tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η μεγάλη "σφαγή" στην Αρκαδία θα γίνει για τα σύνορα των νέων Δήμων!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η μεγάλη "σφαγή" στην Αρκαδία θα γίνει για τα σύνορα των νέων Δήμων!


Παράπονο δεν πρέπει να έχετε! Στις 30 Ιανουαρίου 2010 γράφαμε: “Υπάρχει ένα σενάριο –το οποίο είναι αλήθεια ότι ακούγεται όλο και πιο έντονα και φαίνεται αν κερδίζει πόντους- που θέλει την Αρκαδία χωρισμένη σε 4 Δήμους, οι οποίοι και περιλαμβάνουν τις λεγόμενες τέσσερις «παλιές επαρχίες».
Οι «παλιές επαρχίες» ήταν: Επαρχία Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη, Επαρχία Γορτυνίας με πρωτεύουσα τη Δημητσάνα, Επαρχία Κυνουρίας με πρωτεύουσα το Λεωνίδιο, Επαρχία Μεγαλοπόλεως με πρωτεύουσα τη Μεγαλόπολη.
Βέβαια, καλό θα ήταν να μην δίνετε … κόμπο ότι αυτές θα είναι και οι έδρες των νέων Δήμων.”

Τέσσερα 24ωρα μετά (3 Φεβρουαρίου 2010) συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας (ΤΕΔΚΑ) , όπου ουσιαστικά προκύπτει ότι οι περισσότεροι Δήμαρχοι δεν έχουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις για να πάμε σε 4 Δήμους για όλο το νομό Αρκαδίας!!! Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει βέβαια το ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΑ.
Είναι μία μεγάλη δικαίωση για τη στήλη «Καλημέρα Αρκαδία». Ουσιαστικά, οι Δήμαρχοι οδηγούνται σε μία τέτοια λύση, όχι τόσο επειδή τους αρέσει και την βρίσκουν σωστή, αλλά γιατί ξέρουν καλά ότι αυτό «μαγειρεύεται» στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Ραγκούσης έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερους Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Και το ίδιο θα ισχύσει και στην Αρκαδία.
Οι δικοί μας Δήμαρχοι –θέλοντας και μη- στο τέλος θα συνταχθούν με αυτή τη λύση. Παρά το γεγονός ότι ξέρουν πως αυτοί οι Δήμοι δεν πρόκειται να είναι λειτουργικοί. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από την επομένη των δημοτικών εκλογών. Όχι, δεν είμαστε … μελλοντολόγοι. Αλλά, θεωρώντας ως δεδομένη την τακτική της Κυβέρνησης να αφήνει τους Δήμους χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι αυτοί οι νέοι τεράστιοι Δήμοι που θα δημιουργηθούν στην Αρκαδία, ουσιαστικά θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και ομαλής λειτουργίας. Και στο τέλος θα την «πληρώσει» ο δημότης, φυσικά…

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ Η «ΜΠΙΛΙΑ»;

Όλοι ξέρουν λοιπόν ότι –αν κάτι δεν αλλάξει ξαφνικά- θα πάμε σε 4 Δήμους στην Αρκαδία. Το «παιχνίδι» λοιπόν θα παιχτεί αλλού. Θα παιχτεί στα σύνορα που θα έχει ο κάθε Δήμος. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να συνενωθούν ολόκληροι Δήμοι μεταξύ τους. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που ένας Δήμος θα σπάσει σε δύο κομμάτια και το ένα κομμάτι θα πάει στον «άλφα» Δήμο και το άλλο κομμάτι στον «βήτα» Δήμο.
Θέλετε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Υπάρχει ένα σενάριο που αναφέρει ότι κάποια δημοτικά διαμερίσματα του σημερινού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα πάνε στο Δήμο της Τρίπολης. Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Τρικολώνων (σίγουρα όχι η Στεμνίτσα) θα συνενωθεί με το νέο Δήμο Μεγαλόπολης – Φαλαισίας- Γόρτυνος, ενώ η Στεμνίτσα και ίσως το Ελληνικό θα πάνε στο μεγάλο Δήμο που θα δημιουργηθεί στη Γορτυνία.
Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες περιοχές που ανήκουν σήμερα στην Αρκαδία, να συνενωθούν με δήμους από άλλους νομούς. Παράδειγμα, η κοινότητα Κοσμά έχει ζητήσει να παραμείνει αυτόνομη (που δεν πρόκειται να γίνει) ή να συνενωθεί με Δήμο της Λακωνίας γιατί είναι πιο βολικό για τους κατοίκους του Κοσμά.
Φαίνεται λοιπόν ότι όλο το «παιχνίδι» αφορά το που θα κάτσει η «μπίλια» για τα σύνορα των νέων Δήμων στην Αρκαδία. Για το ποιοι Δήμοι θα «σπάσουν» σε δύο κομμάτια και με ποιους δήμους θα συνενωθούν. Διότι από όλα αυτά θα εξαρτηθεί και ποιοι σημερινοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν πολιτικό μέλλον και θα μπορέσουν να επανακλεγούν…

Υ.Γ. Για τις έδρες των νέων Δήμων (αν είναι 4), λογικά δεν θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση. Θα είναι η Τρίπολη, η Δημητσάνα και η Μεγαλόπολη. Ίσως προκύψει ζήτημα για την Κυνουρία, ανάμεσα σε Λεωνίδιο και Άστρος. Αν και ακούγεται πολύ έντονα (από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα…) ότι η έδρα θα είναι το Άστρος.
Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις. Σίγουρα, όμως θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το συνέδριο της ΤΕΔΚΑ που θα γίνει στην Τρίπολη. Εκεί θα γίνει … χαμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter