tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 4 ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 4 ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;


Ολοένα και «φουντώνουν» οι φήμες…


.. σε  Γορτυνία, Μεγαλόπολη, Κυνουρία και Μαντινεία («παλιές επαρχίες»)

Όταν ο Ραγκούσης έλεγε ότι θα σχεδιάσουν τους νέους δήμους, λαμβάνοντας υπόψην τους τις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), όλοι πίστεψαν ότι στην Αρκαδία θα οδηγηθούμε σε 6 ή 7 νέους Δήμους. Κι αυτό διότι η μελέτη του ΙΤΑ προβλέπει δύο πολύ συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις:

  1. Η πρώτη πρόταση τη δημιουργία έξι Δήμων (Ο πρώτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Γόρτυνος, Δημητσάνης, Ηραίας και Τρικολώνων. Ο δεύτερος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τύρου και την κοινότητα Κοσμά. Ο τρίτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κορυθίου, Βαλτετσίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας και Τριπόλεως. Ο τέταρτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βυτίνας, Λαγκαδίων, Λεβιδίου και Φαλάνθου. Ο πέμπτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας. Ο έκτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κλείτορος, Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων.)
  2. Η δεύτερη πρόταση ήταν ίδια με την πρώτη, με μοναδική διαφορά ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας παραμένει ως έχει σήμερα (με κάποιες … απώλειες δημοτικών διαμερισμάτων). Δηλαδή, οι Δήμοι Λεωνιδίου, Τυρού και η Κοινότητα Κοσμά θα απαρτίζουν το νέο Δήμο και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα παραμείνει αυτόνομος. Άρα, σε αυτή τη δεύτερη πρόταση οι Δήμοι στην Αρκαδία είναι επτά. Μόνο που σε αυτή την πρόταση ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα χάσει πολλά από τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα του. Πιο συγκεκριμένα, δέκα πέντε Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα προσαρτηθούν στο νέο Δήμο Τρίπολης. Πρόκειται για τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Αγίου Πέτρου, Αγίας Σοφίας, Βερβένων, Δολιανών, Ελάτου, Καράτουλα, Καστρίου, Κουτρούφων, Μεσορράχης, Νέας Χώρας, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Στόλου και Ωριάς. Σε αυτή την περίπτωση, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας παραμένουν μόνο τα δημοτικά διαμερίσματα Άστρους, Αγίου Ανδρέα, Καστάνιτσας, Κορακοβουνίου, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Πλατάνου, Πραστού, Σιταίνης και Χαράδρου.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όσο περνά ο καιρός, προκύπτουν συνεχώς νέες ενδείξεις ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζονται να δημιουργήσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερους δήμους. Θα εξαντλήσουν δηλαδή κάθε περιθώριο, προκειμένου οι Δήμοι –ανά νομό- να είναι οι λιγότεροι δυνατοί. Κι αυτό βέβαια θα εφαρμοστεί και στην Αρκαδία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα www.isthmos.gr ότι σε τέσσερις Δήμους πρόκειται να χωριστεί ο νομός Αχαΐας στο πλαίσιο του Καλλικράτη.  
Ο ένας θα είναι ο Δήμος Πατρέων και  ο δεύτερος , ο Δήμος Καλαβρύτων. Ενιαία προβλέπεται με βάση το νέο σχεδιασμό η Αιγιάλεια ενώ η Δυτική Αχαΐα θα ενωθεί σε ένα Δήμο, αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν δύο. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Γιάννη Ραγκούση.
Σε αυτό το στοιχείο πρέπει να προστεθεί και η πληροφορία που κυκλοφορεί στη Λακωνία ότι τελικά θα δημιουργηθούν μόνο 3 Δήμοι!
Την ίδια ώρα, στην Αρκαδία, ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να μιλήσουν για την ανάγκη να δημιουργηθούν μεγάλοι Δήμοι στο νομό Αρκαδίας και να μην πάμε σε … μεσοβέζικές λύσεις.
Όλα τα προαναφερόμενα, είναι κάποιες ενδείξεις ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει (αρχές Μαρτίου) ότι στην Αρκαδία θα γίνουν μόλις 4 Δήμοι. Γιατί τέσσερις;

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑ

Υπάρχει ένα σενάριο –το οποίο είναι αλήθεια ότι ακούγεται όλο και πιο έντονα και φαίνεται αν κερδίζει πόντους- που θέλει την Αρκαδία χωρισμένη σε 4 Δήμους, οι οποίοι και περιλαμβάνουν τις λεγόμενες τέσσερις «παλιές επαρχίες».
Οι «παλιές επαρχίες» ήταν: Επαρχία Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη, Επαρχία Γορτυνίας με πρωτεύουσα τη Δημητσάνα, Επαρχία Κυνουρίας με πρωτεύουσα το Λεωνίδιο, Επαρχία Μεγαλοπόλεως με πρωτεύουσα τη Μεγαλόπολη.
Βέβαια, καλό θα ήταν να μην δίνετε … κόμπο ότι αυτές θα είναι και οι έδρες των νέων Δήμων. Ειδικά, στην περίπτωση της Κυνουρίας, αν τελικά γίνει ένας Δήμος για όλη την επαρχία, τότε δεν αποκλείεται η έδρα να είναι το Άστρος και όχι το Λεωνίδιο. Όμως, αυτό θα μας απασχολήσει άλλη στιγμή..
Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθούν τέσσερις τεράστιοι Δήμοι οι οποίοι θα αποτελούνται από:

  1. Ο νέος Δήμος Τρίπολης  - Μαντινείας θα περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Τεγέας, Κορυθίου, Μαντινείας, Τρίπολης, Βαλτετσίου, Φαλάνθου και ίσως Λεβιδίου.
  2. Ο νέος Δήμος Γορτυνίας θα περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Κοντοβάζαινας, Τροπαίων, Λαγκαδίων, Κλείτορος, ήραίας, Δημητσάνας, Τρικολώνων και Βυτίνας.
  3. Ο νέος Δήμος Μεγαλόπολης θα περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Μεγαλόπολης, Γόρτυνος και Φαλαισίας.
  4. Ο νέος Δήμος Κυνουρίας θα περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Τυρού, Λεωνιδίου και την κοινότητα Κοσμά.

Αν τελικά οι Δήμοι στην Αρκαδία είναι 4, τότε τα γεωγραφικά τους σύνορα θα εκτείνονται σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς πάντως να αποκλείονται μικροδιαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι Δήμοι Λεβιδίου και Φαλάνθου να πάνε στη Γορτυνία. Ή ο Δήμος Τρικολώνων να ενωθεί με τη Μεγαλόπολή (ως λιγνιτικός) ή ο Δήμος Γόρτυνος να πάει στη Γορτυνία. Κανείς δεν ξέρει αν θα φύγουν κάποια δημοτικά διαμερίσματα της Βόρειας Κυνουρίας και έρθουν στη Τρίπολη και αν ο Κοσμάς φύγει και πάει σε Δήμο που θα δημιουργηθεί στη Λακωνία, όπως έχει ζητήσει…
Όλα αυτά θα προκύψουν στην πορεία. Προς το παρόν, καταγράφουμε φήμες, σενάρια και ανεπίσημες … διαρροές που όμως έχουν σημασία και ενδεχομένως έρχονται από το … μέλλον!
Υ.Γ. Πάντως, σε μία τέτοια περίπτωση, οι Δήμοι είναι αδύνατον να είναι λειτουργικοί. Φάνηκε και από το «πείραμα» το οποίο έγινε με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Ο Δήμος εκείνος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και συνεχίζει να αντιμετωπίζει. Αν γίνουν 4 Δήμοι στην Αρκαδία, τα μικρά χωριά θα παραμεληθούν κι άλλο και θα εγκαταλειφθούν κάποια στιγμή. Αυτό βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter