tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «ΓΑΛΑΖΙΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΞΙ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

«ΓΑΛΑΖΙΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΞΙ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!





Το βράδυ της Τρίτης (29 Ιουλίου 2008) έγινε μία σύσκεψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Τρίπολη. Μία σύσκεψη κομματική, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις αλλαγές που θα έρθουν με το «νέο» σχέδιο «Καποδίστριας». Αλλαγές οι οποίες προβλέπουν νέες συνενώσεις Δήμων και στην Αρκαδία.
Στην σύσκεψη αυτή, που έγινε στη ΝΟΔΕ, παρόντες ήταν πολλοί «γαλάζιοι» παράγοντες οι οποίοι ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα. Πέρα από τα στελέχη της ΝΟΔΕ, ήταν εκεί Δήμαρχοι, όπως ο Ηραίας Χριστόπουλος και ο Λεωνιδίου Τσιγκούνης, ήταν εκεί ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαλόπολης Θύμιος Τζανετόπουλος, ο αρχηγός της δημοτικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Τρικολώνων Χρήστος Βογιαντζής και άλλοι.
Πάμε στην ουσία. Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης «Καλημέρα Αρκαδία» αναφέρουν ότι στη σύσκεψη αυτή, αποκαλύφθηκαν τα κυβερνητικά σχέδια για τους Δήμους που θα προκύψουν στην Αρκαδία, μετά τις νέες συνενώσεις. Το συμπέρασμα το οποίο προέκυψε από την σύσκεψη στη ΝΟΔΕ, είναι ότι στην Κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζονται να δημιουργήσουν έξι μεγάλους Δήμους στην Αρκαδία. Αυτό προκύπτει από την πληροφόρηση την οποία έχουν πολλά στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας εξ Αθηνών και πιο συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα οι Δήμοι στην Αρκαδία, είναι 22 και επιπλέον υπάρχει και μία κοινότητα (Κοσμά). Αυτούς τους 22 Δήμους και την μία Κοινότητα, φαίνεται ότι υπάρχει Κυβερνητικό σχέδιο, να τους μειώσουν, σε μόλις 6!
Πιο συγκεκριμένα… Σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση, το σχέδιο «Καποδίστριας» Νο 2 προβλέπει για την Αρκαδία να γίνει ένας μεγάλος Δήμος Τρίπολης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους τους σημερινούς Δήμους της επαρχίας Μαντινείας. Επιπλέον ,προβλέπεται ένας νέος μεγάλος Δήμος για την Μεγαλόπολη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου. Αυτά, λίγο – πολύ, είναι γνωστά. Και αναμενόμενα. Ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, αλλά η ουσία είναι ότι θα γίνει ένας μεγάλος Δήμος για όλη την Μαντινεία και άλλος ένας για την επαρχία Μεγαλόπολης.

«ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ» ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑ

Τι θα γίνει όμως με την Κυνουρία και την Γορτυνία; Το νέο στοιχείο το οποίο προκύπτει είναι ότι υπάρχει έντονη φημολογία –μέσα από το Κυβερνητικό «στρατόπεδο- και μάλιστα ειπώθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη στη ΝΟΔΕ, ότι για τις επαρχίες της Γορτυνίας και της Κυνουρίας, θα ακολουθηθεί διαφορετικός σχεδιασμός. Τι σημαίνει αυτό; Είναι πολύ πιθανό για τις δύο αυτές επαρχίες, να μην γίνει ένας, αλλά δύο Δήμοι. Ποιες περιοχές θα περιλαμβάνει ο κάθε Δήμος, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να το πει κανείς. Λέγεται όμως ότι για την έδρα του ενός Δήμου, ερίζουν τα Τρόπαια και τα Λαγκάδια και για την έδρα του άλλου δήμου, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και το … Ελληνικό(;)!
Όσο για την Κυνουρία, εκεί φαίνεται ότι είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Θα παραμείνει ως έχει –ίσως με κάποιες προσθήκες- ο σημερινός Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος είναι ήδη τεράστιος και επίσης θα διευρυνθεί ο Δήμος Λεωνιδίου, στον οποίο θα προστεθούν περιοχές από τον Τυρό, όπως και η κοινότητα Κοσμά.

Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν ότι υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθούν έξι Δήμοι στην Αρκαδία, με το «σχέδιο Καποδίστριας» Νο 2. Αν υλοποιηθεί τελικά αυτός ο σχεδιασμός ή αν αλλάξει κάτι στην πορεία, ύστερα από αντιδράσεις που –είναι βέβαιο ότι - θα υπάρξουν σε κάποιες περιοχές, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Όπως επίσης, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει, αν αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του 2010 ή στις εκλογές του … 2014.

Υπάρχει κανένας «γαλάζιος» Υπουργός από την Αρκαδία, ο οποίος προσπαθεί παρασκηνιακά να επιβάλλει τον τόπο καταγωγής του, ως έδρα ενός νέου Δήμου, ο οποίος θα προκύψει στην επαρχία Γορτυνίας, με τις νέες συνενώσεις και το σχέδιο «Καποδίστριας» Νο 2;

Εντάξει… Να δεχτώ ότι σχεδιάζεται η ένταξη της Κοινότητας Κοσμά στον διευρυμένο Δήμο Λεωνιδίου. Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι στον Κοσμά θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα αντιδράσουν; Ήδη, πληροφορούμε ότι έχουν αρχίσει να μουρμουράνε, μόνο και μόνο στο άκουσμα σεναρίων…

Γίνεται αντιληπτό ότι, αν αυτές οι αλλαγές ισχύσουν στις εκλογές του 2010, θα επικρατήσει … μπάχαλο. Γιατί; Θα προσπαθήσουν να μπουν στην διεκδίκηση των Δήμων, νέα πολιτικά πρόσωπα. Πρώην Υπουργοί, πρώην βουλευτές, πολιτευτές και άλλοι… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη έχει αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία για πρόσωπα τα οποία υποστηρίζουν –ανεπισήμως, μέχρι στιγμής- ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν με το νέο, διευρυμένο Δήμο Τρίπολης… Θα γίνουν μεγάλες ανακατατάξεις. Πολλοί θα χάσουν τις καρέκλες τους και τα μεγαλεία που είχαν. Άλλοι, που είχαν σίγουροι την επανεκλογή τους το 2010, θα βρεθούν ξαφνικά, εκτός παιχνιδιού. Κι αυτό θα ισχύσει και για τους έξι Δήμους στην Αρκαδία. Ειδικά, στο Δήμο Τρίπολης, θα γίνει … πανικός! Θα εμφανιστούν νέοι «σωτήρες» - από το πουθενά και θα θέλουν «χρίσματα» από τα μεγάλα κόμματα. Κάνετε λίγη υπομονή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter