tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ

Ενημερώθηκε ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη

Αποφάσεις από το 1980 προβλέπουν ότι το Ξηροπήγαδο δικαιούται συγκεκριμένες ποσότητες νερού!



Άφθονα τα νερά της πηγής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιδικίας ανάμεσα σε Αργολίδα και Κυνουρία

Γνωρίζετε ότι η Κυνουρία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας; Γνωρίζετε ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στον αγροτικό τομέα, όσο και στον τομέα του τουρισμού; Ξέρετε όμως ότι υπάρχει λύση για το πρόβλημα αυτό και τη λύση αυτή διεκδικεί η Κυνουρία τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια;
Με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί σήμερα η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία». Όχι τυχαία. Το θέμα αυτό έχει άμεση σχέση με την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη στην Τρίπολη (20.3.2009) και τα έργα που εξήγγειλε για τον Ανάβαλο.
Είναι αλήθεια ότι όλοι περίμεναν πως η επίσκεψη αυτή θα συνοδευόταν από εξαγγελίες για έργα στις πηγές του Ανάβαλου. Πράγματι, οι εξαγγελίες έγιναν και ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει πρώτον η «Συντήρηση αντλιοστασίου φράγματος ΑΝΑΒΑΛΟΥ και μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα ΑΝΑΒΑΛΟΥ στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, προϋπολογισμού 8.880.000 Ευρώ» και δεύτερον η «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυο Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι κλπ. Προϋπολογισμού 17.200.000 Ευρώ».
Στέκομαι στα έργα τα οποία ανακοινώθηκαν για τον Ανάβαλο, διότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τη γειτονική Αργολίδα. Μέρος από αυτά τα νερά διεκδικεί και η Κυνουρία. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι … παραξενεύτηκαν όταν ο Λυκουρέντζος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας πήραν το λόγο και ενημέρωσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η Κυνουρία δικαιούται συγκεκριμένη ποσότητα νερού από αυτή την πηγή. Ίσως κάποιοι να το άκουσαν για πρώτη φορά αυτό.
Προφανώς, δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Δεν ξέρουν ότι εδώ και περίπου 30 χρόνια, υπάρχουν αποφάσεις που προβλέπουν ότι η Κυνουρία έχει δικαιώματα σε αυτά τα νερά. Και ακριβώς σε αυτές τις αποφάσεις θα αναφερθεί σήμερα η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία».
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Από πού προκύπτει ότι η Κυνουρία δικαιούται ποσότητα νερού από την πηγή του Ανάβαλου; Παραθέτουμε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν είναι καινούργια. Έρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν και αποδεικνύουν ότι η Κυνουρία διεκδικεί από το 1980 ποσότητες νερού από την συγκεκριμένη πηγή.
Στοιχείο 1ο: Για την χρήση του νερού της πηγής και την εκτέλεση έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, έχει εκδοθεί η υπ' αριθ. 131.460/2433/15-7-1980 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων), με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης νερού και στην πρώην Κοινότητα Ξηροπηγάδου που σήμερα είναι Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Στοιχείο 2ο: Με την υπ αριθ. 1616/15-7-1982 κοινή απόφαση των Νομαρχών Αργολίδας και Αρκαδίας έχει γίνει κατανομή της ποσότητας νερού που παραχωρήθηκε με την απόφαση. 131.460/2433/15-7-1980 του Υπουργού Γεωργίας, ενώ με την υπ αριθ. 605/21-7-1998 ενιαία άδεια χρήσης νερού του Νομάρχη Αρκαδίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων νερού στην πρώην Κοινότητα Ξηροπηγάδου για συγκεκριμένους αρδευτικούς σκοπούς.

Για την υπόθεση αυτή μίλησαν δημοσίως ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Νομάρχης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Ο μεν Λυκουρέντζος μίλησε περί «κοινής λογικής» και έκανε λόγο για «δίκαιο αίτημα», αναφέροντας ότι το νερό είναι επαρκές και για την Αργολίδα αλλά και για την Κυνουρία. Ενώ από την πλευρά του ο Νομάρχης μίλησε για έργο ζωής, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αντιδικία και υπογράμμισε ότι η Αρκαδία δικαιούται νερά από τον Ανάβαλο.
Πολύ δυναμικά –και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε- διεκδίκησε το δίκαιο αίτημα για την περιοχή του ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Δαλιάνης ο οποίος ενώπιον του Υπουργού Χατζηγάκη κατέστησε σαφές τι ζητά η Κυνουρία…

Βέβαια, ότι η Κυνουρία δικαιούται ποσότητες από αυτά τα νερά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε Αργολίδα και Αρκαδία. Έχει ειπωθεί κατ΄ επανάληψη ότι τα νερά του Ανάβαλου είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες και των δύο περιοχών. Θα είναι ολέθριο σφάλμα η Αργολίδα να θεωρήσει ως «εχθρική» την διεκδίκηση της Κυνουρίας και σε καμία περίπτωση η Κυνουρία δεν πρέπει να μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης με τους γείτονες μας.
Επί της ουσίας, Κυνουρία και Αργολίδα, διεκδικούν το ίδιο πράγμα. Νερά υπάρχουν και για τους δύο. Κατά συνέπεια, μία κόντρα ανάμεσα στις δύο περιοχές, μάλλον θα δημιουργήσει κίνδυνο να «μπλοκάρουν» τα έργα, παρά θα διευκολύνει τους κυβερνώντες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Αντιθέτως, εκτιμούμε ότι μία «συμμαχία» Αργολίδας και Κυνουρίας θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και θα προκαλέσει ταχύτερες εξελίξεις, για έργα τα οποία θα λύσουν για πολλά χρόνια το πρόβλημα της λειψυδρίας στις δύο περιοχές.

Κανείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν δικαιούται να πει ότι δεν ξέρει αυτή την υπόθεση. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, αφού ο σημερινός Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο (Μάρτιος 2008)- έχει αποστείλει έγγραφα για τη χρήση του νερού της πηγής του «Ανάβαλου» και την εκτέλεση του έργου αξιοποίησης των υδατικών πόρων. Και τα έγγραφα αυτά «έφυγαν» τότε προς τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, την περιφέρεια τη Νομαρχία και κοινοποιήθηκαν στους τρεις βουλευτές Αρκαδίας. Μάλιστα, από τότε έχει ζητηθεί να μελετηθεί και να εκτελεσθεί το απαιτούμενο έργο μεταφοράς του νερού από το αντλιοστάσιο της πηγής στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξηροπηγάδου και στην πεδιάδα του Άστρους.
Είδατε εσείς να έχει γίνει τίποτα, μέχρι σήμερα;


Αλλά και στην Αργολίδα, γνωρίζουν πολύ καλά τι διεκδικεί η Κυνουρία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία πρόσφατη συνέντευξη της (εκ Κυνουρίας) Δικηγόρου Αθηνών και τ. Νομαρχιακής Συμβούλου Αρκαδίας Νατάσας Πετρούλια στον τηλεοπτικό σταθμό της Αργολίδας Dr Tv και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πιτσάκη, όπου είχε αναφέρει για τον Ανάβαλο: «Θεωρούνται οι μοναδικές πηγές οι οποίες μπορούν να καλύψουν την υδροδότηση και την άρδευση όλης της Πελοποννήσου. Όμως, χρησιμοποιούνται πολύ περιορισμένα για την άρδευση και καθόλου για την υδροδότηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 10% των νερών αξιοποιούνται μέχρι σήμερα!
Πέρα από τα σοβαρότατα πρόβλημα ύδρευσης, τα οποία αντιμετωπίζει η Αργολίδα, το πρόβλημα της λειψυδρίας ταλαιπωρεί έντονα και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Λειψυδρία και ανάπτυξη στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα της περιοχής, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Το μεγάλο ποσοστό των ποσοτήτων νερού από τις πηγές του Ανάβαλου θα μπορούσε να δώσει μία οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα ύδρευσης τόσο για την Αργολίδα, όσο και για τη Βόρεια Κυνουρία. Για αν συμβεί αυτό βέβαια πρέπει να προχωρήσει το έργο μεταφοράς του νερού από το αντλιοστάσιο της πηγής στο Ξηροπηγάδο και στην πεδιάδα του Άστρους.Η Κυνουρία δικαιούται μία συγκεκριμένη ποσότητα από τα νερά του Ανάβαλου. Αυτό δεν αποτελεί μία αυθαίρετη εκτίμηση. Απόφαση του Υπουργείο Γεωργίας από το 1980 προβλέπει δικαίωμα χρήσης του νερού από το Ξηροπήγαδο. Επίσης, δύο χρόνια μετά ,το 1982, κοινή απόφαση των Νομαρχών Αργολίδας και Αρκαδίας, προέβλεπε συγκεκριμένη κατανομή των ποσοτήτων νερού από την πηγή αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter