι σαθρό και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. (Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο νόμος για τις μαθητικές παρελάσεις είναι του 1985, επί ΠΑΣΟΚ, και όχι του Μεταξά!)
ΨΕΜΑ 2ο: Κάποιοι λένε ότι οι μαθητές δεν θέλουν να παρελαύνουν και ότι τους υποχρεώνουν κάποιοι καθηγητές, απειλώντας τους είτε με αποβολή είτε με απουσίες. Καταρχήν, όποιος μαθητής δεν επιθυμεί να παρελασει, δεν υποχρεώνεται να το κάνει, ούτε πρέπει να πιέζεται από κανέναν. Αν υπήρξαν κάποια κρούσματα «απειλών», πρόκειται σίγουρα για μεμονωμένα περιστατικά και σίγουρα αφορούν ελάχιστους καθηγητές, οι οποίοι προφανώς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Για το αν οι μαθητές θέλουν ή όχι να παρελαύνουν, δεν θα γράψουμε τίποτα άλλο, από το να αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του 4ου Λυκείου της Τρίπολης. Το σχολείο αυτό βρίσκεται υπό κατάληψη τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες. Δεν έχει προλάβει να οργανωθεί και να κάνει πρόβες για την παρέλαση. Κι όμως υπήρξαν περίπου 30 μαθητές του 4ου Λυκείου οι οποίοι –αν και ανέτοιμοι- και ενώ θα μπορούσαν να γλιτώσουν από το … βασανιστικό πρωινό Κυριακάτικο ξύπνημα, πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν από μόνοι τους να κάνουν παρέλαση και να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους. Και πραγματικά, τους αξίζει ένα μεγάλο «Μπράβο». Είναι σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση.

ΨΕΜΑ 3ο: Οι παρελάσεις υποστηρίζονται από τη «δεξιά» ή τον εθνικισμό. Δηλαδή, δεν ισχύει ότι οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ παρήλαυναν στα χωριά τα οποία απελευθέρωναν το 1941-44;

ΨΕΜΑ 4ο: Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις παρελάσεις. Και όλοι αυτοί οι οποίοι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Τρίπολης για να παρακολούθησαν υπερήφανοι τα παιδιά τους να παρελαύνουν, δεν ανήκουν στον Ελληνικό Λαό; Ανήκουν σε άλλο Λαό; Άραγε, δεν αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές της κατάργησης των παρελάσεων, ότι προχθές ο κόσμος της Τρίπολης έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ουσιαστικά τους ζήτησε πολύ ευγενικά να σιωπήσουν και να πάψουν να προσπαθούν με το ζόρι να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει;

Το συμπέρασμα είναι ένα: Όσο κάποιες πολιτικές δυνάμεις οι οποίοι προέρχονται από την Αριστερά (και όχι όλη η Αριστερά βέβαια) μαζί με τους λεγόμενους εκφραστές του αναρχικού χώρου προσπαθούν υστερικά να προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις, τόσο ο Ελληνικός Λαός θα εκφράζει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του. Τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το 82% του Ελληνικού Λαού τάσσεται εναντίον της κατάργησης των παρελάσεων. Είπατε τίποτα;

Και κάτι τελευταίο: Έστω και ένας μαθητής να μείνει που να θέλει να παρελάσει, κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα και υπό αυτή την έννοια, ο θεσμός αυτός πρέπει να διατηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter