tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «ΣΠΑΖΟΥΝ» ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ;

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«ΣΠΑΖΟΥΝ» ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ;


Σενάρια για 4 έως 6 Δήμους στην Αρκαδία

Μία ενδεχόμενη κόντρα Άστρους – Λεωνιδίου για την έδρα θέλει να αποφύγει η «πράσινη» Κυβέρνηση
Εξετάζεται ακόμα η δημιουργία δύο δήμων στην επαρχία Γορτυνίας

Όλα ρευστά παραμένουν σχετικά με τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν στην Αρκαδία, μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Είναι προφανές ότι στην Κυβέρνηση δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μία οριστική απόφαση και για το λόγο αυτό αναβάλουν συνεχώς την δημοσιοποίηση της πρότασής του Υπουργείου Εσωτερικών για τα γεωγραφικά όρια των νέων Δήμων.
Μέχρι πριν λίγα 24ωρα, το σενάριο το οποίο προέβλεπε 4 Δήμους στην Αρκαδία, έναν ανά επαρχία, φάνταζε ως το πλέον πιθανό. Δεν ήταν ένα απλό σενάριο. Ήταν η ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν αυτοδιοικητικοί της Αρκαδίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάποιοι Δήμαρχοι δήλωναν δημοσίως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι νέοι Δήμοι θα είναι 4.
Το τελευταίο διάστημα όμως προκύπτει αλλαγή στάσης για αυτό το θέμα από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών. Πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από στελέχη του Υπουργείου αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των δήμων στην Αρκαδία. Ουσιαστικά, λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή για τους Δήμους Τρίπολης και Μεγαλόπολης (θα περιλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρες τις επαρχίες Μαντινείας και Μεγαλόπολης αντίστοιχα), αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν από δύο Δήμοι σε Γορτυνία και Κυνουρία.

ΚΥΝΟΥΡΙΑ: Η δημιουργία ενός Δήμου για όλη την Κυνουρία είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα, σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Άστρος, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφούσα άποψη των κατοίκων της περιοχής ζητά να μην αλλάξουν τα σύνορα του σημερινού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Επίσης, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκύψει αντιπαράθεση ανάμεσα σε Άστρος και Λεωνίδιο για το ποια από τις δύο περιοχές θα είναι έδρα του νέου Δήμου.
Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους στην Κυβέρνηση και φαίνεται να εξετάζουν μία λύση η οποία θα γινόταν πιο εύκολα αποδεκτή από την τοπική κοινωνία της Κυνουρίας. Ποια είναι αυτή η λύση;
  • Να παραμείνει ως έχει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (αν και σε μία από τις προτάσεις της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται να φύγουν κάποια δημοτικά διαμερίσματα και να συνενωθούν με το Δήμο Τρίπολης) και
  • Να δημιουργηθεί ένας Δήμος στον οποίο θα συνενώνονται οι σημερινοί Δήμοι Λεωνιδίου, Τυρού και η κοινότητα Κοσμά.
Με αυτή τη λύση, το Άστρος και το Λεωνίδιο διατηρούν τις έδρες των Δήμων τους και παύουν να υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό το θέμα.
Είναι μία λύση η οποία εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά από την Κυβέρνηση και δεν αποκλείεται στο τέλος να είναι αυτή που θα εφαρμοστεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να παίξει ρόλο και το ψήφισμα που προέκυψε από τη λαϊκή συνέλευση του Άστρους, και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, που κάνει λόγο για απαίτηση της πλειοψηφίας των κατοίκων της Βόρειας Κυνουρίας να μη συνενωθεί με καμία άλλη περιοχή ο Δήμος τους.

ΓΟΡΤΥΝΙΑ: Κάτι αντίστοιχο εξετάζεται και για την περίπτωση της Γορτυνίας. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένας Δήμος για όλη την επαρχία. Όμως, το γεγονός ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία εμφανίζει ιδιαιτερότητες ως προς τη γεωμορφολογία και την ορεινότητα της, αλλά και αντιδράσεις που υπάρχουν εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι αλλάζουν τον αρχικό σχεδιασμό.
Δεν αποκλείεται δηλαδή να οδηγηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε μία απόφαση η οποία τελικά θα προβλέπει δύο δήμους στη Γορτυνία. Ποιες περιοχές θα είναι στον έναν δήμο και ποιες στον άλλο, παραμένει άγνωστο. Οι σημερινοί Δήμοι Ηραίας, Δημητσάνας, Βυτίνας, Λαγκαδίων, Κλείτορος Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων πρέπει να χωριστούν σε δύο δήμους.
Σε αυτούς ενδεχομένως προστεθούν οι Δήμοι Τρικολώνων, Γόρτυνος, Λεβιδίου και Φαλάνθου. Οι δήμοι Τρικολώνων και Γόρτυνος κάποια σενάρια τους φέρνουν στο Δήμο Μεγαλόπολης και κάποια άλλα σε έναν από τους δήμους που θα δημιουργηθούν στη Γορτυνία. Ενώ τους δήμους Λεβιδίου και Φαλάνθου κάποιες πληροφορίες τους θέλουν να συνενώνονται με το Δήμο Τρίπολης ή σε διαφορετική περίπτωση να πηγαίνουν στη Γορτυνία.

Όλα αυτά είναι σενάρια και εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέρα με τη μέρα, σβήνουν και γράφουν μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση για το χωροταξικό κομμάτι του σχεδίου «Καλλικράτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter