tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Πυρόπληκτες περιοχές δεν είναι μόνον στην Ηλεία, αλλά και στην Αρκαδία

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Πυρόπληκτες περιοχές δεν είναι μόνον στην Ηλεία, αλλά και στην Αρκαδία

Το απόγευμα της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ΤΕΔΚ-Α σύσκεψη της  Συντονιστικής Επιτροπής για την ανάκαμψη των πυροπλήκτων Δήμων της Αρκαδίας. Η Επιτροπή αυτή, που συγκροτήθηκε στα μέσα του 2008 υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚ-Α, αποτελείται από τους τέσσερες Δημάρχους των Δήμων Μεγαλόπολης, Γόρτυνος, Φαλαισίας και Βαλτετσίου, και προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ-Α και Δήμαρχο Τρικολώνων κ. Γιώργο Μπαρούτσα.
Τα  πρωτοφανή, σε έκταση και ένταση, περιστατικά των πυρκαγιών του 2007 είχαν προκαλέσει -ως γνωστόν- ανυπολόγιστες καταστροφές στο ανθρωπογενές και κυρίως στο φυσικό περιβάλλον, σε μεγάλο µέρος της Πελoπovvήσoυ, αλλά κυρίως στους Δήµους Βαλτετσίου, Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας του Νοµού Αρκαδίας, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από εκτεταμένα πληµµυρικά φαινόµενα, το φθινόπωρο του ίδιου έτους. 

Οι οδυνηρές επιπτώσεις αυτών των καταστροφών είναι πλέον ευδιάκριτες και αντιληπτές από το κοινωνικό σύνολο και πολύ περισσότερο από τις δημοτικές αρχές, που ανέλαβαν σχεδόν όλο το βάρος της πρόληψης και αντιµετώπισης, τόσο αυτών καθ' αυτών των καταστροφικών φαινοµένων, όσο και των πολυσχιδών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων που στη συνέχεια αναφύονται εξ' αιτίας τους.
Η ΤΕΔΚ-Αρκαδίας, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και των αρμοδιοτήτων της, ανέλαβε έγκαιρα ουσιαστικές πρωτοβουλίες κινητοποίησης και συντονισμού των  συναρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, διοργανώνοντας στις 8 Ιουνίου 2008 ειδική Ημερίδα Περιβαλλοντικού Προβληματισμού στην πυρόπληκτη Μεγαλόπολη. Συγκεκριμένα στην Ημερίδα αυτή προτάθηκε η λήψη ειδικών μέτρων που δεν  στοχεύουν µόνον στην αποκατάσταση του τόπου από τις προκληθείσες καταστροφές, αλλά προσβλέπουν στην περαιτέρω αναπτυξιακή του προοπτική, προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης βιωσιµότητας και προκοπής στις  πληγείσες περιοχές.
Ως επακόλουθο της ανάγκης για συγκεκριμένη, άμεση  και αποτελεσματική παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτάθηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής των πυροπλήκτων Δήμων της Αρκαδίας, που ήδη δραστηριοποιείται ενεργά για τη διαμόρφωση και προώθηση ενός ορθολογικού πλαισίου  σχεδιασμού και οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, και διεκδικεί δυναμικά τα αναγκαία μέτρα και τους πόρους για την ανάκαμψη των συγκεκριμένων πυροπλήκτων Δήμων της Αρκαδίας.
Έτσι, με αναλυτικά υπομνήματα και αναφορές, η Συντονιστική Επιτροπή από τα μέσα του 2008 μέχρι σήμερα έχει απευθυνθεί προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές, εκθέτοντας την υπάρχουσα κατάσταση και προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάκαμψη των πυροπλήκτων Δήμων της Αρκαδίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή στην πρόσφατη σύσκεψη της, στις 29 Ιανουαρίου, ανακεφαλαίωσε τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις προς την κεντρική και την περιφερειακή Διοίκηση, ειδικά μάλιστα προς τους πρώην Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, έκανε τον απολογισμό των μέχρι τώρα  αποτελεσμάτων και επικαιροποίησε τις προτάσεις των πυροπλήκτων Δήμων της Αρκαδίας, με υπόμνημα που κατέθεσε την ίδια μέρα σε συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Χατζημιχάλη, προκειμένου αυτός να ενημερωθεί και αναλάβει πρωτοβουλία άμεσης προώθησης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από άλλες πηγές, των συγκεκριμένων αιτημάτων, που περιλαμβάνουν:
1.       Εφαρμογή του Κτηματολογίου - Δασολογίου & ΣΧΟΑΠ.
2.       Εκπόνηση Υδρογεωλογικής Μελέτης & Χαρτογράφηση των υπογείων υδάτων.
3.       Υλοποίηση αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων.
4.       Υλοποίηση έργων αναδάσωσης κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων – εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας – πυρανίχνευσης.
5.       Βελτίωση νομαρχιακού - επαρχιακού οδικού δικτύου & νέες χαράξεις.
6.       Άμεση επισκευή και αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.
7.       Άμεση επισκευή – αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης / άρδευσης και επέκταση νέων δικτύων.
8.       Αποκατάσταση - συντήρηση αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
9.       Αναδιάταξη καλλιεργειών – προώθηση νέων βιολογικών καλλιεργειών (τρούφα, αρωματικά φυτά, μανιτάρια, ενεργειακά φυτά, σαλιγκαροτροφία κ.τ.λ.).
10.     Αναπλήρωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου – εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υπαρχόντων εκτρεφόμενων ζώων.
11.     Παράταση ισχύος Αναπτυξιακού Νόμου στους Πυρόπληκτους Δήμους και διευθέτηση δανείων για την επόμενη πενταετία.
12.     Εξασφάλιση μόνιμης λειτουργίας Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
13.     Διπλασιασμό της απόδοσης ΣΑΤΑ για την επόμενη πενταετία στους Πυρόπληκτους Δήμους.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ-Α κ. Γιώργος Μπαρούτσας και οι τέσσερες Δήμαρχοι των πυροπλήκτων αρκαδικών Δήμων υπογράμμισαν με έμφαση στον κ. Περιφερειάρχη ότι η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές δεν επιδέχεται τον παραμικρό εφησυχασμό, οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, καθώς η Πολιτεία και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών του κ. Μολυβιάτη οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι κατεστραμμένες  περιοχές δεν είναι μόνον στην Ηλεία, αλλά  και στην Αρκαδία, όπου  οι πυρόπληκτοι Δήμοι είναι σε δραματική κατάσταση και πρέπει να τύχουν άμεσης και ουσιαστικής στήριξης.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Φώτης Χατζημιχάλης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ-Α και τους Δημάρχους ότι θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα τους και δεσμεύτηκε να ορίσει σύντομα νέα συνάντηση μαζί τους για να λάβουν οριστικές απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter