tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008


Ο βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης τόλμησε। Άνοιξε πρώτος έναν πολιτικό διάλογο με ουσία μέσα από το ιστολόγιό του (blog) εν μέσω πολιτικού χειμώνα, εγκαινίασε νέες μεθόδους επαφής με την κοινωνία με την πρόσφατη συνάντησή του με μπλόγκερς στην Αθήνα, ενώ ανακοινώνει ότι θα πάρει νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω "άνοιγμα" στην κοινωνία. Εμφανίζεται "αεράτος", είναι άριστος ρήτορας κι εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα που του παρέχουν τα ΜΜΕ (για τους ...δικούς τους λόγους) για να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό τις ενδιαφέρουσες ιδέες του. Δείχνει να έχει πίστη στη δυναμική που αναπτύσσεται για κάτι νέο στην πολιτική μας ζωή. Αψηφά τους κινδύνους που ελλοχεύει κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του υπάρχοντος συστήματος εξουσίας. Δείχνει το δρόμο. Η πολιτική επικαιρότητα δε, καθημερινά επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Π. Τατούλης υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη υπέρβασης: "Μας τελειώνει αυτό το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα βιώνει τώρα την κρίση της πολιτικής. Και μέσα σʼ αυτήν την κρίση υπάρχει η κρίση του δικομματικού συστήματος. Και η κρίση αυτή είναι μόλις ένα μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης κρίσης, που είναι η κρίση της Δημοκρατίας. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δεν ήταν σημαντικές ως «παραγωγοί πολιτικού έργου» αλλά μεγέθυναν την εικόνα και τη βαρύτητά τους επικοινωνιακά. Δεν υπάρχει «σύστημα ΠΑΣΟΚ» (για να θυμηθούμε τις κατηγορίες που εξαπολύαμε τότε), δεν υπάρχει «σύστημα Ν.Δ.» (για το οποίο κατηγορούμαστε σήμερα), υπάρχει ένα «όλον σύστημα διαφθοράς». Η ανεξαρτησία από το σάπιο αυτό σύστημα εξουσίας είναι πλέον μονόδρομος και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούν οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου τόσο πιο σύντομα θα εξέλθουμε από την κρίση. Πρέπει να πείσουμε, όλοι εμείς, με την ηχηρή μας παρέμβαση ότι μια άλλη πολιτική είναι εφικτή και ότι αυτή η άλλη πολιτική μπορεί να ανατρέψει τις σταθερές της πολιτικής υποκουλτούρας."Με μια σειρά πρόσφατων άρθρων, πνευματικοί άνθρωποι του τόπου όπως ο Χρήστος Γιανναράς και ο Χαρίδημος Τσούκας, προσφέρουν ουσία στο συγκεκριμένο διάλογο. Υπογραμμίζεται η μοναδική ευκαιρία για κάτι καινούριο τώρα, εν μέσω απόλυτης σήψης. Ακολουθεί ένα απόσπασμα άρθρου του Χ. Τσούκα και κάποιοι χρήσιμοι σύνδεσμοι για πληρέστερη ενημέρωση. Επισυνάπτω κι ένα δικό μου σκαρίφημα, εμπνευσμένο από το έργο "Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά" του Χ.Κ. Άντερσεν που είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Σαν τα παιδιά που λένε μόνο αλήθειες, ο Πέτρος Τατούλης φωνάζει από καιρό "ο βασιλιάς είναι γυμνός!". Ποιος ακούει; Καθώς η (εικονική) πραγματικότητα περνά αδρά μπροστά μας μέσα απ'την τηλεοπτική οθόνη, στεκόμαστε απαθείς, προτιμούμε τη ζεστασιά του καναπέ μας με μακαριότητα, θαρρείς και περιμένουμε το τέλος. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία;



Με εκτίμηση,Γεώργιος Ν। Σγούρδος Γενεύη, Ελβετία।επικοινωνία: sgourdos@yahoo.gr



Απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα στην "Καθημερινή" (20 Ιουλίου 2008) :
(...) Όταν βιώνουμε μια κρίση, ατομικά και συλλογικά, η μέχρι τούδε σχετικά απροβλημάτιστη σχέση μας με τον κόσμο διακόπτεται, οι δραστηριότητές μας δεν μας απορροφούν όσο πριν, χάνουμε το «νόημα» και η προσοχή μας στρέφεται προς τα «μέσα». Είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο που μας αφήνει στη μέση του δρόμου, είτε πρόκειται για απόρριψη από σημαντικούς άλλους, είτε πρόκειται για ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που αποδεικνύεται πλέον ότι ζει με μίζες, η κρίση προκαλεί αγωνία, αυτό που μέχρι τώρα κάναμε απροβλημάτιστα απο-καλύπτεται· όπως λέει ο Χάϊντεγκερ, αποκτούμε συνείδηση της ύπαρξής μας ως υποκείμενα.
Η αποξένωσή μας από τις οικείες δραστηριότητες, η αγωνία που συνακόλουθα βιώνουμε και η προσωρινή απουσία νοήματος μας καλούν να αναστοχαστούμε τη δραστηριότητά μας. Οι περιπτώσεις κρίσης μπορούν κάλλιστα να γίνουν ευκαιρίες για ένα νέο προσανατολισμό, αφού μας παρέχουν την ευκαιρία για αναστοχασμό, κάτι που δεν κάνουμε όταν είμαστε απορροφημένοι στη ρουτινώδη δραστηριότητά μας. Η ιστορία της καινοτομίας τόσο στην επιστήμη όσο και στις επιχειρήσεις καταδεικνύει την εν δυνάμει κινητοποιό δύναμη της κρίσης - να μας κάνει να σκεφθούμε και να δράσουμε διαφορετικά.
Η πολιτική κρίση που τώρα βιώνουμε παρέχει ακριβώς μια παρόμοια ευκαιρία. Η Συστημική αντίδραση είναι να τη σπρώξουμε κάτω από το χαλί, να την υπαγάγουμε στους συνηθισμένους τρόπους σκέψης, προκειμένου να συνεχισθεί η υπάρχουσα πολιτική δραστηριότητα. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία. Αν υπάρχουν τολμηροί πολιτικοί, τώρα είναι η στιγμή να δράσουν. Τώρα είναι η στιγμή να διακινδυνεύσουν χάριν των πεποιθήσεών τους.Τώρα είναι η στιγμή τα χρεοκοπημένα κόμματα του Συστήματος να παραμερισθούν και κάτι καινούριο να προκύψει. Τώρα είναι η στιγμή γι αυτό που Χάβελ ονομάζει «αντι-πολιτική πολιτική» - η πολιτική όχι ως «τεχνολογία ισχύος και χειραγώγησης» αλλά ως «ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ζωή με νόημα».
Προτεινόμενοι σύνδεσμοι:http://tatoulis।blogspot।com/http://htsoukas।blogspot.com/http://giannaras.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter