tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ!




Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και οινοποιία είναι το μέλλον της Αρκαδίας
Απαραίτητη η τόνωση της ελκυστικότητας της ΒΙΠΕ Τρίπολης

Είναι αλήθεια ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το τελικό κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε σαφής χωροταξική πολιτική για τη βιομηχανία σε εθνική κλίμακα. Αυτό το σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, στην αποκέντρωση της βιομηχανίας με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ανάπτυξή της βιομηχανίας συνδέεται άμεσα με θέματα απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ενώ έχει και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, είναι άκρως απαραίτητη η χάραξη και υλοποίηση μίας χωροταξικής πολιτικής που θα ενσωματώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τομέα της βιομηχανίας.
Και το ερώτημα είναι: Εμάς, στην Αρκαδία, μας αφορά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία; Η απάντηση είναι «ναι». Και σήμερα η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» αποκωδικοποιεί σημεία του σχεδίου αυτού, που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές του Νομού μας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Στο κεφάλαιο «Κατευθύνσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» και πιο συγκεκριμένα στις προτεραιότητες σε επίπεδο κλάδων ή κατηγοριών βιομηχανίας, αναφέρεται ότι: «Η κλαδική φυσιογνωμία της περιφέρειας δεν είναι σαφής, αλλά αυτό συνδέεται εν πολλοίς με την εσωτερική της ανομοιογένεια. Εξαίρεση αποτελούν η μεταποίηση – τυποποίηση αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, με ιδιαίτερες προοπτικές στην οινοποιία στους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας και η εξόρυξη – επεξεργασία μαρμάρου σε Αργολίδα και Κορινθία».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

„ «… δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια διατύπωσης μιας κλαδικής στρατηγικής σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά η ολοκλήρωση του συμπλέγματος 1 στο ΒΑ τμήμα της είναι σκόπιμη και πρέπει να στηριχθεί. Η ανάπτυξη δορυφορικών μονάδων μεταποίησης στη ζώνη Μεγαλόπολης (πολύ σημαντική ειδίκευση στον κλάδο 40-ηλεκτροπαραγωγή, και μερικώς στον κλάδο 10-άνθρακας) αποτελούν συγκεκριμένες κλαδικές προτεραιότητας που πρέπει να στηριχθούν».
„ «Το ισχυρό στοιχείο του δευτερογενή τομέα στο νομό, η ηλεκτροπαραγωγή στη Μεγαλόπολη, δεν έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τη μεταποίηση. Δεν υπάρχουν προοπτικές ουσιαστικής διαφοροποίησης αυτού του χωρικού σχήματος».
„ «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις όσον αφορά τη μεταποίηση. Η ηλεκτροπαραγωγή, ωστόσο, έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κυρίως ρύπανση της ατμόσφαιρα και προσωρινή αλλοίωση της εδαφικής φυσιογνωμίας). Υπάρχει ανάγκη εφαρμογής ειδικών μέτρων αναφορικά με την αντιρρύπανση και την προστασία της φύσης».

ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΧΩΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

«Κλαδικές προτεραιότητες: Με εξαίρεση τη δυνατότητα μεταποίησης αγροτικών διατροφικών προϊόντων και ειδικότερα την προώθηση των επώνυμων τυροκομικών προϊόντων του νομού, δεν υπάρχει σαφής φυσιογνωμία, ούτε συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη μεταποίηση. Ο Νομός παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή ειδίκευση (απόλυτη και σχετική) στην ηλεκτροπαραγωγή, που όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει δημιουργήσει κάποιες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις με προσέλκυση κλάδων της μεταποίησης».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΠΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

„ «Η μεταποίηση εστιάζεται στην Τρίπολη, αλλά χωρίς σημαντικά μεγέθη. Εκτός αυτής υπάρχουν ελάχιστες και αδύναμες συγκεντρώσεις τοπικής σημασίας. Η ενίσχυση της βιοτεχνίας στις ορεινές ζώνες είναι, πάντως, σκόπιμη, χωρίς όμως να μπορεί να οδηγήσει σε ποσοτικά σημαντικά αποτελέσματα».
„ «Οργανωμένη χωροθέτηση της βιομηχανίας: Η υπάρχουσα ΒΙ.ΠΕ. έχει προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον, έχοντας ακόμα σημαντική χωρητικότητα, και η ελκυστικότητά της πρέπει να τονωθεί».

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Χρήσεις γης και σχέση με άλλες δραστηριότητες: Ο Νομός έχει πολύ σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δεν αναμένονται σοβαρές άμεσες συγκρούσεις με τη μεταποίηση. Όσον αφορά στο ζήτημα της σχέσης του τουρισμού με την ηλεκτροπαραγωγή, δεν κρίνεται ουσιαστικό λόγω του ότι η ηλεκτροπαραγωγή είναι χωρικά εντοπισμένη εκτός των κυρίων ζωνών τουριστικής ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter