tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η … ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ» ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!!!

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η … ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ» ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!!!

Καρναβάλι στην Τρίπολη φέτος δεν θα γίνει. Είναι οριστικό. Ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προχθές το βράδυ. Η επίσημη δικαιολογία είναι η οικονομική κρίση.
Αυτό προέκυψε, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε και πήρε το λόγο ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Παπασταματάκης και ρώτησε για ποιο λόγο δεν γίνεται φέτος το Καρναβάλι. 
Τότε, του απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Καραχάλιος ότι η οικονομική κρίση και η πιθανή κακοκαιρία είναι δύο στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην απόφαση να μην ρισκάρει ο Δήμος να κάνει φέτος καρναβάλι και να κινδυνεύσει να χάσει ένα ποσό κοντά στις 100.000 €.
Ερώτηση: Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; 

Για αυτή την υπόθεση υπάρχουν αντικρουόμενα επιχειρήματα, όπως:
  • Ο Παπασταματάκης λέει ότι δεν είναι δυνατόν περιοχές μικρότερες από την Τρίπολη (Κορακοβούνι, Τυρός, Λαγκάδια, Τρόπαια) να κάνουν καρναβάλι και η Πρωτεύουσα του νομού να μην κάνει. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι πως είναι δυνατόν αυτές οι περιοχές να βρίσκουν χρήματα και να διοργανώνουν ένα καρναβάλι κι εμείς να μην μπορούμε;
  • Λέει επίσης ο Παπασταματάκης ότι το Καρναβάλι το ήθελε η πόλη και το αποδείκνυε κάθε χρόνο. «Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρούμε τους δημότες» είπε -επί λέξει- μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.. (Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίζουμε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Παπασταματάκης ήρθε σε ρήξη με τον Δήμαρχο και πήρε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί..).
  • Στο γεγονός ότι ο κόσμος συμμετείχε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και μάλιστα γινόταν και τζίρος για τα μαγαζιά της πόλης στάθηκε ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Γεωργακόπουλος.
  • Από την άλλη πλευρά, ο Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Γιάννης Καραχάλιος προσεγγίζει το θέμα αυτό, λέγοντας ότι «πρέπει να απλώνουμε το πάπλωμα μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας» και εξηγεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκδηλώσεις και να μην πληρώνονται, με αποτέλεσμα να χρωστά ο Δήμος.
  • «Η Τρίπολη δεν αντέχει πολλούς .. φραμπαλάδες» είπε ο Τάσος Κακλαμάνος ο οποίος υπογράμμισε ότι –κατά τη γνώμη του- οι τρείς βασικές εκδηλώσεις για την πόλη είναι τα κούλουμα (που και φέτος θα γίνουν κανονικά), το Πάσχα (για το οποίο ο Καραχάλιος είπε ότι θα εορταστεί κανονικά και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί) και ο εορτασμός της 23ης Σεπτεμβρίου.

Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα υπέρ και κατά του Καρναβαλιού. Η θέση της στήλης «Καλημέρα Αρκαδία» είναι ότι το Καρναβάλι έπρεπε να γίνει και φέτος. Κάνεις δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι υπάρχει οικονομική κρίση, ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και ότι ο Δήμος σε τόσο δύσκολους καιρούς δεν πρέπει να προκαλεί με περιττά έξοδα.
Όμως, ο Δήμος θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει τον προϋπολογισμό του Καρναβαλιού και να κάνει έστω μια απλή παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έστω και χωρίς άρματα. Το κόστος θα ήταν μικρό.
Το επιχείρημα του Παπασταματάκη είναι λογικό. Αναρωτιέται πως είναι δυνατόν το Κορακοβούνι ή τα Λαγκάδια να κάνουν Καρναβάλι και εμείς όχι. Αυτοί δεν έχουν οικονομική κρίση; Αυτοί δεν ρισκάρουν να πάνε στράφι τα έξοδα που έχουν προϋπολογίσει για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, αν υπάρχει κακοκαιρία εκείνες τις ημέρες; Έχει βάση το σκεπτικό του Παπασταματάκη ο οποίος φαίνεται ότι νοιάζεται πραγματικά για το Καρναβάλι κι οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αγνοήσω τα λεγόμενα του Γιάννη Καραχάλιου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου Τρίπολης, κάνει χρηστή διοίκηση και ξέρει καλύτερα από όλους μας τι αντέχει και τι όχι το δημοτικό ταμείο. Όταν λοιπόν ο Καραχάλιος λέει ότι «πρέπει να απλώνουμε το σεντόνι μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας», δεν το λέει τυχαία.
Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση ότι θα έπρεπε να «ματώσει» το δημοτικό ταμείο για να γίνει Καρναβάλι. Υποστηρίζει ότι με πολύ λιγότερα χρήματα και με πολύ μικρότερο ρίσκο θα μπορούσε να γίνει και φέτος το Καρναβάλι, ώστε και περιττά έξοδα να μην γίνουν –σε περίοδο οικονομικής κρίσης- και ο κόσμος ο οποίος συμμετέχει ή το παρακολουθεί κάθε χρόνο, θα ήταν ικανοποιημένος.
Γιατί είναι αλήθεια –κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- ότι το Καρναβάλι είχε εξ αρχής θετική απήχηση στον κόσμο της Τρίπολης. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι το Καρναβάλι ξεκίνησε το 2004, από μία ιδέα της Πέρρυς Τρουπή η οποία –με πενιχρά μέσα, τότε- κατάφερε και το οργάνωσε άρτια, έχοντας στη διάθεση της ελάχιστο χρόνο. Η πόλη τότε «αγκάλιασε» το Καρναβάλι. Η επιτυχία του φάνηκε από την πρώτη στιγμή και για το λόγο αυτό συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.
Το 2007 ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή η παράταξη «Συνεργασία για την Τρίπολη - Πρωτεύουσα Πόλη» του Αλέκου Κοτσιάνη. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί το Καρναβάλι, αν και υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της παράταξης (λογικό μέσα σε μία παράταξη να μην συμφωνούν όλοι για όλα..). Την ευθύνη ανέλαβε ο Παπασταματάκης ο οποίος ορίστηκε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Κέντρου Καλλιτεχνικής Πράξης. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το 2007 και το 2008 στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Για όσους ξεχνούν, θυμίζουμε ότι το 2008 συμμετείχαν πάνω από 2.000 καρναβαλιστές (αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με πρόπερσι), πάνω από 25 γκρουπ και χιλιάδες απλού κόσμου που κατέβηκε στους δρόμους, για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το  Καρναβάλι και πέρυσι.
ουσιαστικά, και με εαυτό κλείνουμε, το Καρναβάλι το μόνο στόχο που είχε ήταν να κρατήσει εδώ τους Τριπολίτες, που σε άλλη περίπτωση θα επέλεγαν κάποια γειτονική πόλη για να γλεντήσουν, και επίσης στόχο είχε να προσελκύσει «ξένο» κόσμο. Τα τελευταία 5 χρόνια, που γινόταν το δικό μας Καρναβάλι, έχει πετύχει και τους δύο αυτούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter