Σε κλίμα οικουμενικής ενότητας και νίκης, εκατοντάδες πολίτες - φίλοι και στελέχη του Συνδυασμού ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή, από όλη τη Γορτυνία, έδωσαν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα, ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Παρασκευάς Παρασκεύοπουλος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη – από ένα πραγματικά ενθουσιώδες ακροατήριο - αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Τροπαίων, ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε τους ...βασικούς άξονες του προγράμματός του συνδυασμού ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για το Περιφερειακό Δημοτικό Συμβούλιο και τις Τοπικές Κοινότητες.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας, μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι, στη Γορτυνία της νέας εποχής γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω τη μιζέρια, την αδράνεια και την ερήμωση της περιοχής. Μίλησε για φυγή προς τα εμπρός για τη Γορτυνία του μέλλοντος, της αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης. Γι αυτόν το νέο δήμο, που στην ουσία θα συγκροτεί την τοπική διακυβέρνηση, η οποία θα αποτελεί και την πλησιέστερη στον πολίτη μονάδα συλλογικής οργάνωσης, είπε, έχουμε σχέδιο, όραμα, διαθεσιμότητα και ομάδα με επάρκεια και δεξιότητες.
Παρουσιάζοντας τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς πυλώνες – άξονες, που θα στηριχθεί το αναπτυξιακό όραμα της Γορτυνίας και συγκεκριμένα:
Πρώτος άξονας: Άμεση δημοκρατία με επίκεντρο τον πολίτη και λέξεις κλειδιά, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία και την αξιοκρατία. Η διαβούλευση και ο έλεγχος θα είναι καθημερινές λειτουργίες στο νέο δήμο, ούτως ώστε να εμπεδωθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Δεύτερος άξονας: Οργάνωση και νέα επιχειρησιακή δομή του δήμου. Ένας δήμος με έδρα τη Δημητσάνα, αλλά, που η διοικητική επιχειρησιακή δομή απαιτεί αποκέντρωση υπηρεσιών και δράσεων και μια πολυεδρικότητα στη λειτουργία, με διοικητικές δομές και υπηρεσίες στους εφτά πρώην δήμους. Οι διευθύνσεις και οι τομείς που θα συγκροτηθούν στο νέο δήμο, θα απαιτήσουν ένα εξάμηνο μεταβατικής περιόδου αλλά θα υπηρετούν σταθερά τις ανάγκες του πολίτη και το σχέδιο ανάπτυξης για το σταμάτημα της ερήμωσης και για τον επαναπατρισμό –
επανεγκατάσταση, οικονομικά ενεργών πολιτών στη Γορτυνία. Σχετικά, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διευθύνσεις που θα ιδρυθούν και στους τομείς, στο πλαίσιο της νέας λειτουργίας του δήμου. Στη νέα δομή του δήμου εμφατικά αναφέρθηκε στις 70 κοινότητες, στις οποίες θα λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και θα αποτελέσουν τα βάθρα της νέας αυτοδιοίκησης.
Τρίτος άξονας: έργα υποδομής μικρά και μεγάλα. Μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα όπως είναι ο δρόμος Βυτίνας – Ολυμπίας, που θα αποτελέσει moto διεκδίκησης και αγώνα για το νέο δήμο. Λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών στην υγεία που φυτοζωούν, με τις ανεπάρκειες στα δύο κέντρα υγείας, στα Τρόπαια και στη Δημητσάνα και την απουσία αγροτικών γιατρών στα χωριά.
Τέταρτος άξονας: η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής – η υγεία και το περιβάλλον. Καθημερινά προβλήματα όπως είναι η ύδρευση, ο φωτισμός και τα απορρίμματα, καθώς και οι επαρχιακοί δρόμοι, πρέπει να αντιμετωπισθούν, όσο γίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Στις 70 κοινότητες θα λειτουργήσουν αντίστοιχα μικρά κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών, χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες για ένα πιστοποιητικό να μετακινούνται και να ταλαιπωρούνται στις άλλες κωμοπόλεις. Στο χώρο της υγείας πέραν από τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΣΥ, ο
δήμος θα συγκροτήσει το δημοτικό δίκτυο υγείας, αλληλεγγύης και πρόνοιας. Θα περιλαμβάνει τους δημοτικούς αγροτικούς γιατρούς, τους εξειδικευμένους εθελοντές γιατρούς τους καταγόμενους από τη Γορτυνία, δημοτική κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής, διατήρηση του θεσμού βοήθεια στο σπίτι - απαίτηση από την κυβέρνηση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί και μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 την υπηρεσία αυτή, και την ένταξή της στην ευθύνη του δήμου. Δημοτική συγκοινωνία με δύο λεωφορεία με προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με το
υπουργείο Μεταφορών, για την εξυπηρέτηση των μαθητών, των δημοτών και των επισκεπτών.
Πέμπτος άξονας: η ανάπτυξη, η επανεγκατάσταση και η επιστροφή. Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ζώνης κτηνοτροφίας που θα διανύει το τόξο από τα Μαγούλιανα ως την Κοντοβάζαινα. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όπως και της γεωργίας, θα υποστηριχθεί από συγκεκριμένες υπηρεσίες του νέου δήμου ούτως ώστε τα προϊόντα να είναι πιστοποιημένα, ποιοτικά και επώνυμα. Όπως ανακοίνωσε, θα ιδρυθεί ανάλογος δημοτικός φορέας σχεδιασμού πιστοποίησης και προώθησης και τα
Γορτυνιακά προϊόντα, θα έχουν την επωνυμία και την ισχυρή ανταγωνιστική ετικέτα της ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. Μίλησε για την παγγορτυνιακή αγορά, όπου όχι μόνο θα τοποθετηθούν τα προϊόντα της Γορτυνίας, στην εσωτερική αγορά, αλλά, ο δήμος θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει, ξεκινώντας από την Αθήνα, το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία Γορτυνιακή γη, όπου θα προωθεί όλα τα παραγόμενα προϊόντα της Γορτυνίας. Ναυαρχίδα της ανάπτυξης ο τουρισμός. Ανάμεσα στις βασικές πρωτοβουλίες του δήμου θα είναι η ίδρυση γραφείου υποστήριξης και προβολής ενός
ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου που θα περιλαμβάνει τον κλασικό αλλά και τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο δήμος θα προωθήσει προγραμματικές συμφωνίες με δήμους, οργανισμούς, ΚΑΠΗ, πανεπιστήμια, ενορίες, σχολεία ακτιβιστές, και άλλες ομάδες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να πυκνώσει την τουριστική επισκεψιμότητα στη Γορτυνία.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, εξήγγειλε τη διοργάνωση ενός παγγορτυνιακού ετήσιου φεστιβάλ που θα διαχέεται σε όλη τη Γορτυνία, με άξονες τον πολιτισμό, τη μουσική, τις γεύσεις, τις παραγωγές, τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις στη Γορτυνία. Μιλώντας για την πράσινη ανάπτυξη, μίλησε για τη συμμετοχή του δήμου και των πολιτών σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - υδροηλεκτρικά φωτοβολταϊκά. Υπογράμμισε την απουσία κοινωνικού ανταποδοτικού φόρου, εκ μέρους της ΔΕΗ, η οποία για περισσότερα
από 50 χρόνια λειτουργεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Λάδωνα. Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ενέταξε στις αναπτυξιακές δράσεις, την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση. Μίλησε για έναν οδικό χάρτη πολιτισμού και παράδοσης που θα αποτυπώνει τις πάνω από 1000 πηγές, θολωτές βρύσες πέτρινα γεφύρια και νερόμυλους. Όλα αυτά θα ανασυγκροτηθούν, είπε, με την παγγορτυνιακή κινητοποίηση και τη δημιουργία του θεσμού ευεργεσίας και υιοθεσίας, εκ μέρους των ομογενών.