tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΙΕΚ Τρίπολης - Νέα ειδικότητα!

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΙΕΚ Τρίπολης - Νέα ειδικότητα!

Δελτίο Τύπου
Το  Ι.Ε.Κ.  Τρίπολης ανακοινώνει ότι  σύμφωνα με την υπ.αριθμ. ΔΚ2/315/11-1-2010 Πράξη του Προέδρου του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ., εγκρίθηκε η λειτουργία της ειδικότητας «Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων» (Τεχνικός Δ+ΑΑ) κατά το Εαρινό εξάμηνο 2010. Μια ειδικότητα που προτάθηκε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους (τους εκπροσώπους Εργατικού Κέντρου αλλά και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας). Μία σύγχρονη, καινοτόμα αλλά και επίκαιρη ειδικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ο νομός μας.


Οι εξελίξεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικότερης διαχείρισης πόρων αρχίζουν να επιβάλλουν και στη χώρα μας αυξημένες απαιτήσεις στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή νέων γνώσεων, συχνά στα πλαίσια καινούργιων ειδικοτήτων. Μία τέτοια ειδικότητα είναι και ο «Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων».

Η ειδικότητα αφορά στην "εναλλακτική διαχείριση" των αποβλήτων. Με τον όρο "εναλλακτική διαχείριση" νοούνται όλες οι εργασίες συλλογής μετά από διαλογή στην πηγή, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης, ανακύκλωσης, ανάκτησης ενέργειας (θερμική επεξεργασία) αποβλήτων και "άλλων προϊόντων". "Άλλα προϊόντα" είναι τα:
 -    οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ΟΤΚΖ)
 -    χρησιμοποιημένα ελαστικά οχημάτων
 -    απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)
 -    χρησιμοποιημένα λιπαντικά έλαια
 -    συσσωρευτές και ηλεκτρικές στήλες
 -    απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

Έχει θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό (Οδηγία 94/62 ΕΚ, Νόμος 2939/2001 ΦΕΚ 179 Α/6-8-2001, Π.Δ. 116/5-3-2004 για οχήματα μετά τέλος ζωής, Π.Δ. 82/2-3-2004 για ορυκτέλαια, Π.Δ. 109/5-3-2004 για ελαστικά, Π.Δ. 115/5-3-2004 για μπαταρίες, Π.Δ. 117/5-3-2004 για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη) και έχουν ήδη δημιουργηθεί προγράμματα διαλογής και νέες εγκαταστάσεις στην Χώρα μας αλλά και στην πόλη μας (Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης), για την εφαρμογή μιας ιεραρχίας στην πολιτική διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την οποία προηγείται η πρόληψη και η μείωση των αποβλήτων, η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και έπονται η ανάκτηση ενέργειας ή η τελική ταφή των υπολειμμάτων.
Ο αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συνεργασία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων (κλαδικές βιομηχανίες), της αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ) και των μη-κυβερνητικών περιβαλλοντικών (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) και καταναλωτικών οργανώσεων.

 Οι νέες αυτές εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων και γενικότερα της προστασίας του  περιβάλλοντος καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού το οποίο θα καλύψει θέσεις εργασίας των είδη λειτουργούντων μονάδων αλλά και νέων που θα δημιουργηθούν σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων συναφών με την «εναλλακτική διαχείριση» των αποβλήτων.

Στην ειδικότητα μπορούν να φοιτήσουν οι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων και ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.
Οι  αιτήσεις των Υποψηφίων για Επιλογή θα παραλαμβάνονται από τη Γραμματεία του Ι.Ε.Κ. Τρίπολης - οδός Τέρμα Τεγέας  Τ.Κ. 22100 :
από 18/01/2010 έως 21/01/2010
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.      Πρωτότυπο τίτλο σπουδών (Απολυτήριο ή Πτυχίο).
2.      Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
3.      Έγγραφα που πιστοποιούν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
4.      Βεβαίωση ιδιότητας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας από Α.Σ.Π.Ε.

Από τα παραπάνω τα 1,2 προσκομίζονται υποχρεωτικά τα 3και 4 εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter