tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Κρύβει κινδύνους για την Αρκαδία το σχέδιο "Καλλικράτης";

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κρύβει κινδύνους για την Αρκαδία το σχέδιο "Καλλικράτης";


Από: Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (Ν.Α.Σ.) Αρκαδίας 

«Η κυβέρνηση προωθεί τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, Στο επόμενο διάστημα θα προβεί στις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις για συνενώσεις και δραστική μείωση των Δήμων (περίπου 350 με 370), την κατάργηση των Νομαρχιών και την καθιέρωση νέων Περιφερειών (13;)
Το προωθούμενο σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, έχει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ (πέρα από επιμέρους πρόσκαιρες και σε διαχειριστικά ζητήματα διαφοροποιήσεις).
Το ελληνικά κράτος ανάλογα με τις εκάστοτε ιστορικές συνθήκες διαμόρφωσε διάφορες διοικητικές δομές, όλες όμως εξυπηρετούσαν τη στήριξη του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν αλλαγές στη διάρθρωση και λειτουργία των διοικητικών μηχανισμών που στόχευαν στην ευκολότερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου όπως: 

Οι αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», η εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θεσμοθέτηση της «Περιφέρειας» ως βασικού ενδιάμεσου κρίκου και η αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειάρχη, το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που έχει σαν βασική αρχή την υλοποίηση έργων σε συνεργασία με ιδιώτες, η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 που απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση να βρίσκει πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, n καθιέρωση για τους ΟΤΑ της τοπικής φορολογίας, ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων κλπ.
Η νέα αλλαγή της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας «Σχέδιο Καλλικράτης» δεν είναι απλά ένα λειτουργικό διαχειριστικό, διοικητικό μέτρο, είναι καθοριστικής σημασίας μεταρρύθμιση για το πολιτικό σύστημα.
Έχει σκοπό την ενίσχυση της τοπικής - περιφερειακής διοίκησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο αντίστοιχο τοπικό πεδίο (ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ) και αποτελεί συνέχεια των αντιδραστικών ρυθμίσεων που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο όλα μαζί με την διοικητική μεταρρύθμιση n κυβέρνηση προωθεί και το νέο εκλογικό νόμο, θέλει να ενισχύσει και τον αστικό εκσυγχρονισμό του κράτους και να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα. Με την προτεινόμενη μείωση του αριθμού των δήμων και των περιφερειών η κυβέρνηση στοχεύει στην ισχυρότερη κρατική παρέμβαση για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Για παράδειγμα, η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την "Πράσινη Οικονομία», με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, το πρόγραμμα του αγροτουρισμού κ.λ.π. διευκολύνεται με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Στους μεγάλου μεγέθους ΟΤΑ είναι πιο εύκολη η συνεργασία με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και τομείς υπηρεσιών με τη λογική των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τώρα, πέρα από τα μεγάλα έργα, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αστυνομικά τμήματα, διοικητήρια, χώροι στάθμευσης κ.λ.π. όλα θα γίνονται με ΣΔΙΤ. Ο λαός θα τα χρυσοπληρώνει ως φορολογούμενος για να κατασκευαστούν αλλά και ως χρήστης, ενώ το κεφάλαιο θα θησαυρίζει. Παράλληλα θα περιοριστούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνικές δαπάνες και έργα υποδομής.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στις περιφέρειες και τους Δήμους θα έχει σοβαρές επιβαρύνσεις στο λαό γιατί θα λειτουργήσουν βασικοί τομείς στη λογική της ανταποδοτικότητας ή της επιχειρηματικότητας. Διαλύεται κάθε έννοια ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών που συνεχώς θα υποβαθμίζονται. Προβλέπεται ακόμη και η «αποκέντρωση» της νοσοκομειακής περίθαλψης και η λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτόνομες οικονομικές μονάδες», να λειτουργούν δηλαδή με ιδιωτικο­οικονομικά κριτήρια. Διαλύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας αφού μέσα από την δήθεν αποκέντρωση διευκολύνεται η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Παιδεία. Ήδη υπάρχουν εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για το διαφοροποιημένο σχολείο με βάση τις «τοπικές κοινωνίες ενώ το πόρισμα της «Επιτροπής Μπαμπινιώτη» προβλέπει διαφοροποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης. Η ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού θα γίνει με ανατροπές στο εργατικό καθεστώς σε βάρος της μονιμότητας με επέκταση στις «ευέλικτες εργασιακές σχέσεις» (ωρομίσθιοι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λ.π.). Η μείωση του αριθμού των ΟΤΑ διευκολύνει ιδιαίτερα το κεφάλαιο στο ξεκοκάλισμα του Δ'ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) γιατί τα κονδύλια που θα πηγαίνουν στα περιφερειακά προγράμματα θα. τα διαχειρίζονται τώρα ανώνυμες εταιρίες (ΔΗΜΟΙ Α.Ε. - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Α.Ε.) σε συνεργασία πάντα με το ιδιωτικό κεφάλαιο και τις τράπεζες που λυμαίνονται τον κύριο όγκο των κονδυλίων.
Εμείς απορρίπτουμε κατηγορηματικά το σχέδιο «Καλλικράτης».
Δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής σε σχέση με μια νεότερη αλλά πολεμάμε τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η νέα δομή. Οι προηγούμενες αναδιαρθρώσεις και ο «Καποδίστριας» δεν έφεραν ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια σε βάρος του λαού.
Καμία διοικητική δομή που υπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου δεν συμφέρει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και τις γυναίκες.
Σκοπός του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» είναι η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών που θα είναι ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter