tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: 4 ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

4 ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;


Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Εκεί συγκλίνουν οι περισσότεροι Δήμαρχοι, υπό κάποιες προϋποθέσεις...
«Δεν μπορεί να ενωθεί όλη η Μαντινεία σε έναν Δήμο» λένε Κοτσιάνης και Σωτηρόπουλος και ζητούν να μείνει μόνη της η Τρίπολη
Κρίσιμο το Συνέδριο της ΤΕΔΚΑ στις 17 Φεβρουαρίου

Το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα νέα διοικητικά όρια των νέων Δήμων στην Αρκαδία απασχόλησαν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Διαβάστε ποιες απόψεις κατατέθηκαν από τους Δημάρχους, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚΑ το οποίο θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΑ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αντάλλαξαν  απόψεις και αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Συνέδριο με κυρίαρχο θέμα τον «Καλλικράτη». Έγινε κουβέντα και για τα διοικητικά όρια των νέων δήμων, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει –προς το παρόν- αυτό το θέμα.
«Είμαστε αμετακίνητοι ότι δεν συζητούμε για διοικητική μεταρρύθμιση, αν δεν εξασφαλιστούν πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα οικοδόμημα, αν δεν έχουμε ρίξει γερά θεμέλια,. Το Υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τι προίκα θα δώσει για αυτό το νέο νομοθέτημα.» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΑ και Δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας.
Να σημειωθεί ότι κ. Μπαρούτσας πρότεινε να εφαρμοστεί η μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που προβλέπει 7 Δήμους στην Αρκαδία, το θεωρεί λειτουργικό σχέδιο. Διευκρίνισε όμως ότι αν η Πολιτεία θεωρεί ότι θα δώσει πόρους, θα επανδρώσει τους Δήμους με τεχνικές υπηρεσίες , με μηχανολογικό εξοπλισμό και με εξειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει ένα βήμα παραπάνω, «να φανούμε πιο τολμηροί, να αποδείξουμε ότι δεν σχεδιάζουμε με βάση το προσωπικό μας συμφέρον» και να γίνει ένας Δήμος ανά επαρχία.
Τους Δημάρχους φαίνεται ότι τους απασχολεί τι θα γίνει με τους πόρους και πως θα εξυπηρετείται ο πολίτης την επομένη των επομένων εκλογών. Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΑ είπε: «Αν γίνει το λάθος να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» χωρίς πόρους, χωρίς τα εργαλεία αυτά που να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, τότε θα καταρρεύσει. Και καλύτερα θα ήταν να μην γίνει καθόλου.»
Δεν υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση των προτάσεων. Πλειοψήφησε η πρόταση να γίνουν 4 Δήμοι στην Αρκαδία. Υπήρξε μία πρόταση από τον νυν Δήμαρχο Τρίπολης Αλέξανδρο Κοτσιάνη και από τον πρώην Δημαρχο Τρίπολης Δημοσθένη Σωτηρόπουλο ότι η Μαντινεία δεν μπορεί να είναι σε έναν Δήμο. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαντινείας Γιώργος Τσαγγούρης μίλησε για 6 Δήμους.
Στις 17 Φεβρουαρίου, στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΑ,  θα μιλήσουν 153 σύνεδροι, παρατηρητές, κόμματα, βουλευτές και εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΜΕΛΕΤΗ ΙΤΑ - Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρώτη πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη δημιουργία έξι Δήμων.
Ο πρώτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Γόρτυνος, Δημητσάνης, Ηραίας και Τρικολώνων.
Ο δεύτερος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τύρου και την κοινότητα Κοσμά.
Ο τρίτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κορυθίου, Βαλτετσίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας και Τριπόλεως.
Ο τέταρτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βυτίνας, Λαγκαδίων, Λεβιδίου και Φαλάνθου.
Ο πέμπτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.
Ο έκτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κλείτορος, Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων.
ΝΑ σημειψθεί εδώ, ότι σε αυτή την πρόταση ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα χάσει πολλά από τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα του. Πιο συγκεκριμένα, δέκα πέντε Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα προσαρτηθούν στο νέο Δήμο Τρίπολης. Πρόκειται για τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Αγίου Πέτρου, Αγίας Σοφίας, Βερβένων, Δολιανών, Ελάτου, Καράτουλα, Καστρίου, Κουτρούφων, Μεσορράχης, Νέας Χώρας, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Στόλου και Ωριάς. Σε αυτή την περίπτωση, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας παραμένουν μόνο τα δημοτικά διαμερίσματα Άστρους, Αγίου Ανδρέα, Καστάνιτσας, Κορακοβουνίου, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Πλατάνου, Πραστού, Σιταίνης και Χαράδρου.

ΜΕΛΕΤΗ ΙΤΑ - Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η δεύτερη πρόταση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αρκαδία είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη, με μοναδική διαφορά ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας παραμένει αυτόνομος. Επομένως, οι Δήμοι Λεωνιδίου, Τυρού και η Κοινότητα Κοσμά θα απαρτίζουν το νέο Δήμο και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα παραμείνει αυτόνομος. Άρα, σε αυτή τη δεύτερη πρόταση οι Δήμοι στην Αρκαδία είναι επτά.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Στο Δήμο Γόρτυνος διαφωνούν να συνενωθούν με τους Δήμους Τρικολώνων, Δημητσάνας και Ηραίας, αφού η πλειοψηφία θέλει συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης.
Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απολύτως γεωγραφική αλλαγή των ορίων του Δήμου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοσμά έχει λάβει ομόφωνη απόφαση και ζητά να παραμείνει αυτόνομη, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει κανέναν οικονομικό η πολιτιστικό δεσμό με την επαρχία Κυνουρίας, ενώ αντιθέτως έχει αναπτύξει δεσμούς με συγκεκριμένες περιοχές του νομού Λακωνίας.
Το τοπικό Συμβούλιο Αγίου Πέτρου έχει πάρει απόφαση και ζητά να φύγει από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και να ενωθεί με τον Δήμο της Τρίπολης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter