tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ. Η ΚΥΝΟΥΡΙΑ;

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ. Η ΚΥΝΟΥΡΙΑ;

Μην γράψω ξανά τα ίδια. Ότι το θέμα των νερών είναι ζήτημα επιβίωσης για την Κυνουρία. Και ότι η Κυνουρία δικαιούται συγκεκριμένη ποσότητα νερών από την πηγή του Ανάβαλου.
Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά πάλι σε αυτά τα στοιχεία, γιατί είναι γνωστά. Και χιλιογραμμένα. Όμως, φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν ότι Κυνουρία έχει πρόβλημα λειψυδρίας και πως μέλλον χωρίς νερό δεν υπάρχει, επικρατεί απόλυτη στασιμότητα.
Έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από τότε που έγινε κάποια κίνηση ουσίας για να διεκδικήσει η Κυνουρία έργα από τα νερά του Αναβάλου. Ουσιαστικά, για το θέμα αυτό επικρατεί τέλμα. Δεν κινείται τίποτα.
Αντιθέτως, άλλες περιοχές κινούνται μεθοδικά και σε κάθε ευκαιρία πιέζουν για να κερδίσουν κονδύλια και να κάνουν έργα άρδευσης και ύδρευσης από τον Ανάβαλο. Και αναφέρομαι βέβαια σε περιοχές του νομού Αργολίδας, που σε αντίθεση με εμάς δεν έχουν εγκαταλείψει αυτή την υπόθεση. 

Τελευταίο παράδειγμά, μία ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Ανδριανού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του αρδευτικού έργου Ανάβαλου στο νομό Αργολίδας.
Εκεί ρωτούσε ποιες είναι οι δεσμευτικές προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση αυτού του έργου πνοής για τον αγροτικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον της Αργολίδας και σε ποιο ακριβώς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αναφέρεται η φράση της από 22 Δεκεμβρίου εκπρόθεσμης απάντησής της «σχεδόν παράλληλα θα προωθηθούν (…) τα έργα επέκτασης του δικτύου» σε ολόκληρο το νομό, με πρώτο βήμα το άνοιγμα των προσφορών.
Πήγε λοιπόν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης στη Βουλή και απάντησε. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Παρ’ όλο, όμως, αυτό το τοπίο το οποίο αφήσατε ως δραματική κληρονομιά απαιτήσεων χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το έργο υλοποιώντας τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, ο οποίος έβαλε τον πήχη για τον Αργολίδα πολύ ψηλά όχι ως χάρη, αλλά ως υποχρέωση προς το Νομό Αργολίδας.
…Αυτά τα χρήματα θα διαθέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ώστε αυτά τα έργα που είναι μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Αυτό –επαναλαμβάνω- αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έγινε δημοσίως μετά από συνεργασία που είχε και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 1η Δεκεμβρίου και με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής.
Θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μία αυξημένη ευαισθησία και προσοχή του Υπουργείου για τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ξεκάθαρη βούλησή μας να βελτιώσουμε με ολοκληρωμένα έργα την ποσοτική και ποιοτική διάθεση του νερού.»

Εν κατακλείδι: Οι γείτονες μας, Αργολιδείς, παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους για τα νερά του Ανάβαλου και καλά κάνουν. Άλλωστε, εμείς δεν έχουμε καμία διαφορά και καμία αντιπαράθεση με τους κατοίκους της Αργολίδας. Αλίμονο.
Το πρόβλημα το έχουμε με τον … κακό μας εαυτό.

Υ.Γ. Αλήθεια, τι περιμένουν οι βουλευτές Αρκαδίας για να καταθέσουν μία ερώτηση στη Βουλή και να αναγκάσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλήσει και να δεσμευτεί δημόσια για τα σχεδία του σχετικά με την Κυνουρία και τα νερά του Ανάβαλου; Ο Ανδριανός έκανε το καθήκον του για λογαριασμό της Αργολίδας. Οι δικοί μας τι περιμένουν; 

Υ.Γ.2: Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης έχει σχέσεις και επαφές με την Κυνουρία. Αν θέλουν, οι Κυνουριάτες, μπορούν να τον προσεγγίσουν.. Και μιλάω για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βόρειας Κυνουρίας που τον «κατέβασαν» πριν από μερικούς μήνες στο Άστρος, για να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση. Γιατί δεν το κάνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter